-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 04 06

Vilniuje ieškoma vietos J.Basanavičiaus paminklui

Paskutiniame senosios kadencijos Vilniaus tarybos posėdyje ketinama apsispręsti dėl paminklo Jonui Basanavičiui pastatymo Senamiestyje. Sostinės savivaldybei ne kartą priekaištauta, kad Vilnius iki šiol neturi paminklo čia ilgai gyvenusiam ir dirbusiam tautos patriarchui.
Nepriklausomybės akto signatarai
Tikimasi, kad iki Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio paminklas J.Basanavičiui (sėdi viduryje) Vilniuje stovės. / Lietuvos nacionalinio muziejaus nuotr.

J.Basanavičiaus paminklas vieną iš sostinės skverų turėtų papuošti po kelerių metų. Bent jau taip preliminariai planuojama, svarstant, kuri Vilniaus vieta geriausiai tiktų įamžinti šią iškilią asmenybę. „Šiuo metu vyksta idėjos paieška ir vietos parinkimas. Bus siūlomos kelios vietos, o tikroji paaiškės konkurso metu, žiūrėsime, kur būsimasis paminklas geriau tiks“, – sakė savivaldybės Miestovaizdžio skyriaus vyriausioji specialistė Beatričė Raguotienė.

Siūlomos dvi vietos

Šiuo metu yra parinktos dvi vietos, kuriose šis paminklas galėtų stovėti – teritorija priešais Aušros Vartus ir skveras J.Basanavičiaus gatvėje šalia Rusų dramos teatro. Anot B.Raguotienės, tiksliai pasakyti, kada sostinė šį paminklą turės, dar sunku, kadangi kol kas nėra sprendimo nei dėl būsimos vietos, nei dėl lėšų pačiam paminklui.

„Statyti naujus paminklus reikėtų itin atsakingai, bet per daug nedelsiant. Aš manau, kad po kelerių metų paminklas Vilniuje stovės, tai ne tas projektas, kurio įgyvendinimą reikėtų tęsti kelis dešimtmečius. Juk J.Basanavičius yra viena iš tų asmenybių, kurią būtina pagerbti Vilniuje“, – tvirtino B.Raguotienė.

Jai pritarė ir Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisijos pirmininko pavaduotojas Antanas Rimvydas Čaplinskas. „Niekaip nesugebame įamžinti svarbių žmonių, J.Basanavičiaus paminklo vis dar nėra, tebesvarstoma ir dėl paminklo Maironiui“, – apgailestavo A.R.Čaplinskas.

A.R.Čaplinskas šiuo metu rengia knygą, kurioje ketina aprašyti tuos žmones, kurių atminimas Vilniuje jau yra įamžintas – pastatyti paminklai, pavadintos gatvės. O tokių asmenų yra daugiau negu 500. „Kai kurie gal ir nėra visiškai verti įamžinimo šalies sostinėje. Turėjome idėją parengti sąrašą, kad bent penkerius metus būtų aišku, ką ir kaip Vilniuje įamžiname. Bet dėl valdžios kaitos, pinigų stygiaus tai nėra padaryta. Turint sąrašą gal nebūtų tokių situacijų, kad žmogaus nespėta palaidoti, o jau prasideda žaidimai dėl įamžinimo“, – teigė A.R.Čaplinskas.

2018 metais Lietuva minės valstybės atkūrimo šimtmetį. Tikimasi, kad iki tos dienos paminklas J.Basanavičiui Vilniuje tikrai stovės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius