Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 14

Vilniaus valdžia lipdoma iš naujo

Trečiadienį prasideda oficialios derybos dėl Vilniaus valdžios sutvirtinimo.
Vilniaus savivaldybės pastatas
Vilniaus savivaldybės pastatas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Meras

Penkios savivaldybės frakcijos dalysis kuruojamas sritis ir siūlys kandidatus į laisvus vicemerų postus, rašo dienraštis „Vilniaus diena“.

Metus vegetavusi Vilniaus valdžia vėl siekia sustiprinti savo pozicijas. Simboliška, kad deryboms pasirinktas būtent sausis – lygiai prieš metus „Tvarkos ir teisingumo" partijos suburta koalicija ėmė byrėti. Pirmiausia iš jos gretų pasitraukė auksiniais vadinti keturi Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai. Be jų valdžia taryboje neteko daugumos. Persvarą bandyta atkurti prisiviliojus iš 4 narių sudarytą Nepriklausomą frakciją, tačiau koją tada pakišo socialdemokratai. Jie vasarą apleido koaliciją, prie6 tai pareikšdami negalintys dirbti su kyšių skandalo sutepta „Tvarkos ir teisingumo" frakcija.

Prie koalicijos stalo vėl sėda senieji partneriai: „Tvarka ir teisingumas", Lenkų rinkimų akcija ir liberalus pakeitę „nepriklausomieji“. Grįžta ir buvę partneriai socialdemokratai, prie derybų jungiasi nuo jų atskilusi „Fronto" frakcija.

Tik šįkart buriama valdančioji koalicija turėtų būti stipresnė. Jeigu pavyks susiderėti dėl postų, ją sudarys nebe 26, o 27 nariai iš 51 tarybos nario. Valdančioji koalicija taryboje įgytų dviejų balsų persvarą prieš opoziciją.

Tačiau jau dabar aiškėja, kad valdžia nebus performuojama taip sklandžiai, kaip norėtųsi. Mat derybose dalyvauja penkios frakcijos ir visos pageidauja išsiderėti vicemero postą, tačiau šių tėra  keturi.

Šiuo metu merui J.Imbrasui talkina tik vienas pavaduotojas Arturas Liudkovskis, atstovaujantis Lenkų rinkimų akcijos frakcijai.

Neužimti lieka trys Vilniaus vicemerų postai. Vienas jų pagal kvotą priklauso Tvarkos ir teisingumo frakcijai, jį pavasarį apleido kyšininkavimu įtariamas partijos narys Evaldas Lementauskas. Vietoj jo Tvarka ir teisingumas jau išsirinko kitą kandidatą - frakcijos seniūną Gediminą Rudžionį.

Kitą laisvą vietą pagal susitarimą turėtų užimti Nepriklausomos frakcijos narys. Kol kas jų atstovas oficialiai neskelbiamas. „Vilniaus dienos“ šaltinių teigimu, į šį postą greičiausiai bus siūloma mero patarėja Larisa Dmitrijeva.

Didžiausias konfliktas kyla tarp Fronto ir Socialdemokratų frakcijų pageidavimų. Jos abi siekia to paties vicemero posto. Fronto frakcijos narė Jūratė Žeimienė pageidauja tapti mero pavaduotoja ūkio ir paslaugų klausimams kuruoti. Dėl tos pačios vietos žada kovoti ir Socialdemokratų frakcijos seniūnas Romas Adomavičius.

Be to, abi frakcijos nori turėti lemiamą balsą sprendžiant miesto plėtros, socialinių reikalų, miesto ūkio ir paslaugų klausimus. Kol kas persvara socialdemokratų pusėje. Savivaldybės administracijai vadovauja jų partijos narys Gintautas Paluckas.

Šios frakcijos narė Vitalija Kriukienė vadovauja Sveikatos ir aplinkos apsaugos komitetui, o socialdemokratas Juras Požėla yra Socialinių reikalų komiteto pirmininkas. Iš trijų Fronto frakcijos narių kol kas nė vienas nevadovauja jokiam komitetui.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius