-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 19

Vilniuje į „gyvybės langelį“ atneštas pirmas kūdikis

Į Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose įkurtą „gyvybės langelį“ atneštas pirmas kūdikis.
„Gyvybės langelis“
„Gyvybės langelis“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Penktadienį apie 16.30 val. Antakalnyje Žolyno gatvėje įrengtame „gyvybės langelyje“ suveikė judesio davikliai. Į specialią patalpą, įrengtą šalia kūdikių namų vartų, nuskubėjęs budėtojas ir kiti namų darbuotojai, lopšyje aptiko gulintį kūdikį.

BNS žiniomis, vos prieš keletą savaičių atidarytame „gyvybės langelyje“ buvo palikta maždaug poros savaičių mergaitė.

Kūdikis iš pažiūros atrodė sveikas, tačiau pagal nustatytą tvarką iškviesti greitosios pagalbos medikai. Jie nuvežė kūdikį į ligoninę, kur jis bus apžiūrėtas, atlikti tyrimai, nustatytas tikslus jo amžius.

Apie įvykį informuota policija.

Paliktam kūdikiui Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų darbuotojai iškart suteikė pavardę. Mergaitę jie pavadino Gruodyte.

„Gyvybės langelis“ Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose atidarytas lapkričio 25 dieną. Tai buvo pirmasis toks „langelis“ šalyje. Po kelių dienų „gyvybės langelis“ įkurtas ir Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

„Gyvybės langelis“ – speciali kapsulė, į kurią iš lauko įdėjus naujagimį, budintį personalą pasiekia perspėjimo signalas ir specialistai pasirūpina vaiku, kuriuo nenori rūpintis mama.

Apsigalvoję tėvai ar giminaičiai „langelyje“ paliktą kūdikį gali susigrąžinti per tris mėnesius.
Teisingumo ministerija yra išaiškinusi, kad motinai, palikusiai naujagimį saugioje vietoje, negresia jokia atsakomybė – ji numatyta tik už kūdikio palikimą nesaugioje ir kūdikiui pavojingoje aplinkoje.Gyvybės langelis“ – speciali kapsulė, į kurią iš lauko įdėjus naujagimį, budintį personalą pasiekia perspėjimo signalas ir specialistai pasirūpina vaiku, kuriuo nenori rūpintis mama.

Šiuo metu dirba socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko įsakymu sudaryta tarpinstitucinė darbo grupė neonatocido (naujagimių žudymo – BNS) ir anoniminio naujagimių palikimo nesaugioje vietoje klausimams spręsti, kuri savo išvadas turėtų pateikti iki 2010 metų sausio 1 dienos.

Pirmasis pasaulyje „gyvybės langelis“ įrengtas XII amžiaus pabaigoje Vatikane. Prancūzijoje „gyvybės langeliai“ atsirado XVII amžiuje, o pirmieji šiuolaikiniai „gyvybės langeliai“ 2000 metais įrengti Vokietijoje ir veikia Šveicarijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Japonijoje, Italijoje, Belgijoje, Slovakijoje, Vengrijoje bei JAV.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius