Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 21

Vilniuje protestuota prieš prekybos sutartį su Kanada

Vilniuje, kaip ir dalyje kitų Europos sostinių, prieš Europos Sąjungos ir Kanados laisvosios prekybos sutartį (CETA) protestavo šios sutarties kritikai. Čia pat jiems oponavo sutartį palaikanti grupė jaunuolių, tarp jų – Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.
Protestas prieš CETA Lenkijoje
Protestas prieš CETA / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Abiejose pusėse buvo maždaug po 20 protestuotojų, jie elgėsi taikiai, incidentų nekilo, įvykio vietoje budėjo keturi policijos pareigūnai.

Teatralizuota protesto akciją prieš CETA „Ate, teta Ceta“ prie Europos namų sostinės centre, po pietų šeštadienį.

Keli jaunuoliai buvo persirengę kostiumais su užrašais „hormoninė karvė“ ir „chloruota višta“.

Tuo metu čia pat, kitoje gatvės pusėje, CETA palaikantis jaunimas šaukė: „Atvežk man vištą iš Kanados“, „Coca Cola – tai jėga“. Laikė plakatus „CETA is good“ („CETA yra gerai“).

Europiečių iniciatyva prieš CETA ir ES prekybos sutartį su JAV (TTIP) proteste kritikuota prekybos sutartis dėl žemesnių maisto saugos standartų Kanadoje. Protestuotojai kritikavo CETA, kad neva neįtraukus sveikatos priežiūros, švietimo, vandens tiekimo į nacionalinių išlygų sąrašą, bus atvertas kelias privatizacijai šiose srityse.

Šimtai cheminių medžiagų, kurios yra uždraustos Europos Sąjungoje, leidžiamos naudoti maisto pramonėje ir gamyboje Kanadoje ir Amerikoje, – akcijos metu sakė jos organizatorius Karolis Klimka.

„Įsigaliojus sutartimis, valstybės turės nuolat bylinėtis su didžiosimis korporacijomis dėl įvairiausių dalykų, kurie investuotojams atrodys kaip kliūtys jų veiklai. Todėl mes negalime su tokiu pasiūlymu sutikti. Bus suteikta dar daugiau teisių lobistams. Šitie susitarimai, aišku, buvo priimti verslo lobistams labai aktyviai spaudžiant Briuselį ir reikalaujant nuolaidų. Amerika ir Kanada daug metų per Pasaulio prekybos organizaciją spaudžia Briuselį ir Europos Sąjungą, kad būtų atsisakyta cheminių medžiagų reglamentų. Šimtai cheminių medžiagų, kurios yra uždraustos Europos Sąjungoje, leidžiamos naudoti maisto pramonėje ir gamyboje Kanadoje ir Amerikoje“, – akcijos metu sakė jos organizatorius Karolis Klimka.

Tuo metu Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas BNS sakė, kad, jo manymu, sutartys, dėl kurių protestuojama, iš tikrųjų leistų žmonėms tarpusavyje laisviau prekiauti.

„Tai būtų šansas tiek Lietuvos vartotojui, tiek Lietuvos įmonėms – visapusiškas Lietuvos ekonominis interesas, turint galvoje geopolitinę situaciją – daugiau JAV Europoje yra mūsų nacionalinis, strateginis interesas. Abi sutartys yra naudingos žmonės. Lietuva pagal vieną studiją yra viena iš to labiausiai laiminčių valstybių Europos Sąjungoje“ , – BNS sakė CETA palaikančioje pusėje buvęs Ž.Šilėnas.

Jis melu ir mitu pavadino teiginius, kad pasirašius minėtas sutartis, dingsta standartai. Prekybos barjerų panaikinimas reiškia mažesnes kainas vartotojams, platesnį pasirinkimą ir didesnes galimybes Lietuvos verslui.

„Sakymas, kad vežtų nesveiką produkciją, yra netiesa ir melas, dezinformacija. Kodėl kai kurie žmonės Lietuvoje protestuoja prieš NATO? Tai čia panašaus tipo protestas“, – teigė Ž.Šilėnas.

Palaikantieji CETA laikė NATO, Lietuvos trispalvę ir istorinę vėliavą su Vyčiu.

Anot pranešimo, akciją prieš CETA palaiko Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, susivienijimas „Žali.LT“.

CETA vadinama vienu ambicingiausių prekybos susitarimu dėl kurio kada nors derėjosi ES. Ji pašalina 99 proc. muitų bei vieningą 500 mln. gyventojų turinčios ES rinką susieja su 10-a pagal dydį pasaulio ekonomika, kurioje gyvena 36 mln. žmonių.

Ekspertai teigia, kad sutartis su Kanada būtų naudinga ir Lietuvai, mat atsivertų naujos rinkos maisto, chemijos ir baldų pramonei. Tačiau tuo pačiu baiminamasi, kad Lietuvą užplūs pigesni, genetiškai modifikuoti produktai.

Šeštadienį protestai prieš CETA taip pat vyks Vokietijos sostinėje Berlyne, keliuose Prancūzijos miestuose, Belgijoje, Ispanijoje, Portugalijoje ir dar keliose šalyse. Tačiau Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje protestai nenumatomi.

Vasarį dėl CETA turėtų balsuoti Europos Parlamentas. Po to sutartį dar turėtų patvirtinti nacionaliniai parlamentai. Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau ir Europos Sąjungos vadovai septynerius metus derintą sutartį pasirašė pernai spalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius