Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 18

Vilniaus valdžią dalinasi pašnibždomis

Po rinkimų praėjus beveik trims savaitėms Vilniaus politikai vis dar nėra pasirašę konkrečių susitarimų dėl būsimosios sostinės valdančios daugumos. Puse lūpų apie jau sudarytas daugumas užsimena kelių politinių jėgų atstovai, tačiau koalicijos sutarties dar nėra pasirašęs niekas.
Nors socialdemokratai naujoje taryboje turės vos 5 vietas, savivaldybės koridoriuose sklando gandų, kad R.Aleknos (d.) vadovaujami konservatoriai-krikdemai sostinės socialdemokratų lyderiui R.Adomavičiui siūlė net mero kėdę.
Nors socialdemokratai naujoje taryboje turės vos 5 vietas, savivaldybės koridoriuose sklando gandų, kad R.Aleknos (d.) vadovaujami konservatoriai-krikdemai sostinės socialdemokratų lyderiui R.Adomavičiui siūlė net mero kėdę. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kol kas nuskambėjo tik vienas oficialus pranešimas apie pasiektą susitarimą. „Valdemaro Tomaševskio blokas“, vienijantis Lenkų rinkimų akcijos (LRA) ir Rusų aljanso kandidatus, ir partija „Tvarka ir teisingumas“ pasirašė memorandumą, kuriame deklaruojami ketinimai kartu formuoti Vilniaus miesto savivaldybės valdžią. Sąjungininkai paskelbė, kad į merus siūlo „tvarkietį“ Seimo narį Almantą Petkų ir paragino prie susitarimo jungtis kitas partijas bei koalicijas. Tačiau praėjus kiek daugiau nei savaitei po memorandumo pasirašymo, daugiau norinčių prisijungti neatsirado.

Neoficiali koalicija suformuota

Neoficialiai kalbama, kad daugiausia mandatų laimėjusi Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicija jau yra užsitikrinusi pakankamai naujosios tarybos narių balsų, kad galėtų sudaryti valdančiąją daugumą ir išrinkti savo lyderį meru. Tačiau šios frakcijos atstovai kol kas neatskleidžia, su kokiomis partijomis yra sutarę dėl būsimo bendradarbiavimo. Į Vilniaus tarybą išrinktas Seimo narys Žilvinas Šilgalis pripažino, kad yra apsitarta su keliomis politinėmis jėgomis, su kuriomis kartu būtų galima suformuoti valdančiąją daugumą. Esą A.Zuoko kandidatūrą į sostinės merus palaikytų 27 Vilniaus tarybos nariai iš 51-o.

Tokia dauguma būtų itin trapi, todėl A.Zuoko šalininkai toliau derasi dėl platesnės koalicijos. „Kol kas dar neturime koalicijos sutarties, ji nepasirašyta. Todėl kalbamės su visais, laukiame „tvarkiečių“ sprendimo, norėtume kalbėtis ir su Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionimis demokratais (TS–LKD). Jie turėtų susivokti, kad negali tikėtis gauti daugiau, negu jiems patikėjo rinkėjai“, – teigė Ž.Šilgalis.

Anot Ž.Šilgalio, TS–LKD atstovai intensyviai derasi su lenkais, kurie konservatoriams–krikdemams esą yra pažadėję mero ir administracijos direktoriaus postus mainais už miesto plėtros ir švietimo sistemos kuravimą. „Bet tokia sritis kaip švietimas yra ne tik miesto, bet ir visos valstybės reikalas, todėl jeigu konservatoriai pasiruošę su tokiomis sąlygomis sutikti, tai toks bendradarbiavimas, mano manymu, yra neįmanomas arba trumpalaikis. Ir jeigu rinkėjai būtų žinoję, kad konservatoriai leisis į tokius sandorius, abejoju, ar būtų palaikę šią partiją“, – dvejojo parlamentaras.

Konservatoriai ambicijų neatsisako

Neoficialiai teigiama, kad prie A.Zuoko šalininkų prisijungs Darbo partija, socialdemokratai ir kartu su „V.Tomaševskio bloku“ į tarybą patekę Rusų aljanso nariai Olga Gorškova ir Viktoras Balakinas. Tiesa, LRA atstovai įsitikinę, kad šie politikai lieka su jų koalicija – jie tai yra patvirtinę savo parašais.

Dabar mero pareigas einantis konservatorius–krikdemas Raimundas Alekna neslepia ambicijų savo kėdę išlaikyti. Jo teigimu, būtent TS–LKD burs aplink save valdančiąją daugumą. „Mes parengsime koalicijos sutartį ir derinsime ją su potencialiais koalicijos partneriais, o tai yra visos partijos ir koalicijos, kurios pateko į tarybą. Mes nesakome, kad yra kokia nors politinė jėga, su kuria mes nenorėtume dirbti. Kuo platesnė koalicija, tuo geresnė kontrolė, tuo mažiau koncentruojasi siauresniame rate vienos kurios nors verslo grupės interesų atstovavimas ir pan.“, – sakė R.Alekna.

Politiko tvirtinimu, konservatoriai–krikdemai, skirtingai negu kitos politinės jėgos, pirmiausia nori su partneriais susitarti dėl programinių nuostatų, o tik tada dalintis postus.

Itin vertingi gali tapti socialdemokratų iškovoti mandatai. Nors ši partija turės vos penkias vietas naujojoje taryboje, jau dabar prisidėti prie valdančiųjų juos kalbina tiek A.Zuoko, tiek R.Aleknos šalininkai. Savivaldybės koridoriuose net sklando kalbų, kad šios partijos Vilniaus skyriaus lyderis Romas Adomavičius išgirdo pasiūlymą tapti sostinės meru arba užimti kitas aukštas pareigas.

Turi dar mėnesį

Kitą savaitę ketinu susitikti su visų partijų ir koalicijų atstovais ir kartu nuspręsime pirmo posėdžio datą, – sakė S.Kaziulionis.Pirmąjį išrinktos naujos savivaldybės tarybos posėdį šaukia apygardos rinkimų komisijos pirmininkas. Pasak šias pareigas einančio Sigito Kaziulionio, šiuo metu planuojama, jog posėdis įvyks balandžio 20 dieną, tačiau kai kurie į būsimąją tarybą išrinkti politikai yra išsakę pageidavimų, kad posėdis įvyktų anksčiau – paskutinę senosios kadencijos įgaliojimų dieną.

„Balandžio 16–oji yra šeštadienis, tad nežinau, ar tikrai visiems ši diena tiks posėdžiauti. Kitą savaitę ketinu susitikti su visų partijų ir koalicijų atstovais ir kartu nuspręsime pirmo posėdžio datą“, – sakė S.Kaziulionis.

Pirmajame posėdyje tarybos nariai privalės išsirinkti merą ir jo pavaduotojus. Jeigu to padaryti nepavyks, kitas posėdis šaukiamas per 5 kalendorines dienas. Likus dešimčiai dienų iki pirmojo posėdžio tie išrinktieji, kurie užima su tarybos nario pareigomis nesuderinamus postus, turės apsispręsti, ar jų atsisako, ar lieka senajame darbe. Tad jeigu pirmasis posėdis įvyks balandžio 20–ąją, balandžio 10–ąją jau turės paaiškėti, ar Seimo, Europos Parlamento nariai, iškovoję Vilniaus tarybos nario mandatą, ryšis palikti savo dabartines pareigas ir dirbti mieste.

Ž.Šilgalis teigė dar tiksliai nežinantis, ar iškeis parlamentaro kėdę į miesto tarybos nario. Tai esą paaiškės tada, kai bus sudaryta valdančioji koalicija. Ar miesto taryboje matysime Seimo narius „tvarkietį“ A.Petkų, „darbietį“ Joną Pinskų, konservatorių, Lazdynų seniūną Algį Strelčiūną dar irgi nėra žinoma. Jau aišku tik tai, kad valdyti Vilniaus negrįš visi trys europarlamentarai – V.Tomaševskis, Viktoras Uspaskichas ir Juozas Imbrasas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius