Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 07

Vilnius – terlionių sostinė

Vilniaus centras mirgėte mirga nuo chuliganų „meno“. Kone kasdien daugėja miesto pastatų, kurių sienos išpaišomos grafitais, įvairiais užrašais ar tiesiog išterliojamos dažais. Kovoje su sienų niokotojais kol kas bejėgė ir savivaldybė, ir policija.
Žaliai ištepliotą Literatų gatvės sieną su įamžintais rašytojais ir poetais ketinama sutvarkyti atšilus orams.
Žaliai ištepliotą Literatų gatvės sieną su įamžintais rašytojais ir poetais ketinama sutvarkyti atšilus orams. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Vilnius

Iki šiol praeivių akis bado dar šių metų pradžioje žaliais dažais išniekinta Literatų gatvės siena su menininkų dedikacijomis literatams. „Policija normalaus tyrimo net nepradėjo, pasakė, kad chuliganų surasti beveik neįmanoma. Savivaldybė prie valymo irgi nenori prisidėti, tad patys turime ieškoti rėmėjų, valyti sieną savo lėšomis“, – sakė Lietuvos rašytojus Literatų gatvės sienoje įamžinti pradėjusios viešosios įstaigos „Modernaus meno centras“ vykdomoji direktorė Danguolė Butkienė.

„Buvome sienas padengę specialiu laku nuo grafitų dažų, tačiau šiuo atveju apsauga nepadėjo. Dabar laukiame, kol oras atšils, sienos pradžius, tada imsime tvarkyti“, – pasakojo viena iš 2008 m. rudenį pradėtos kurti sienos iniciatorių. Paklausta, kaip nuo panašių išpuolių saugosis ateityje, D.Butkienė teigė: „Kaip čia apsisaugosi? Jau ir taip siena buvo nudažyta specialiu laku, naktį ji būna apšviesta. Aišku, galima statyti vaizdo kameras, bet kol kas mums tai per brangu.“

Apeliuos į sąžinę ir protą


Vilniaus miesto savivaldybės Kalbos kontrolės ir administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas pripažino, kad šiuo metu situacija ypač prasta, todėl Vilniaus miesto taryba prieš keletą savaičių patvirtino grafitų prevencijos programą.

„Pagal programą visų pirma bendradarbiaujame su nevyriausybinėmis organizacijomis, vienijančiomis grafitų piešėjus. Aiškiname jiems, kur galima piešti, o kur ne, kokią žalą miestui pridaro piešiniai ir panašiai“, – sakė G.Tamošiūnas. Antras dalykas, vykdomas pagal programą – rėmėjų paieška. „Pavyzdžiui, mus parėmė dažų firma. Per artimiausias dvi savaites ketiname suderinti su pastatų administratoriais dažų spalvas ir uždažyti kai kuriuos piešinius Vilniaus senamiestyje“, – teigė G.Tamošiūnas. Trečias programos aspektas – griežta baudžiamoji atsakomybė viešosios tvarkos pažeidėjams.

„Patys pastatų savininkai galėtų namų fasadus padengti specialiu laku, apsaugančiu betoną, akmenis ir kitas medžiagas nuo grafitų dažų. Jei ant tokio sluoksnio užpiešiamas grafitas, jį labai lengva nuvalyti paprasčiausia vandens srove“, – patarė G.Tamošiūnas. Anot jo, kol kas savivaldybė didžiausią dėmesį prevencinėje veikloje skiria švietimui, informacijos sklaidai ir bendradarbiavimui su piešėjais. „Neturime tiek pinigų, kad nuvalytume visus dažus, tad geriau šviesti jaunus žmones ir aiškinti apie grafitų daromą žalą“, – sakė G.Tamošiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius