Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 16

Vilniaus valdžia mokės milijonus litų už J.Mačiūno kolekciją

Po ilgų ginčų ir svarstymų sostinės savivaldybė nutarė baigti išpirkti Jurgio Mačiūno „Fluxus“ meno darbų kolekciją.

Praėjusią savaitę Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas įpareigojo Turto departamentą pervesti 1,5 mln. litų viešajai įstaigai Jono Meko vizualiųjų menų centrui, kad ši atsiskaitytų pagal 2007 m. kovo 16 d. pasirašytą Meno kūrinių pardavimo sutartį.

Ne vieną mėnesį sostinės politikai ginčijosi, ar vykdyti praėjusios kadencijos savivaldybės tarybos palaimintą sutartį. Kai kurie iš jų abejojo, ar už 12,5 mln. litų ketinami įsigyti daiktai iš viso yra meno kūriniai.

„Aš nesprendžiu: gražu – negražu, menas – ne menas. Mes nagrinėjame juridines aplinkybes, – antradienį BNS sakė G.Paluckas. – Vertinome, ar savivaldybė yra solidariai atsakinga už sutarties vykdymą (sutartį dėl kūrinių pirkimo pasirašė J.Meko vizualiųjų menų centras – BNS), įvertinome galimo teisminio nagrinėjimo padarinius.“

Anot savivaldybės administracijos vadovo, yra didelė rizika, kad teismas nuspręstų, jog sostinės savivaldybė yra solidariai atsakinga už meno kūrinių pirkimo sutarties vykdymą.

„Kadangi šiemetiniame biudžete nebuvo numatyta lėšų šioms reikmėms, paprašėme sumažinti sumą“, – aiškino G.Paluckas.

Pagal pernai pasirašytą sutartį savivaldybė Niujorko Maya Stendhal galerijai už J.Mačiūno kolekciją šiemet privalėjo sumokėti 5 mln. litų.

Pasak administracijos direktoriaus, kadangi šiemetinė įmoka buvo mažesnė, 2009 ir 2010 metais dar reikės skirti beveik po 3 mln. litų.

G.Palucko duomenimis, šiuo metu į Vilnių atvežta maždaug 30 proc. kolekcijos kūrinių iš ketinamų įsigyti 2492.

J.Meko vizualiųjų menų centre „Vilniaus vartuose“ buvo surengta jų paroda, o šiuo metu dauguma darbų saugomi Nacionalinio dailės muziejaus patalpose.

„Nėra jų kur eksponuoti“, – sakė G.Paluckas, paklaustas, kodėl už 12,5 mln. litų perkama kolekcija nerodoma lankytojams.

2007 m. kovą Vilniaus miesto savivaldybės taryba pritarė, kad viešoji įstaiga J.Meko vizualiųjų menų centras už 12,5 mln. litų įsigytų J.Mačiūno darbų kolekciją. Pinigus įsipareigota sumokėti per trejus metus.

Pirmasis įnašas – 5 mln. litų – sumokėtas 2007 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius