Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 25

Vilniuje palaikomi protestai Baltarusijoje

Baltarusijoje šeštadienį vykstant protestams prieš autoritarinį prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą, Vilniuje parlamentarai ragina Minske ir kituose kaimyninės valstybės miestuose užtikrinti susirinkimo laisvę.
Protestai Baltarusijoje
Protestai Baltarusijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Parlamentinė grupė „Už demokratinę Baltarusiją“ ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai Vilniuje surengė piketą prie Baltarusijos ambasados. Konservatorius Laurynas Kasčiūnas teigia, kad taip norima atkreipti dėmesį, kad A.Lukšenka gerbtų susirinkimo ir žodžio laisvę.

„Mūsų žinia labai aiški – turime duomenų, kad Baltarusijoje šiandien gali būti daug įtampų, gali būti panaudotas smurtas prieš taikius gyventojus, prieš taikų jų norą išreikšti savo nuomonę. Galų gale, gali atsirasti naujų politinių kalinių. Norime siųsti žinią, kad prezidentas A.Lukašenka gerbtų teisę į žodžio, susirinkimo laisvę ir kitus fundamentalius dalykus. Taip pat sakome aiškiai, kad mums reikia savarankiškos Baltarusijos, bet ji neįmanoma be stiprios tautinės tapatybės ir stiprios pilietinės visuomenės“, – BNS sakė L.Kasčiūnas.

Parlamentaras tikino, kad A.Lukašenka bando pateisinti savo režimą, kalbėdamas apie šalies suverenumą. Tačiau akivaizdu, kad Baltarusijoje reikia reformų, nes vis daugiau žmonių išeina į gatves. Seniau Baltarusijoje protestuodavo daugiausiai opozicija ir demokratijos šalininkai, tačiau šeštadienį „veltėdžio“ mokesčiu pasipiktinę į gatves išėjo ir darbininkų klasė.

„Tai tik mitas, taip bando pateisinti savo autoritarinį režimą, neva kalbėdamas, kad tai yra kažkoks suverenumo garantas. Jis tuo suverenumu prekiaudavo tik tam, akd išlaikytų savo režimo stabilumą, o dabar matome aiškias tendencijas, kad tas stabilumas, socialinis kontraktas su visuomene irsta ir planinės ekonomikos modelis nebeveikia ir žmonės, kurie anksčiau neidavo į protestus, jau išeina į gatves“, – teigė Seimo narys.

Anot jo, nors Baltarusijoje pilietinė visuomenė nėra tokia stipri kaip, pavyzdžiui, Ukrainoje, tačiau jaučiama, kad Baltarusijos visuomenė vis labiau laisvėja.

„Šiandien tie procesai, tie nauji žmonės ir sluoksniai jau leidžia kalbėti apie tai, kad vyksta virsmas visuomenėje. Naujas raidos etapas, visuomenė laisvėjanti ir įgauna naujų potencialų, o A.Lukašenkai tai yra rimtas galvos skausmas“, – tikino L.Kasčiūnas.

Pastarosiomis savaitėmis mitinguose dalyvaudavo tūkstančiai žmonių, nesutinkančių su prieštaringai vertinamu „veltėdžių“ mokesčiu, kurį turi mokėti mažiau kaip šešis mėnesius per metus dirbantys žmonės. Šalį krečiant ekonominiam nuosmukiui, augantys protestai, regis, neramina Baltarusijos vyriausybę.

Baltarusijos valdžia šeštadienį sulaikė vieną iš pagrindinių šalies opozicijos lyderių – prieš planuojamą protestą, tikriausiai siekiant atgrasinti žmones nuo dalyvavimo. Vladimiras Nekliajevas iš Lenkijos vyko į Baltarusijos sostinę Minską, tačiau buvo sulaikytas pasienyje ir išvesdintas iš traukinio, naujienų agentūrai AFP teigė jo žmona.

Prieš šeštadienio mitingą buvo areštuota ne viena dešimtis asmenų, valstybinė televizija pranešė apie esą aptiktus ginklus, o į Baltarusijos sostinės gatves pirmąkart per keletą dešimtmečių išėjo automatais ginkluota policija.

Vykti į protestą iš provincijos ketino daug žmonių. Baltarusijos geležinkelio monopolį turinti bendrovė naktį į šeštadienį dėl tariamų „techninių darbų“ kelioms valandoms buvo sustabdžiusi bilietų prekybą internetu.

Minsko pareigūnai vėlų penktadienio vakarą įspėjo protestuotojus, kad planuojama demonstracija ir mitingas centrinėje aikštėje bus neteisėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius