Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 06

Vilnius ir toliau „badaus“

Kol Seime svarstomas būsimasis kitų metų šalies biudžetas, sostinės vadovai nerimauja – biudžeto projektas toks, kad kitąmet Vilnius tikrai nebus turtingesnis ir lengviau neatsikvėps. Siūlymas 2012 metais Vilniui skirti ne 40, o 45 proc. sostinėje surenkamo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) kol kas atmestas.
S.Dariaus ir S.Girėno gatvė iki Europos vyrų krepšinio čempionato turėtų būti sutvarkyta.
Kitąmet Vilniaus biudžetas bus toks, kad miestas geresnio gyvenimo tikrai nepajus. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus meras Artūras Zuokas piktinasi, kad sostinė vėl bus nuskriausta – esą dabartinis kitų metų biudžeto projektas yra toks, jog miesto skolos ir įsipareigojimai tik augs. Esą į argumentus, kuriuos pateikė Vilniaus savivaldybė ir Finansų ministerija, atsižvelgta nebuvo.

„Vyriausybės vadovo (Andriaus Kubiliaus – red.past.) sprendimu Vilnius bus nuskriaustas, nors Finansų ministerija teikė kitą projektą“, – teigė meras.

Mero žodžius patvirtino ir Savivaldybės Finansų departamento direktorius Edmundas Kačkus, kurio teigimu, vis dėlto dar tikimasi gauti 45 proc. GPM vietoj 40 proc., jeigu pavyks įtikinti Seimo narius.

Nepadidės nė procentu

E.Kačkaus duomenimis, šiuo metu numatoma, kad Vilniaus biudžetas kitąmet sieks 1 mlrd. 14,5 mln. Lt – t.y., tik 0,8 proc. daugiau, negu Vilnius gavo šiemet. Tiek lėšų miestas turės savo biudžete, kurį sudaro gyventojų pajamų ir kiti mokesčiai. Apie pusę šios sumos sudarys tikslinės dotacijos valstybės deleguotoms funkcijoms vykdyti. Daugiausia tai – mokinio krepšeliai.

„Biudžetas nėra didelis. Vien tas faktas, kad mums padidino skolinimosi limitą iki 115 proc. nuosavų lėšų sumos, rodo, jog miestas negyvena gerai. Turime grąžinti dideles skolų sumas. Miestas skolinsis, kad galėtų grąžinti senas skolas“, – aiškino E.Kačkus.

Meras įsitikinęs, kad šalies politikai paprasčiausiai nenori sostinei pagelbėti. „Kol kas Vilniui yra tikrai liūdna. Bet žinote – valdžios turi pradžią ir turi pabaigą. Mes iškęsime šitą valdžią“, – ironiškai pareiškė A.Zuokas.

Tikimasi, kad nacionalinis biudžetas bus patvirtintas iki gruodžio 15 dienos, o iki Naujųjų savo biudžetą suformuos ir Vilniaus miestas.

Netenka dalies pajamų

Kasmet Vilnius netenka dalies GPM pajamų Vilniuje gyvenančių, dirbančių, čia besinaudojančių transporto ir kita infrastruktūra žmonių, kurie savo gyvenamąją vietą yra deklaravę kitose savivaldybėse. Pernai dėl šitos priežasties sostinė gavo tik apie pusė iš numatytų 40 proc. Vilniuje surenkamo GPM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius