Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 03

Vingio parko pertvarka: vakarais bus šviesu, nebeliks krūmų, atsiras paplūdimys

Per trejus metus Vilniaus Vingio parkas turėtų tapti šviesesnė ir patogesnė erdvė visiems čia besilankantiems – bėgikams, riedutininkams, išėjusiems pasivaikščioti ar pasportuoti. Ir vakare užsukus greičiausia nebereikės baikščiai dairytis per petį, nes parke atsiras apšvietimas. Visa tai miestui kainuos apie kelis šimtus tūkstančių eurų, bet tikimasi ir privačių struktūrų paramos.
Spaudos konferencija apie Vingio parko rekonstrukcijos planus
Spaudos konferencija apie Vingio parko rekonstrukcijos planus / A.Primost/15min nuotr.

Vingio parkas – viena mėgstamiausių vilniečių laisvalaikio praleidimo vietų. Pasivaikščioti, pasportuoti, pasivažinėti dviračiu, riedučiais ar paspirtuku galima žiediniais asfaltuotais takais, tačiau pastaruoju metu būtina nepamiršti atsargumo, kadangi žmonių srautai darosi vis didesni.

Trys pertvarkos etapai

Per trejus metus planuojama šį parką gerokai pakeisti. Į tris etapus suskirstyta parko rekonstrukcija jau prasidėjo: Vingio parke kertami krūmai, tvarkomas miškas, pasivaikščiojimams bus atverta 7 km takų.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius, pavadinęs Vingio parką Dievo dovana, neslėpė, kad jo pirmasis įspūdis apie parką visada būna kaip apie gana apleistą miškingą teritoriją.

„Realybėje yra visiškai kitaip. Ypatinga net Vingio parko struktūra, kurią turime suformuotą nuo XVII amžiaus, tai istorinis parkas, todėl akivaizdu, kad norint tą parką padaryti gražesnį, patrauklesnį, tuo reikia remtis, atskleisti grožį, kurį jis turėjo ir tebeturi. T.y., kad miškas taptų pušų sengire, pušys atsodinamos, kur jų nebeliko, parkas būtų išvalomas nuo brūzgynų. Žmonės, kurie čia traukia sportuoti, turėtų tam pakankamai vietos, nes ne paslaptis, kad dabar bėgikai, dviratininkai, riedutininkai pradeda ir alkūnėmis stumdytis tuose takuose, nes sunku išsitekti“, – Vingio parko rekonstrukcijos pristatyme kalbėjo meras.

Naujų takų parke galbūt ir neatsiras, kadangi tai saugoma paveldo teritorija, tačiau jame yra per dešimtmečius sunykusių senųjų takų, kuriuos tereikia prikelti naujam gyvenimui. Pasak mero, parko plotas yra per 160 ha, tačiau plačiai naudojama tik dalis jo, tad atverti vis daugiau erdvių lankytojams yra ne mažiau svarbu.

Takas palei Nerį

„Šiuo metu jau sutvarkyta apie trečdalis, t. y. apie 50 ha, parko teritorijos formuojant parko kraštovaizdį, per šiuos ir ateinančius metus bus sutvarkyta visa likusi per 100 ha Vingio miško teritorija.

Vingio parke pjaunami menkaverčiai krūmai, uosialapiai klevai – kad parkas būtų šviesesnis ir jaukesnis. Tačiau visi vertingi parko medžiai saugomi“, – sakė parką prižiūrinčios viešosios įstaigos „Vilniaus miesto parkai“ direktorius Laisvūnas Budėnas.

Vienas iš svarbiausių pirmojo etapo, kuris bus vykdomas 2016-2017 metais, darbų yra tako Neries pakrantėje nuo Žvėryno pėsčiųjų tilto iki Botanikos sodo sutvarkymas. Taku bus galima pasivaikščioti, pasėdėti prie upės, nes atsiras suolai. Taip pat piknikų zona, galbūt ateityje – kavinė. Prie upės atsiras ir paplūdimys, ateityje tapsiantis dar vienu traukos objektu Vingio parke. Paplūdimys iš kitų poilsiaviečių prie vandens Vilniuje išsiskirs ir tuo, kad čia bus galima atsivesti šunis.

Vėliau įsižiebs apšvietimas, dygs suoliukai ir šiukšliadėžės vis naujose vietose, atsiras daugiau erdvių sportui ir t.t. Visas projektas turėtų būti įgyvendintas iki 2020 metų.

Sauliaus Žiūros nuotr./Remigijus Šimašius Vingio parke
Sauliaus Žiūros nuotr./Remigijus Šimašius Vingio parke

Istorinis paveldas

Viena iš projekto rengėjų, bendrovės „Vilniaus planas“ architektė Jurga Večerskytė pabrėžė, kad norint įrengti naujus takus reikalingi parengti projektai, kuriuos reikėtų derinti su kultūros paveldo institucijomis, tad tai planuojama daryti įgyvendinant II etapą.

„Darėme takų istorinę analizę, nagrinėjome istorinį XVIII amžiaus takų planą, lyginome su tuo, ką turime dabar, tai žmonių išminti takai tarsi sutampa su istorinėmis trasomis. Žiedinio judėjimo trasos yra, tik galbūt kai kur jos pasislėpusios po krūmokšniais ir pan. Vingio parko didžiausia vertybė – istorinis šilas, todėl tie darbai, kurie bus atliekami įrengiant ar sutvarkant takus, neturi tos vertybės pažeisti“, – kalbėjo architektė.

A.Primost/15min nuotr./Vingio parko planas
A.Primost/15min nuotr./Vingio parko planas

Sporto treniruočių programos „Insanity“ treneris Ignas Bakėjus prisiminė, kad prieš trejus metus tai buvusi vienintelė sporto programa, kuri ir dalyvių neturėjo daug, bet dabar treniruotėse dalyvauja ir 200 sportuoti norinčių žmonių. Atsirado ir kitų sportininkų, suaktyvėjo bėgikai, dviratininkai.

„Ar kas nors kada nors bėgote dešimtą valandą vakaro ar vėliau? Esu bėgęs ir atsisukęs pasižiūrėti, ar manęs niekas neseka, – su šypsena apie dar vieną problemą – apšvietimo trūkumą kalbėjo I.Bakėjus. – Jeigu apšvietimas atsirastų, būtų labai gerai. Dar trūksta sportuojantiems žmonėms atviro dušo. Nekalbu apie nuogumus, atskirus dušus vyrams ir moterims, bet norėtųsi turėti, kur nusiprausti.“

Veiks stebėjimo kameros

Sportininkas pastebėjo ir dar vieną sportuojantiems trukdantį dalyką – rūkančius lankytojus, kurie neretai dar atsistoja šalia ir rūkydami stebi treniruotę. Pasitaiko ir priekabių.

Ar kas nors kada nors bėgote dešimtą valandą vakaro ar vėliau? Esu bėgęs ir atsisukęs pasižiūrėti, ar manęs niekas neseka, – su šypsena apie dar vieną problemą kalbėjo I.Bakėjus.

R.Šimašiaus teigimu, apšvietimą pertvarkyti ketinama įgyvendinant viso miesto apšvietimo projektą, dėl saugumo taip pat prie pagrindinių parko įėjimų atsiras vaizdo stebėjimo kameros.

Pasak R.Šimašiaus, kiek tiksliai kainuos sutvarkyti Vingio parką, dar nėra apskaičiuota. Tačiau kadangi tai nėra grandiozinė pertvarka, milijonų eurų neprireiks – meras skaičiuoja, kad per kelerius metus miestas tam privalės rasti kelis šimtus tūkstančių eurų. Tikimasi ir privačių rėmėjų, investuotojų indėlio.

Parke esama apleistų statinių, kurie galėtų būti išnuomoti ir sutvarkyti už privačias lėšas. Taip pat R.Šimašius tikisi verslininkų socialinio indėlio, siekiant prisidėti gražinant visų vilniečių mėgstamą vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius