Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 19

R.Šimašiaus nutylėta tiesa: dideli pinigai – beveik „MG Baltic“ kišenėje

Kilus skandalui dėl galimo Eligijaus Masiulio kyšininkavimo ir veikimo koncerno „MG Baltic“ naudai, Vilniaus liberalai atsižegnojo nuo šios verslo struktūros. Sostinės valdžia taip pat paskelbė, kad nėra jokio konkurso, kuriame koncerno įmonės būtų pripažintos laimėjusiomis. O tai nebuvo tiesa.
MG Baltic
MG Baltic / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Praėjusią savaitę meras Remigijus Šimašius paskelbė apie atliktą savivaldybės viešųjų pirkimų analizę. Oficialiai pranešta, neva neaptikta konkursų, kuriuose tarp laimėtojų būtų „MG Baltic“ įmonės. R.Šimašius teigė sužinojęs apie vieną vienintelį konkursą, kur „MG Baltic“ tarp laimėtojų nėra, bet neva esama žinių apie laimėtojų planus kviestis koncerno įmonę dirbti subrangove.

Dabar Vilniaus politikai priversti barstytis galvas pelenais. Mat milijoniniame konkurse „MG Baltic“ dalyvavo beveik tiesiogiai, per smulkią koncerno kontroliuojamą bendrovę. Negana to, Vilniaus meras viešai pareikalavo ištirti šį konkursą, nors tyrimas jau buvo pradėtas. Prieš mėnesį.

„MG Baltic“ pėdsakų meras nepamatė

Apie savivaldybės projektą, kuriame neva tik subrangovo teisėmis gali veikti „MG Baltic“ įmonė, Vilniaus valdžia pranešė praėjusią savaitę, kitą dieną po kratų E.Masiulio namuose, partijos patalpose ir „MG Baltic“ biure.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

„Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorės paprašiau informuoti mane apie visas sutartis, kurias savivaldybė ar jai pavaldžios įmonės turi su „MG Baltic“ koncerno grupės įmonėmis. Nors tokių sutarčių nenustatyta, esu informuotas, kad baseino prie Vilniaus Abraomo Kulviečio gimnazijos statybos konkursą laimėjo įmonių konsorciumas, kuris, mano žiniomis, planuoja pasitelkti sutarties vykdymui minėtam koncernui priklausančią įmonę“, – tada teigė R.Šimašius.

Analogišką poziciją jis pakartojo ir antradienį, LRT televizijos eteryje. „Po konkurso laimėtojo paskelbimo įvyko derybos, dalyvavo ir vyriausybės atstovai. Buvo bandoma dar labiau sumažinti kainą. Su laimėtoju irgi suderėta dėl mažesnės kainos. Vėliau išsiaiškinome, kad konkursą laimėjęs konsorciumas ketina pasitelkti „MG Baltic“ priklausančią įmonę subrangovu. Tačiau aš esu visiškai ramus dėl šio konkurso skaidrumo“, – sakė sostinės galva.

Ir čia jis pasakė tik dalį tiesos.

Dideliame konkurse – nykštukinė įmonė

Centrinio viešųjų pirkimų portalo (CVPP) duomenimis, šis konkursas buvo nutrauktas, motyvuojant tuo, jog visų dalyvių pasiūlymai buvo per brangūs. Tuo metu mažiausią kainą – lygiai 3,8 mln. eurų – siūlė penkių įmonių konsorciumas: bendrovės „Vilmeta“, „Kaminta“, „Kortas“, „A.Žilinsko ir ko.“ bei „Alvora“. Būtent šį konsorciumą laimėtoju viešai įvardijo ir Vilniaus savivaldybė.

Tačiau kalbėdama apie „MG Baltic“ įmonės „Mitnija“ samdymą subrangove šiame projekte, savivaldybė nutylėjo kitą faktą, rodantį, kad ir pagrindinis penkių įmonių konsorciumas veda tiesiai į „MG Baltic“.

Pati pirma įmonė konsorciumo sąraše – nedidukė bendrovė „Vilmeta“. Viešai prieinamais duomenimis, milijoniniame konkurse su tikrai stambiomis statybų bendrovėmis dalyvavo įmonė, turinti vos keturis darbuotojus ir labai menką metinę apyvartą. Kodėl? Na, galbūt todėl, kad jos vadovas Raimundas Pužas – „MG Baltic“ statybų įmonės „Mitnija“ finansų direktorius.

Ir turbūt nenustebsite sužinoję, kad vienintelė „Vilmetos“ akcininkė – ta pati „Mitnija“. Juo labiau, jūsų turbūt nenustebins ir tai, kad būtent „Mitnija“ tapo ta subrangove, kurią baseino statyboms pasirinko penkių įmonių konsorciumas.

15min turimais duomenimis, „Mitnijos“ valdymo struktūroje figūruoja ir kyšio davimu E.Masiuliui įtariamas „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis. „Mitniją“ valdo du akcininkai – smulkų akcijų paketą valdo velionio buvusio statybų įmonės vadovo našlė Violeta Gureckienė, o liūto dalis „Mitnijos“ akcijų priklauso bendrovei „MG Baltic Investment“. Pastarosios akcininkai – koncernas „MG Baltic“ ir jau minėtas R.Kurlianskis, valdantis palyginti simbolinio dydžio akcijų paketą.

15min nuotr./„MG Baltic“ stambiame Vilniaus savivaldybės konkurse dalyvavo iškart dviem frontais
15min nuotr./„MG Baltic“ stambiame Vilniaus savivaldybės konkurse dalyvavo iškart dviem frontais

Be to, jei ieškotumėte „Vilmetos“ pavadinimo oficialiuose „MG Baltic“ pranešimuose, rastumėte be vargo. Koncernas visiškai neslepia kontroliuojantis šią įmonę. Bet „MG Baltic“ pėdsakų mero pavedimu ieškoję savivaldybės klerkai, matyt, sugebėjo visa tai pražiopsoti.

Sukasi ir Klaipėdoje

Dar vienas dvejopas mintis keliantis sutapimas – tos pačios „Vilmetos“ pėdsakai liberalų valdomoje Klaipėdoje.

Kaip ir Vilnius, Klaipėda planuoja baseino statybas. Kaip ir Vilniuje, Klaipėdoje šio užsakymo siekia keturis darbuotojus turinti „Vilmeta“. Tik, 15min žiniomis, su „MG Baltic“ tiesiogiai susijusi įmonė konkurse nesirikiuoja pirma.

Klaipėdos savivaldybė patvirtina, kad konkursas yra ginčijamas. Jo eiga nepatenkinta dalyvė – būtent „Vilmeta“.

Paprašė pradėti prieš mėnesį pradėtą tyrimą

Skelbdamas apie savo susirūpinimą dėl „Mitnijos“ dalyvavimo baseino statybų projekte, meras R.Šimašius sykiu paskelbė, kad dėl šio pirkimo patikrinimo kreipiasi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT).

Atrodytų, sveikintinas ir skaidrus žingsnis. Tik viena detalė ir vėl liko už kadro. VPT atstovė Vytautė Šmaižytė 15min patvirtino, kad tarnyba jau kurį laiką atlieka šio pirkimo patikrinimą, ir visai ne Vilniaus miesto savivaldybės iniciatyva. Anot V.Šmaižytės, patikrinimas pradėtas gerokai prieš viešą R.Šimašiaus kreipimąsi.

VPT Vilniaus savivaldybės pirkimo ėmėsi balandžio pradžioje. R.Šimašius į VPT kreipėsi po mėnesio.

VPT 15min pateikė oficialią šio konkurso vertinimo chronologiją. Pretenziją dėl baseino statybų konkurso VPT gavo kovo 10 d. Balandžio 11 d. medžiaga perduota VPT Kontrolės skyriui, o jau balandžio 14 d. VPT įpareigojo Vilniaus savivaldybę sustabdyti apklausos būdu vykdomą viešąjį pirkimą.

Toliau vyko kiti kontrolės veiksmai. O R.Šimašiaus raštą su prašymu įvertinti baseino statybos konkursą VPT gavo gegužės 13 d. Praėjus beveik lygiai mėnesiui nuo VPT įpareigojimo savivaldybei stabdyti tą patį konkursą.

Anot V.Šmaižytės, Vilniaus savivaldybė jau yra pripažinusi penkių įmonių konsorciumą šio konkurso laimėtoju – tai įvyko gegužės 5 d., VPT jau atliekant kontrolės veiksmus. Praėjus savaitei po sprendimo penkių įmonių konsorciumą paskelbti šio konkurso laimėtoju, STT agentai svečiavosi pas E.Masiulį ir aukštus „MG Baltic“ pareigūnus.

Ar milijoninis pirkimas gali būti susijęs su Liberalų sąjūdį purtančia korupcijos istorija, nežinoma. 15min dar šios savaitės pradžioje Generalinei prokuratūrai pateikė klausimus apie E.Masiulio istoriją. Be kitų klausimų, buvo teirautasi, ar STT veiksmai susiję su Vilniaus ar Klaipėdos savivaldybės viešaisiais pirkimais. Motyvuodama ikiteisminio tyrimo paslaptimi, Generalinė prokuratūra į nė vieną klausimą atsakymo nepateikė.

Nors laimėtojas jau išrinktas, iki VPT verdikto savivaldybei draudžiama sudaryti sutartį su šia įmonių grupe, kurioje „MG Baltic“ figūruoja iškart dviejose pozicijose – tarp pagrindinių rangovų ir per „Mitnijos“ samdymą subrangove.

Vicemeras: nieko nežinojome

Vilniaus vicemeras, liberalas Linas Kvedaravičius trečiadienį 15min pakartojo, esą savivaldybės viešuosiuose pirkimuose nerasta nė vieno, kuriame būtų laimėjęs „MG Baltic“ pasiūlymas.

„Tokių konkursų mes neradom“, – sakė L.Kvedaravičius.

Išgirdęs apie pakankamai akivaizdžius baseino konkurso laimėtoja pripažintos „Vilmetos“ ryšius su korupcijos skandalo krečiamu koncernu, politikas dievagojosi nežinojęs, kad keturių darbuotojų įmonė kaip nors susijusi su „MG Baltic“.

„Na, tiesą sakant, dabar pirmą kartą akivaizdžiai girdžiu“, – susimąstė L.Kvedaravičius.

Vilniaus valdžia teigia neturinti žalio supratimo, kad milijoniniame konkurse „MG Baltic“ dalyvavo tiesiogiai.

Čia pat politikas pridūrė, esą „buvo nuogirdų“ apie šios įmonės ryšius su „MG Baltic“. Tačiau paaiškinti, kaip koncerno pėdsakų ieškoti turėję savivaldybės specialistai galėjo nepastebėti, pvz., „Mitnijos“ finansų direktoriaus „Vilmetos“ vadovo poste, vicemeras nesugebėjo.

„Tiesą sakant, mes akcininkų ar kitų dalykų... net nežinau, ar vertinome“, – tęsė vicemeras.

Pašnekovas tikino neturėjęs žalio supratimo apie „Vilmetos“ priklausymą „MG Baltic“ struktūrai ir tikėjęs, kad vienintelis koncerno vaidmuo laimėtojų konsorciume – subrangovo pozicija. „Jeigu yra kitaip, tai reikia viską aiškintis“, – pridūrė L.Kvedaravičius.

Pasak jo, būtent dėl „MG Baltic“ pėdsakų buvo kreiptasi į VPT. Anot politiko, mero prašymas įvertinti jau mėnesį vertinamą konkursą – nieko keisto. Vis dėlto vicemeras neslėpė žinojęs, kad VPT konkurso ėmėsi gerokai prieš R.Šimašiaus prašymą.

„Yra du skirtingi dalykai. Pirkimo procedūrą buvo leista daryti, bet neleista pasirašyti sutarties. Kai baigėsi procedūros, mes VPT pateikėme visus dokumentus, susijusius su šiuo pirkimu. Ir meras dar papildomai paprašė įvertinti, ryšium su „MG Baltic“ istorija“, – aiškino L.Kvedaravičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Kvedaravičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Kvedaravičius

Pasak jo, savivaldybė nematys problemos, jei VPT pasiūlys baseino konkursą rengti iš naujo. „Jeigu įvyks taip, kad tas pirkimas, VPT nuomone, bus netinkamas, mes tikrai pasiruošę skelbti naują konkursą. Aišku, mes norėtume mažesnės kainos“, – reziumavo L.Kvedaravičius.

„MG Baltic“ valdoma įmonė – ne „MG Baltic“ grupės dalis?

Oficialią Vilniaus savivaldybės poziciją dėl baseino statybų konkurso rengęs mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas 15min teigė, esą informacija apie „Vilmetos“ ir „MG Baltic“ ryšius tada buvo žinoma. Tačiau, anot jo, teisininkai patarė, esą negalima teigti, kad konsorciume dalyvaujanti įmonė priklauso „MG Baltic“ grupei.

„Buvo tikrinama informacija: ar „Vilmeta“ priklauso „MG Baltic“ įmonių grupei, ar nepriklauso. Galiausiai rezultatas buvo siekis išsiaiškinti, ar „MG Baltic“ statytų baseiną, jeigu VPT patvirtintų konkursą. (...) Situacija tokia: mums mūsų specialistai nepatvirtino, kad „Vilmeta“ oficialiai priklauso „MG Baltic“, interneto puslapyje nenurodoma šita informacija. Tarp viešai komunikuojamų pagrindinių įmonių „Vilmetos“ mes neradome“, – aiškino A.Zubriakovas.

Komentuodamas R.Šimašiaus kreipimąsi į VPT dėl jau vykstančio tyrimo, mero patarėjas tikino, esą šis žingsnis nebuvo padarytas dėl akių. Anot jo, meras taip siekė atkreipti VPT ir visuomenės dėmesį į E.Masiulio skandalo kontekste pasikeitusias aplinkybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius