2011 05 02

Vilniečių porai diagnozuota Lietuvoje retai registruojama užkrečiama liga – paratifas

Vilniečių porai diagnozuota pastaruoju metu Lietuvoje retai registruojama užkrečiamoji liga – paratifas, skelbiama Užkrečiamų ligų ir AIDS centro internetiniame tinklalapyje.
Pacientas
Pacientas / Photos.com

Kaip Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui (ULAC) pranešė Vilniaus visuomenės sveikatos centras, šių metų kovo 2–30 dienomis sutuoktinių pora keliavo po Indiją, kur, tikėtina, užsikrėtė paratifu A. Kelionės metu vilniečiai gyveno viešbutyje, namelyje prie Indijos vandenyno, maitinosi įvairiose vietose, gėrė fasuotą vandenį, tačiau dantų valymui naudojo vietinių vandentiekių vandenį, maudėsi vandenyne.

Pirmuosius ligos požymius ligoniai pajuto jau po kelių dienų sugrįžę namo, tačiau į ligoninę atsigulė tik balandžio 14 d. ir čia laboratoriniais tyrimais jiems buvo patvirtinta ligos diagnozė.

Vidurių šiltinė ir paratifas – ūmios infekcinės ligos, kurias sukelia Salmonella Typhi ir Paratyphi bakterijos. Šių ligų požymiai yra panašūs (karščiavimas, galvos, pilvo, raumenų skausmai, vidurių užkietėjimas arba viduriavimas, apetito stoka, odos išbėrimas), tačiau paratifo klinikiniai požymiai būna ne taip išreikšti. Slaptasis ligos laikotarpis gali užtrukti nuo 6 iki 30 dienų ir jis priklauso nuo suvalgytų bakterijų kiekio. Negydant, vidurių šiltinė gali komplikuotis žarnų prakiurimu.

Vidurių šiltinės ir paratifų infekcijos šaltinis yra žmogus. Paprastai šiomis infekcijomis užsikrečiama per maistą ar vandenį, užterštą sergančiųjų asmenų ar lėtinių bakterijų nešiotojų išmatomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius