Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 21 /16:51

Vilniaus valdančiuosius papildė lenkai

Oficialiai patvirtinta, kad Vilniaus valdančioji koalicija išsiplėtė – prie jos prisijungė 9 Lenkų rinkimų akcijos (LRA) atstovai, išrinkti Vilniaus mieste. Dabar valdantieji turės 36 tarybos narius vietoj buvusių 27.
Prie gana trapios buvusios Vilniaus miesto valdančios koalicijos prisidėjo Lenkų rinkimų akcija.
Artūras Zuokas į koaliciją priviliojo Lenkų rinkimų akciją. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus meras Artūras Zuokas neslėpė pasitenkinimo, kad koalicija padidėjo. „Artimiausiame tarybos posėdyje bus svarstomi tam tikrų pareigybių pakeitimai, bus patvirtintas naujas vicemeras, nauji savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojai. Tikiu, kad didesnė valdančioji dauguma bus labiau susikoncentravusi į darbus, reikalingus Vilniaus miestui ir tie principai, kurie yra įtvirtinti mūsų koalicijos darbų programoje, galios visiems koalicijos partneriams. Programa papildyta ir LRA siūlymais“, – sakė A.Zuokas.

LRA atstovas Jaroslavas Kaminskis teigė, kad į koaliciją juos ateiti paskatino manymas, jog paralyžiuoti miesto valdžios darbą nėra leistina. „Vardan stabilumo, kad būtų mažiau politinių rietenų ir manome, kad galėsime realizuoti savo pažadus rinkėjams“, – kalbėjo J.Kaminskis, kuris greičiausia trečiuoju mero Artūro Zuoko pavaduotoju.

Statys sanktuariumą

Kaip svarbiausius programos punktus J.Kaminskis nurodė žemės grąžinimą teisėtiems savininkams, didesnį dėmesį sostinės priemiečiams. Taip LRA nepamiršta ir Jėzaus Gailestingumo sanktuariumo. Tai esą padėtų Vilniui plėtoti turizmą. Kaip pavyzdį J.Kaminskis nurodė Krokuvą, kur populiarėjantis piligriminis turizmas išaugina miesto svečių skaičių. Prie šiaip kasmet Krokuvą aplankančių 6 mln. turistų prisideda dar apie 2 mln. piligrimų.

„Šv.Faustina Vilniuje turėjo savo viziją, pagal jos istoriją buvo nutapytas paveikslas, turime jo originalą. Tai kodėl iki šiol nesiimta jokių veiksmų tai išpopuliarinti“, – kalbėjo J.Kaminskis.

Tačiau taip deklaruojama sustiprėjusi valdančioji dauguma gali pasirodyti trapesnė, negu kalba jos lyderiai. Jau pristatydami koalicijos plėtrą A.Zuokas ir J.Pinskus apsižodžiavo. Kalbėdamas apie būtinybę stiprinti įtaką savivaldybės įmonėse, nes tai viena iš galimybių prižiūrėti jų darbą ir vykdyti savo programą, J.Pinskus pateikė „Grindos“ pavyzdį.

Tuo metu A.Zuokas, paklaustas, ar leis „darbiečiams“ turėti savo atstovą šios įmonės valdyboje ar kitoje valdančioje instancijoje, pajuokavo: „Darbo partijos atstovai bus deleguoti tiesiogiai gatvių šluoti“. Čia pat meras, tiesa, pridūrė, kad prisijungus didelei LRA frakcijai bus iš naujo tikslinamos sferos, kurias kuruos politikai.

Aiškiai nepatenkintas tokiu A.Zuoko pokštu, J.Pinskus užtikrino, kad „darbiečiai“ tikrai galės šluoti gatves, jeigu to „reikės vilniečiams“. „Mums nėra svarbu postai, svarbu, kad mūsų įsipareigojimai, programinės nuostatos būtų įvykdytos. Išsiplėtus koalicijai tam turėsime žymiai daugiau galimybių, negu dabar“, – kartojo J.Pinskus.

Išduoti nesijaučia

Prie suskilusios geldos likusios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovas Raimundas Alekna teigė nemanąs, kad jų partija buvo išduota LRA atstovų. „Politikoje yra taip, kad kiekvienas dėliojasi savo interesus. Mes juk puikiai žinome, kad sprendimus LRA priima vadovas (Valdemaras Tomaševskis – aut.past.) ir jaustis išduotam, kai šiek tiek pažįsti šį žmogų, negali. Tie geri santykiai, kuriuos mes turėjome su LRA frakcijos Vilniaus taryboje žmonėmis, nesikeis. Jie galėjo būti geri partneriai ir gaila, kad juos įstūmė į tokią nelengvą situaciją“, – sakė R.Alekna.

Anot R.Aleknos, A.Zuokas stiprina savo pozicijas, silpnindamas savo koalicijos partnerius. „Po tokių pareiškimų, kad „darbiečius“ keičia į lenkus, bus įsižeidę Darbo partijos atstovai. Vieniems tapo aišku, kad jie gali būti bet kuriuo atveju pakeisti. Tie, kuriais keičia, natūralu, pamąstys – jie irgi gali būti tų keičiamųjų vietoje. Tai, mano manymu, nėra labai sveikai gana trapiai daugumai“, – sakė buvęs sostinės meras.

R.Aleknos teigimu, jam ypatingai įdomu bus matyti, kaip LRA balsuos klausimais, susijusiais su „Dalkia“, „ICOR“ ar „City service“. „Tikrai nemanau, kad tai bus stabili, tvirta dauguma“, – įsitikinęs TS-LKD atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius