Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 07

Vilniuje gaivinama idėja pavadinti gatvę Lenkijos prezidento L.Kaczynskio vardu

Vilniaus politikai ragina administraciją siūlyti gatvę, kuri būtų pavadinta prieš šešeris metus tragiškai žuvusio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio vardu.
Lechas Kaczynskis
Lechas Kaczynskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Siūlymą suteikti L.Kaczynskio vardą vienai iš centrinių Vilniaus gatvių prieš kelerius metus jau svarstė Vilniaus savivaldybės taryba, tačiau tuomet klausimas įstrigo politikams nesutarus dėl prezidento pavardės rašybos ir kitų dalykų.

Šią savaitę administraciją pasiūlyti galimą gatvę vėl paragino sostinės konservatoriai, meras Remigijus Šimašius bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovė Renata Cytacka – pastaroji tikino, kad šiuo klausimu aktyviai domisi Vilniečiai.

„Jei bus toks siūlymas, mes, be abejo, rinksime gatvę, kuriai būtų galima suteikti pavadinimą ir klausimą teiksime tarybai tvirtinti“, – posėdyje sakė Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotojas Aurelijus Stapulionis, pristatęs tarybai kai kurių gatvių naujus pavadinimus.

Jam priminta, jog taryba yra išreiškusi pozicija ir žingsnį turėtų žengti administracija. A.Stapulionis žadėjo, kad „techninį darbą“ administracija galės atlikti per dvi-tris savaites, tačiau abejojo, ar taryba pritars siūlymui.

„Didžiausia problema bus surasti tą gatvę ir kad visi komitetai pritartų, kad centrinei miesto gatvei galima suteikti pavadinimą“, – sakė jis.

Vienas iš sprendimui prieš keleris metus nepritarusių sostinės politikų buvo tuometinis vicemeras, LLRA atstovas Jaroslavas Kaminskis. Jis BNS sakė, jog ir šįkart „frakcija neturi pozicijos“ , mat iki šiol nėra įteisinta originali pavardžių rašyba ant gatvių pavadinimų lentelių.

„Reikia prisiminti visus įvykius: L.Kaczynskis buvo čia, tą pačią dieną, kai (Seime) buvo atmestas pavardžių originaliai rašymas. Todėl ir dabar jo pavardę rašyti kažkaip kitaip, nei ji yra originale, būtų kažkoks nesusipratimas. Sprendimas nebuvo priimtas ir dėl rašybos, ir dėl  pačios gatvelės – ten buvo šimtas ar penkiasdešimt metrų“, – BNS sakė jis.

L. Kaczynskis kartu su žmona ir dar 94 aukštais pareigūnais žuvo 2010 metų balandžio 10 dieną lėktuvui sudužus netoli oro uosto Rusijoje, Smolenske.

Idėja L. Kaczynskio vardu pavadinti gatvę arba skverą Vilniuje kilo 2010-ųjų pavasarį. Tuomet sostinės taryba buvo numačiusi, kad taip galėtų vadintis atkarpa nuo K.Sirvydo gatvės iki Gedimino prospekto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius