-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 10 20

Vilnių tamsoje paskandinti grasinę gatvių apšvietėjai grįžta į darbą

Praeitą savaitę į darbą neėję savivaldybės įmonės „Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklų“ (VGAET) darbuotojai apsisprendė vėl vykdyti savo pareigas, nors atlyginimų už rugsėjį negavo iki šiol. „Pareiga nugalėjo“, – paklaustas, kodėl nutraukia streiką taip ir nesulaukę įvykdant jų reikalavimų, atsakė šios įmonės profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Svajūnas Šatkauskas.
Gatvės apšvietimas
Gatvės apšvietimas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Antradienį turėtų dirbti jau visi VGAET darbuotojai, nors savaitę miesto apšvietimą prižiūrėjo tik  budinti tarnyba. Streikuoti jie buvo nusprendę, kaip teigė išplatintame pranešime spaudai, „gindami savo pažeistą teisę į darbo užmokestį“.

Nori savo algų

„UAB „Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklai“ darbuotojų profesinė sąjunga darbuotojų susirinkime priėmė sprendimą laikinai sustabdyti savo darbo sutarčių vykdymą iki darbdavys visiškai įvykdys savo įsipareigojimus bei išmokės priklausantį darbo užmokestį. Šiandien (antradienį, spalio 14 dieną) 25 darbuotojai neišėjo į darbą. Likusi dalis darbuotojų prisijungs prie akcijos, kai įsiteisins jų pranešimai apie darbo sutarties sustabdymą“, – teigia šios bendrovės profesinių sąjungų atstovai.

Tuomet Vilniaus gatvių apšvietimu besirūpinančios įmonės darbuotojai žadėjo streikuoti bent savaitę. Savaitė praėjo ir pirmadienio rytą S.Šatkauskas 15min.lt teigė, kad į darbą jie grįžta antradienį, nors algų už rugsėjį ir negavo. Anot profesinės sąjungos atstovo, tam reikėtų apie 130 tūkst. Lt.

„Visiškai palikti be priežiūros elektros įrengimų negalime. Budinti avarinė dispečerinė gali tik tam tikrą dalį apšvietimo atjungti, tarkim, pastotę, jeigu užfiksuojamas gedimas. Jie gedimų neieško, mes viską tvarkome. Jau tokių gedimų atsirado, kad beveik gatvės yra užgesusios, reikia juos tvarkyti“, – kalbėjo S.Šatkauskas.

Gali vėl streikuoti

Jau tokių gedimų atsirado, kad beveik gatvės yra užgesusios, reikia juos tvarkyti, – kalbėjo S.Šatkauskas.

Vis dėlto, jeigu negaus atlyginimų, VGAET darbuotojai neatmeta galimybių vėl surengti streiką. „Kad galų gale atkreiptų į mus dėmesį, nes nebežinome, kaip su jais ir bendrauti – ir į savivaldybę raštus rašėme, susitikimų norėjome, bet nėra jokios reakcijos“, – tvirtino VGAET profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas S.Šatkauskas.

Iš viso, Vilniaus savivaldybės duomenimis, skola VGAET siekia 3,7 mln. Lt. Dar daugiau miestas yra skolingas už elektros tiekimą bendrovei „Lesto“ – 8,5 mln. Lt.

Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža neslepia, kad situacija yra itin sudėtinga. „Esame dėkingi įmonės darbuotojams, kad jie, įvertinę realią Vilniaus miesto savivaldybės situaciją, nusprendė nutraukti streiką. Darome ir darysime viską, kad atlyginimai jiems būtų mokami“, - teigė V.Pauža.

Pažadėti neskuba

Vis dėlto pažadų, kad pinigų atsiras tuoj pat, jis nežarsto, tik kartoja visų sostinės vadovų mintis dėl neteisingo Vilniaus finansavimo: „Vilniaus miesto savivaldybei įstatymu deleguota daugiau funkcijų negu LR Vyriausybė skiria tam lėšų, pvz., sostines tvarkymui kasmet reikia 117 mln. Lt, tačiau tam įmanoma skirti tik 78 mln. Lt. Vilniečiai sumoka daugiau nei 2 mlrd. Lt gyventojų pajamų mokesčio, tačiau jiems lieka tik trečdalis. Tai nepriklauso nuo savivaldybės, bet yra Vyriausybės ir Seimo rankose.“

Anot V.Paužos, VGSET buvo sumokėta 350 tūkst. Lt, už šias lėšas darbuotojams buvo išmokėti atlyginimai už liepą ir rugpjūčio mėnesio avansai. 

Streiku grasino ir „Vilniaus viešojo transporto“ bendrovės profesinės sąjungos. Jis turėjo įvykti spalio 21-ąją, antradienį, tačiau šios įmonės darbuotojams darbo užmokestis buvo sumokėtas, tad rytoj autobusai ir troleibusai turėtų važiuoti, kaip važiavę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius