Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 16

Vilniečių pasipiktinimas dėl niokojamo namo J.Basanavičiaus gatvėje nepagrįstas – nieko neleistino neaptikta

J.Basanavičiaus gatvės 15 name vykstantys remontai darbai ne juokais išgąsdino kaimynus. Į 15min.lt kreipėsi vilnietis Vilius Pilipavičius, kuris piktinosi, kad remonto darbų metu niokojamas XIX amžiaus pastatas, naikinama lipdyba, laužomi autentiški rėmai.
Rekonstrukcijos darbai J.Basanavičiaus g. 15 name.
Rekonstrukcijos darbai J.Basanavičiaus g. 15 name. / Skaitytojo V.Pilipavičiaus nuotr.

V.Pilipavičius įsitikinęs, kad šis remontas ne tik neatneš naudos, bet visiškai suniokos autentišką XIX a. pastatą J.Basanavičiaus gatvėje. „Ardomos geros būklės perdangos, naikinama lipdyba, polichromija, laužomi autentiški langų rėmai. Darkomas vidinis istorizmo laikotarpio architektūros planas, atsisakoma ne tik autentiško vidinio patalpų išplanavimo, tačiau ir unikalios reikšmės istorinę bei kultūrinę vertę turinčių interjero elementų. Tai turi būti sustabdyta“, – piktinosi vilnietis.

Tačiau paveldosaugininkai skuba raminti. Kultūros paveldo departamento (KPD) Vilniaus teritorinio padalinio specialistams atlikus patikrinimą paaiškėjo, kad vilniečio minimi faktai dėl naikinamos lipdybos, polichromijos nepasitvirtino. Interjero polichrominiuose tyrimuose, kuriuos atliko sienų tapybos tyrėjas Vytautas Raila, nurodyti lipdiniai yra išlikę, polichromijos naikinimo fakto taip pat nenustatyta.

V.Pilipavičiaus nuotr./J.Basanavičiaus g. 15 namas
V.Pilipavičiaus nuotr./J.Basanavičiaus g. 15 namas

„Remiantis techninio projekto Architektūrine dalimi (reg. Nr. 45/2) vidaus apdaila numatoma atkurti istorinius interjerus, t.y. skydinį parketą, lubų gipsinį dekorą pagal išlikusius pavyzdžius ir polichrominį dažymą pagal atliktus polichrominius tyrimus. Interjero polichrominiai tyrimai atlikti V.Railos 2010 m.“, – teigė KPD Vilniaus teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Povilas Mečkovskis.

Anot P.Mečkovskio, namas pradedamas tvarkyti, nes anksčiau ten buvo šiukšlių kalnai, gyveno asocialūs asmenys. Tačiau jis patvirtino, kad pastato savininkas atliko visus įmanomus tyrimus – architektūrinius, polichrominius, istorinius, tad tai, kas griaunama, neturi jokios paveldosauginės vertės, kadangi tėra sovietmečio rekonstrukcijos palikimas.

Pagal projektą pastate vėl atkuriama gyvenamoji paskirtis, todėl numatyti žymūs ardymo darbai – pertvarų, perdangų, betono grindų, pakabinamų, tinkuotų lubų, langų varčios ir pan.

KPD nuotr./J.Basanavičiaus g. 15 namo lipdiniai
KPD nuotr./J.Basanavičiaus g. 15 namo lipdiniai

Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius taip pat patvirtino, kad J.Basanavičiaus g. 15 vyksta daugiabučio gyvenamojo namo rekonstrukcija. Naujausias statybos leidimas išduotas 2012 metais. „Jeigu išduotas leidimas, vadinasi, rekonstrukcija suderinta su visomis reikalingomis institucijomis, o kadangi pastatas yra senamiesčio apsaugos zonoje – darbai privalėjo būti suderinti ir su kultūros paveldo institucijomis“, – teigė Vilniaus savivaldybės atstovai.

Savivaldybės teigimu, statybų priežiūrą pagal įstatymus vykdo Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos, tad ji ir atsakinga, jeigu vykdomos statybos ar rekonstrukcija ne pagal projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius