Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 13

Vilniuje pradėjus deginti medicinos atliekas oro tarša neviršija normų

Vilniuje pradėjus deginti medicinos atliekas oro tarša neviršija leistinų normų, pirmadienį pranešė sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis.
Lazdyniečiai sukilo prie planus statyti naują vaistų naikinimo įrenginį.
Lazdyniečiai protestuoja prieš atliekų deginimą / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šios atliekos Lazdynų rajone, Vilniuje, esančioje atliekų deginimo įmonėje pradėtos deginti penktadienį. Pradėtas ir gyvenamosios ir visuomeninės aplinkos oro užterštumo monitoringas pagal Vilniaus visuomenės sveikatos centro parengtą ir su Sveikatos apsaugos ministerija suderintą tyrimų programą.

Laboratorinius tyrimus atlieka Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Laboratorinių tyrimų duomenimis, penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį gyvenamojoje ir visuomeninėje aplinkoje išmatuotos teršalų (anglies monoksido, azoto dioksido, sieros dioksido, fluoro vandenilio, chloro vandenilio, dulkių) koncentracijos neviršijo leistinų verčių.

Praėjusį trečiadienį Vyriausybė dėl gausiai susikaupusių medicinos atliekų paskelbė valstybės lygio ekstremalią situaciją, o bendrovei „Senovė“ leido deginti šiuo metu sukauptas medicinos atliekas Vilniaus Lazdynų mikrorajone, „iki alternatyvių šių atliekų tvarkymo priemonių atsiradimo“.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, dėl sutrikusio tvarkymo susikaupusios medicinos atliekos ne tik trikdo sveikatos priežiūros įstaigų darbą, bet ir kelia grėsmę žmonių sveikatai.

Vienintelė Lietuvoje pastaruoju metu medicinos atliekas deginusi bendrovė Šiauliuose jau maždaug tris savaites jų nedegina – bandomieji deginimai nutraukti gegužės 17 dieną kilus konfliktui tarp gamyklą jungtinės veiklos pagrindu statančių bendrovių „Hafner Srl“ bei „Senovė“ ir statybų užsakovo – bendrovės „Toksika“.

Pasak „Toksikos“ generalinio direktoriaus Ramūno Peciulevičiaus, konfliktas kilo jo vadovaujamai bendrovei pareiškus pretenzijas statytojams dėl projekto sąlygų galimai neatitinkančių įrenginių.

Iki vasario medicinos atliekos degintos Vilniuje, tačiau bendrovė „Senovė“ nepasirūpino, kad būtų pratęstas leidimas šiai veiklai.

Be to, prieš atliekų deginimą Lazdynuose protestuoja vietos gyventojai.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, medicinos atliekos laikinai saugomos asmens sveikatos priežiūros įstaigų bei atliekas tvarkančių įmonių įrengtose saugyklose, aikštelėse.

Prieš savaitę apklausus 56 asmens sveikatos priežiūros įstaigas (iš jų – 33 ligonines), nustatyta, kad jose susikaupę apie 10 tonų medicinos atliekų (daugiausia Vilniaus, Utenos ir kai kuriose Kauno ir Panevėžio regiono asmens sveikatos priežiūros įstaigose).

Pas atliekų surinkėjus sandėliuose dar buvo sukaupta apie 50 tonų medicinos atliekų.

Premjeras Andrius Kubilius teigė, kad sprendimas leisti Vilniuje deginti gausiai susikaupusias medicinos atliekas nėra geriausias sprendimas, tačiau, anot jo, jei šios atliekos nebūtų sutvarkytos ir utilizuotos, visuomenei kiltų dar didesnis pavojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius