Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 31 /12:13

Vilniuje viešintis Izraelio prezidentas Shimonas Peresas: „Negalime pakeisti praeities, bet galime pakeisti ateitį“

Negalime pakeisti praeities ir jos užmiršti, bet galime patys kurti ateitį, pirmąkart viešėdamas Vilniuje trečiadienį pareiškė Izraelio prezidentas Shimonas Peresas. Be kitų pagyrų Lietuvai, svečias išreiškė susižavėjimą išvakarėse pasaulio čempione tapusia plaukike Rūta Meilutyte. „Ateitis priklauso moterims“, – žvelgdamas į prezidentę Dalią Grybauskaitę, teigė jis.
Shimonas Peresas ir Dalia Grybauskaitė
Izraelio ir Lietuvos prezidentų Shimono Pereso bei Dalios Grybauskaitės susitikimas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prezidentė savo ruožtu pabrėžė, kad per du dešimtmečius Lietuvos ir Izraelio santykiai sutvirtėjo, bet dar yra potencialo juos plėtoti. Maždaug pusantros valandos užtrukusį pokalbį su svečiu ir jo vadovaujama delegacija Lietuvos vadovė apibūdino kaip nuoširdų, atvirą ir nukreiptą į ateitį.

Skatina bendradarbiavimą biotechnologijų ir mokslo tyrimų srityse

Su Sh.Peresu prezidentė aptarė dvišalius ryšius, ekonominį bendradarbiavimą, Holokausto atminimo ir žydų kultūros paveldo klausimus, ES santykius su Izraeliu ir Artimųjų Rytų taikos procesą.

Anot D.Grybauskaitės, per daugiau nei 20 metų dvišaliai santykiai su Izraeliu labai sutvirtėjo, bet yra daug potencialo juos plėtoti.

„Geri ir glaudūs ryšiai su Izraeliu – abiejų šalių, o pirmiausiai – Lietuvos interesas. Mes siekiame įvertinti skaudžias istorijos pamokas ir žvelgiame į ateitį, kurdami abipuse pagarba, supratimu ir draugyste pagrįstus dvišalius santykius“, – po susitikimo žurnalistams sakė prezidentė.

Pasak jos, yra daug galimybių plėsti ryšius, pavyzdžiui, Lietuvą domina bendradarbiavimas inovacijų, biotechnologijų ir mokslinių tyrimų srityse. Abi šalys jau dabar sėkmingai vysto aukštąsias technologijas, Lietuva yra lazerių ir komunikacijų, o Izraelis – mokslinių tyrimų ir inovacijų sričių lyderiai.

Vienas pagrindinių Izraelio investuotojų Lietuvoje yra farmacijos įmonė „Teva-Biotech Sicor“, gaminanti biofarmacinius preparatus pagal moderniausias mokslo ir gamybos technologijos. Abiejų valstybių inovacijų skatinimo agentūros vykdo bendrus biotechnologijų, telekomunikacijų ir elektronikos projektus.

Sh.Peresas: „Ateitis priklauso moterims. Turime to įrodymą – jauną mergaitę Rūtą, kuri tapo pasaulio čempione.“

Kaip pažymėjo D.Grybauskaitė, naujų ekonominio bendradarbiavimo galimybių atvers rudenį rengiamas Lietuvos startuolių vizitas į Tel Avivą. Po JAV Silicio slėnio Izraelis yra antra palankiausia vieta pasaulyje pradėti savo verslą. Netrukus pradedami tiesioginiai skrydžiai iš Vilniaus į Tel Avivą esą paskatins turizmą ir verslo ryšius.

Šalies vadovė pabrėžė, jog Lietuva tęsia Holokausto tyrimus ir nacių nusikaltimų įvertinimą – atnaujinta tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams įvertinti veikla, patvirtinta nacionalinė Holokausto švietimo programa. Mokyklose ir vietos bendruomenėse įsteigta 90 tolerancijos centrų, kurie vykdo aktyvią švietėjišką veiklą, ugdo toleranciją ir kovoja su rasine, tautine bei kitokia neapykanta.

Atkreipė dėmesį į Rūtą Meilutytę

Savo kalbą Sh.Peresas pradėjo nuo gražių žodžių apie Lietuvą, kuri praeityje turėjo daugiau skaudžių išgyvenimų nei džiaugsmo ir kur gyvena „maža, bet laisvos dvasios tauta“.

Anot jo, „drąsa negali būti matuojama, už ją reikia dėkoti“. Lietuva demonstravo drąsą kultūros ir istorijos srityse, drąsiai kovodama už Nepriklausomybę ir tapdama ES nare, o dabar jai vadovaudama – tai svečias pavadino istoriniu pasiekimu.

Izraelio ir Lietuvos prezidentų Shimono Pereso bei Dalios Grybauskaitės susitikimas.
Izraelio ir Lietuvos prezidentų Shimono Pereso bei Dalios Grybauskaitės susitikimas.

Prezidentas pagyrė, kad Lietuvai vadovauja dailiosios lyties atstovė. „Ateitis priklauso moterims, – tikino jis, žvelgdamas į D.Grybauskaitę. – Turime to įrodymą – jauną mergaitę Rūtą, kuri tapo pasaulio čempione.“

Izraelio vadovas negailėjo pagyrų užsienyje esą itin gerbiamai D.Grybauskaitei ir ES Tarybai pradėjusiai pirmininkauti Lietuvai. „Man labiau patinka, kai mažos valstybės vadovauja didelėms“, – teigė jis.

Savo kalboje Sh.Peresas neišvengė ir Holokausto temos: „Vilnius daugeliui kartų ir man buvo žydų kultūros centras. Jūs tikrai leidote didelei, energingai žydų bendruomenei gyventi taikoje, melstis mūsų Dievui, kalbėti savo kalba. Bet žydų bendruomenę išžudė naciai ir kai kurie vietos žmonės. Negalime pakeisti praeities, taigi neturime jos užmiršti, bet galime pakeisti ateitį ir turime tai visuomet prisiminti.“

Prezidentas teigė dabar, prisimenant praeitį, jam labiausiai rūpi, kaip padėti kurti ateitį.

Lankysis Panerių memoriale

Sh.Peresas iš Rygos atvyko antradienio vakarą. Vilniuje jis su valstybiniu vizitu viešės iki ketvirtadienio.

Izraelio prezidentas Shimono Pereso
Izraelio prezidentas Shimono Pereso

Trečiadienį jis dar susitiks su Seimo pirmininku Vydu Gedvilu ir užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi, o popiet Antakalnio kapinėse dalyvaus žuvusiųjų už Lietuvos laisvę pagerbimo ceremonijoje. Vakare D.Grybauskaitė rengia oficialią vakarienę svečio valstybinio vizito proga.

Kitos dienos rytą abu prezidentai apsilankys Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre, o iškart po to dalyvaus Holokausto aukų pagerbimo ceremonijoje Panerių memoriale. Popiet Rotušėje numatytas Sh.Pereso susitikimas su Lietuvos žydų bendruomene. Renginio metu sostinės meras Artūras Zuokas prezidentui įteiks Vilniaus miesto garbės piliečio vardo regalijas.

Linas Linkevičius
Linas Linkevičius

Linas Linkevičius ragina nesugadinti gerėjančių santykių su Izraeliu

Vizito išvakarėse užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pažymėjo, kad susikalbėjimas su Izraeliu auga, ir paragino nesugadinti gerėjančių santykių.

„Pagrindas yra puikus, susikalbėjimas didėja, auga, manau, kad tokie vizitai bus dar vienas impulsas, ir kantriai puoselėkime šitą dirvą, nesugadinkime ko nors, kaip mes kartais mėgstame, ir viskas bus gerai“, – interviu Žinių radijui teigė ministras.

Anot jo, laikas žvelgti į priekį, o tai esąs palankus fonas istoriniam Izraelio prezidento – litvakui, gimusiam netoli Vilniaus, – vizitui.

„Vizitas yra labai laiku, mūsų ėjime iš tamsos į šviesą, ir žvelkime į ateitį, nepamirštant jokiu būdu praeities“, – kalbėjo L.Linkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius