-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 05 04

Virginija Baltraitienė: pensijos amžiaus didinimas didins emigraciją

Pensijos amžiaus didinimas gali trukdyti jauniems žmonėms įsilieti į darbo rinką ir skatinti jų emigraciją, nes išgyventi siekiantys pensininkai neskubės atsisakyti darbo, prognozuoja Seimo vicepirmininkė „darbietė“ Virginija Baltraitienė. Anot jos, Lietuvoje ypač trūksta konkurencijos degalų rinkoje, o spredimas dėl kasos aparatų turgaus prekeiviams galėjo būti priimtas, atsižvelgiant į prekybos centrų interesus.
Emigracija
Emigracija / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Manau, kad pensinio amžiaus ilginimas jaunus žmones dar labiau stums iš Lietuvos, nes pensininkas, negaudamas padorios pensijos, neišgyvens ir nesvarbu, sveikata leis ar neleis, stengsis dirbti, kad užsidirbtų pakankamai pajamų. Jaunas žmogus paprasčiausia neturės darbo vietos“, – interviu Žinių radijui siūlomas „Sodros“ pertvarkymo gaires komentavo V.Baltraitienė.

Jos vertinimu, Lietuvoje pusė visuomenės balansuoja ant skurdo ribos, o privatų kaupimą pensijai daug kam bus sudėtinga įgyvendinti.

„Aš kalbu apie tuos, kurie uždirba tą vidutinę algą, jie irgi balansuoja ant skurdo ribos, nes vos pajėgia susimokėti, įsigyti maisto produktų. Vidutinė alga pas mus yra 2000-2100 litų. Jeigu žmogus vienas dirba šeimoje ir vienam šeimos nariui išeina tik apie 500 litų. Nors ir kaip norėtų, iš kokių dar (lėšų – BNS) žmogus gali galvoti apie savo senatvę. Jam dabar yra svarbiau užauginti vaikus, prasimaitinti, susimokėti mokesčius“, – sakė V.Baltraitienė.

Ji teigė, kad Lietuvoje trūksta konkurencijos tarp prekybininkų, ypač degalų rinkoje, kur kainos kartais juda priešingai rinkos tendencijoms.

„Vyriausybė turi žiūrėti, kad pas mus nerealios degalų kainos. Visame pasaulyje naftos kaina krinta, o pas mus degalų kaina šiomis dienomis pakilo. Populiariausio 95 markės benzino kaina jau rekordinė. Reikėtų griežtinti degalų įvežimą, o lygiagrečiai reikia žiūrėti, kodėl pas mus tokios degalų kainos, tokių neturi būti“, – teigė Seimo vicepirmininkė.

Anot jos, tai lemia ir galiojanti mokesčių sistema, ir iš Rusijos, Baltarusijos įvežami pigūs degalai.

Seimo vicepirmininkės teigimu, ginče dėl kasos aparatų maisto produktams turguje nugalėtojų nebus, o pats sprendimas galėjo būti priimtas, atsižvelgiant į prekybos centrų interesus.

„Neaišku, kodėl buvo pasirinkti tik mėsos pardavėjai (kasos aparatų įvedimui turguje – BNS). Vėl aš matau, kad už to stovi prekybos centrai“, – teigė ji.

Tačiau parlamentarui Petrui Gražuliui siūlant riboti prekybininkų antkainius iki 25 proc., V.Baltraitienė teigia, kad tai gali nepasiteisinti.

„Aš turbūt nustatyčiau maisto produktų grupę, kuri yra būtina žmogui. Ir galbūt valstybė savo lėšomis turėtų skelbti kažkokį pirkimą, konkursą, kokia, pavyzdžiui, duonos kepykla galėtų kepti pačią pigiausią duoną, kuriai negalėtų būti jokio antkainio arba tas antkainis tegu būna 10 proc. Kad žmonės, gaunantys mažiausias pajamas, galėtų įsigyti pieno, duonos produktų“, – sakė V.Baltraitienė.

Pasak jos, tai galėtų būti taikoma ne tik maisto, bet ir kai kurioms pramoninėms prekėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius