-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 09

Vilniuje siekiama išsaugoti autentišką medinę architektūrą

Rugsėjo 8-ąją visame pasaulyje penkioliktą kartą paminėta Pasaulio paveldo miesto solidarumo diena. Pasaulio paveldo miestų organizacijai 10 metų priklauso ir Vilnius, siekiantis išsaugoti savo istorinį paveldą.
Taip atrodo namas Vytauto gatvėje po renovacijos.
Taip atrodo namas Vytauto gatvėje po renovacijos.

Norint neprarasti medinio paveldo būtina nuolat aktyviai rūpintis miesto kultūros paveldo apsauga ir senamiesčio atgaivinimu, finansuoti pastatų, gatvių, skverų ir kiemų restauravimu, finansiškai skatinti pastatų savininkų iniciatyvas tvarkyti pastatus ir jų kiemus. Tuo užsiima Vilniaus savivaldybė.

„Vilniaus miesto medinės architektūros paveldas yra vertingas pasauliniame, Europos ir Lietuvos paveldo kontekste, o dėl savo savitumo yra vertinamas ne mažiau nei lietuviškais barokas. Todėl ši diena Vilniui yra itin svarbi, juolab galime pasidžiaugti ilgalaikių darbų rezultatais ir nuosekliu miesto vadovybės dėmesiu ir lėšomis, skiriamomis paveldo tausojimo reikalams“, – sakė Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros direktorius Gediminas Rutkauskas.

Prieš renovaciją Vytauto gatvės namas atrodė štai taip.
Prieš renovaciją Vytauto gatvės namas atrodė štai taip.

Anot jo, per pastaruosius penkerius metus atnaujinant medinius pastatus, nuveikta nemažai darbų: atlikti unikalių medinių pastatų detalūs matavimai, fotografavimas, menotyrinis ir pastatų konstrukcijų būklės vertinimas, sutvarkyti mediniai pastatai Filaretų g. 8, Baltasis skg. 7, Čiurlionio g. 33, Vytauto g. 27, kooperuojant Savivaldybės ir pastato savininkų lėšas atnaujinti Vytauto g. 63, Traidenio g. 35 ir Pušų g. 16 esantys pastatai.

Vilniaus miesto savivaldybės kultūros paveldo skyrius ir Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra bendradarbiaudama su Oslo (Norvegija) miesto savivaldybės Kultūros paveldo vadybos departamentu įgyvendino projektą „Vilniaus miesto tradicinės medinės architektūros išsaugojimas“.

Projekto rezultatas – veiksmų planas ir specialus informacinis leidinys istorinių medinių pastatų savininkams ir naudotojams. Bendradarbiaujant su Oslo savivaldybe, Žvėryno seniūnija ir istorinių pastatų savininkais ateityje numatyta įkurti medinės architektūros restauravimo informacinį centrą, tęsti medinių pastų restauravimą kreipiantis paramos pagal ES Norvegijos finansinio mechanizmo paramą.

Istorinių medinių pastatų savininkus dėl pastatų tvarkybos, kaip taisyklingai prižiūrėti ir tvarkyti savo nuosavybę, o svarbiausia – kaip gauti Savivaldybės skiriamą finansinę paramą arba kompensaciją, informuoja ir konsultuoja VšĮ Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra. Visiems besidomintiems medinių istorinių pastatų savininkams specialiai parengta informacija interneto tinklalapyje www.vsaa.lt ir į Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius