-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 03

Vilniečių nuomonės dėl 100 eurų kompensacijos už privačius darželius: ir už, ir prieš

Ketvirtadienį Vilniuje Katedros aikštėje Darbo partijos atstovai vilniečiams siūlė dalyvauti apklausoje dėl 100 eurų kompensacijos tėvams, kurių vaikai lanko privačius darželius.
20150903_115811
Vilniečių apklausa Katedros aikštėje
Temos: 1 Vaikų darželis

Apklausos metu gyventojų klausta, ar kompensacijas už darželius turi gauti visi, ar tik tie, kurie bandė gauti vietas valstybiniuose darželiuose, bet negavo, bei tie, kurių vieno iš tėvų gyvenamoji vieta deklaruota Vilniaus savivaldybės ribose. Pastaruoju atveju būtų siekiama, kad nebūtų diskriminuojami vienišų ar išsiskyrusių tėvų vaikai.

Darbo partijos atstovė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė pritaria kompensacijos idėjai. Pasak jos tie tėveliai, kurių vaikai negavo vietos valstybiniuose darželiuose, turėtų gauti lengvatas tam, kad jų vaikai galėtų būti užimti.

VIDEO: Vilniaus mero R. Šimašiaus pasitarimas su lopšelių, darželių vadovais

Tiesa, jos nuomone, ši sistema turi spragų: „Pati kompensacijos forma ir būdas, mūsų manymu, nėra pakankamai išdiskutuoti ir išdirbti. Kompensacija problemos neišspręs, nes ne visi tėvai, kurie gauna vidutines ir mažesnes pajamas, gali leisti vaiką į privatų darželį už 200 ar 300 eurų. Jiems ta 100 eurų kompensacija beveik nieko nekeičia.“

Kompensacija problemos neišspręs, nes ne visi tėvai, kurie gauna vidutines ir mažesnes pajamas, gali leisti vaiką į privatų darželį už 200 ar 300 eurų.

I.Kačinskaitė-Urbonienė pabrėžė, kad kompensacijas turėtų gauti visi, kurie bandė gauti vietas valstybiniuose darželiuose, tačiau negavo.

Tiesa, apklausoje dalyvavę vilniečiai buvo skirtingų nuomonių. Pusės metų kūdikį auginanti mama sakė: „Valstybiniai darželiai ir taip gerokai pigesni. Dažna šeima negauna vietos valstybiniame darželyje ir tėvai turi leisti vaiką į privatų darželį. Tokia kompensacija naštą gerokai palengvina.“

„Vaikus į privačius darželius leidžia nebūtinai tik tie, kurie turi daug pinigų, – kalbėjo vilnietis Vidmantas. – Vidutinės pajamos Lietuvoje ir taip pakankamai mažos, o auklės paslaugos neretai kainuoja brangiau negu privatus darželis. Jei negauna valstybinio darželio, tėvams tiesiog nebelieka kur dėtis.“

Visiškai priešingos nuomonės laikėsi kita du ikimokyklinio amžiaus vaikus auginanti mama: „Visiškai nepritariu tokiai kompensacijos sistemai. Darželiuose turėtų būti lygybė. Tas 100 eurų yra pranašumas labiau pasiturinčioms šeimoms prieš tuos, kurie veda vaikus į valstybinius darželius. Didelis skaičius vaikų apskritai negauna vietų darželiuose ir tėveliai turi samdyti aukles. Tai kas jiems kompensuos?“

Diskusijos dėl 100 eurų kompensacijos šeimoms, kurių vaikai lanko privačius darželius, verda jau kurį laiką. Kompensacija siekiama didinti nevalstybinių ugdymo įstaigų prieinamumą, didinti vietų skaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius