Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 28

Patriotų eitynės Vilniuje baigėsi be rimtesnių incidentų (nuotraukos, video, atnaujinta 21 val.)

Vilniaus atgavimo septyniasdešimtmetį patriotiškai nusiteikęs sostinės jaunimas paminėjo eisena nuo Aušros vartų iki Katedros aikštės. Nors minioje reiškėsi provokatoriai, kurie nevengė frazių „Lietuva – lietuviams“ bei skanduočių apie nušautą lenkų karininką, rimtesnių incidentų išvengta.
Eitynių dalyviai
Eisenos pradžia / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Eisenos organizatoriai teigė, kad pagrindinis jos tikslas yra garsiai pasakyti, jog istorinė lietuvių sostinė Vilnius jau septyniasdešimt metų yra Lietuvos dalis. Eisena atkartoja 1939 metų spalio 28 dienos Lietuvos kariuomenės, įžengusios į atgautą Vilnių, judėjimo maršrutą.Vilnius visą laiką buvo Lietuvos miestas, visą laiką buvo lietuvių miestas! Tiktai XX amžiuje purvina okupanto kanopa buvo užlipusi ant šito miesto. Gėdingus 19 metų, kai mes neturėjome savo sostinės... Ir jūs pasakykite dabar: ar dar kada nors mes leisime okupantų kanopoms trypti šitą miestą?

Jau prieš porą savaičių Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos tinklalapyje internete buvo publikuojami patarimai eisenos dalyviams, kuriuose raginama nepasiduoti provokacijoms. Eisenos dalyviams buvo griežtai nurodyta, kad draudžiama naudoti politinių partijų ar judėjimų simboliką bei atributiką, draudžiami plakatai socialine tema ir plakatai, pažeidžiantys Lietuvos įstatymus, draudžiama naudoti vėliavas, išskyrus trispalvę, draudžiama skanduoti šūkius.

Nesilaikantys draudimų, pasak eitynių organizatorių, bus šalinami iš eisenos dalyvių gretų, o pažeidžiantys įstatymus – įduodami policijai. Kaip laikomasi eitynių tvarkos, prižiūrėjo patys renginio organizatoriai, tvarkdariai ryšėjo baltus raiščius. Eisenos dalyviams taip pat buvo rekomenduojama išmokti dvi dainas: „Vai ko nusižvengei“ ir „Oi neverk, motušėle“. Tik jos eitynėse ir leidžiamos. Šios eitynės buvo teisėtos, joms gautas Vilniaus savivaldybės leidimas.

Kaip pranešė eitynes stebintys 15min.lt žurnalistai, jaunimas prie Aušros vartų pradėjo būriuotis jau apie 18 valandą. 18.30 val. čia buvo apie 100 žygio dalyvių. Nors anksčiau buvo pasirodę informacijos, kad tai bus skustagalvių eitynės, susirinko labai marga publika: ir skustagalviai, ir ilgaplaukiai, ir tradicinių šukuosenų mėgėjai. Vadinamųjų skinų buvo tik nedidelė dalis.

Vienas iš eisenos organizatorių Julius Panka teigė, kad toks vėlyvas metas pasirinktas dėl to, kad jaunimas galėtų ateiti po darbų, mokslų. Jis sakė, kad leidimas gautas 200–300 žmonių eisenai.

Šią eiseną saugojo apie dešimt pareigūnų, kiti, įtariama, laikėsi atokiau ir atsiradus būtinybei būtų reagavę. 

Instruktažas prieš startą

Eisenos dalyviai pradėjo rikiuotis į tvarkingą koloną. Organizatoriai per megafoną paskelbė trumpą instruktažą. Vienas iš organizatorių priminė, jog šią eiseną filmuoja policija, todėl žygio dalyviai įspėjami nesidangstyti veidų. 

VIDEO: Eitynės, skirtos paminėti Vilniaus atgavimo 70-mečio sukaktį

Prieš pat eisenos startą aktyvistas J.Panka rėžė trumpą, bet ugningą kalbą: „1323 metais Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas sapnavo Geležinį vilką ir kurdamas šį miestą kunigaikštis turėjo omeny būtent mus! Geležinio vilko aidas skambės per visą pasaulį! Vilnius visą laiką buvo Lietuvos miestas, visą laiką buvo lietuvių miestas! Tiktai XX amžiuje purvina okupanto kanopa buvo užlipusi ant šito miesto. Gėdingus 19 metų, kai mes neturėjome savo sostinės...

Jūs esate Lietuvos ateitis! Ir jūs pasakykite dabar: ar dar kada nors mes leisime okupantų kanopoms trypti šitą miestą? (minia šaukė „Ne!!!“ – red. past.) Teisingai! Labai prašau gerbti Vilnių, Lietuvą ir nepasiduoti jokioms provokacijoms. Tai yra patriotų žygis!“

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Patriotų eisenos dalyviai
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Patriotų eisenos dalyviai

Pareigūnai gyrė žygeivius

Eisena prasidėjo tiksliai numatytu laiku – 19 valandą. Vos įžengę į Didžiąją gatvę susirinkusieji užtraukė dainą „Oi neverk, motušėle“. Eiseną lydėjo keliolika policijos pareigūnų, važiavo keli tarnybiniai automobiliai su įjungtais švyturėliais. Žygį filmavo ir fotografavo nemažas būrys žiniasklaidos atstovų, o praeiviai sustodavo ir stebėdavo tai kaip savotišką spektaklį. 

 „Viskas labai tvarkingai. Šaunuoliai. Nei mums problemų daro, nei sau. Tik išreiškia savo nuomonę“, – komentavo vienas iš tvarką prižiūrinčių pareigūnų.

Eiseną lydintį kitą policininką pralinksmino vieno praeivio pareigūnui tarnybos metu užduotas klausimas: „O ką jūs čia švenčiat?“

Neapsiėjo be išsišokimų

Žengę į Pilies gatvę eisenos dalyviai ėmė skanduoti: „Lietuva! Lietuva!“ „Tik tvarkingai!“ – kad nebūtų provokacijų, įspėjo vienas iš eisenos organizatorių.

Vis dėlto vieną kitą provokacinį išpuolį pareigūnai ir žurnalistai iš minios galėjo išgirsti. Kolonai įžengus į Katedros aikštę, visi skandavo „Lietuva! Lietuva!“, tuo tarpu keli jaunuoliai bandė šį šūkį pragražinti: „Lietuva – lietuviams!“Rankas iš kišenių, kepures nuo galvos: lietuvių tautos himnas! – komandavo eitynių moderatorius.

Dar vienas nevykęs akibrokštas užfiksuotas paskelbus žygio pabaigą – pasigirdo skanduotė apie nušautą lenkų karininką.

Dviprasmiškai galėjo nuskambėti ir visos kolonos deklamuotas šūkis-dainelė: „O Vilnius mūsų buvo ir bus!“

Prie paminklo giedojo himną

Apie 19.30 val. atėję iki Gedimino paminklo Katedros aikštėje eisenos dalyviai sugiedojo Lietuvos himną.

„Rankas iš kišenių, kepures nuo galvos: lietuvių tautos himnas!“ – prie paminklo didžiajam kunigaikščiui sukomandavo eitynių moderatorius.

Po dar kelių trumpų patriotinių kalbų vienas organizatorių, prajuokindamas minią, paskelbė: „Kad ir kaip būtų liūdna, renginys baigėsi. Dėkui, renginys baigtas!“

Netrukus eisenos dalyviai išsiskirstė. Pareigūnai dar sykį patvirtino, kad renginys vyko ramiai, be jokių rimtesnių incidentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius