Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 10

Virš Lietuvos arbitražo teismo kaupiasi debesys: tarp jo dalininkų – stambius verslininkus šokdinantis apsukruolis

Dabar jau buvusio VšĮ „Verslios Lietuvos“ darbuotojo ir stambios didmeninės prekybos bendrovės ginčas dėl 450 tūkst. eurų sudrebino Lietuvos arbitražo teismo (LAT) pamatus. Vilniaus apygardos teismas pripažino, kad LAT steigėjai tiesiogiai susiję su bendrove, kurios ieškinį turėjo nagrinėti arbitrai. Ne šiaip sau susiję – jie šio teismo dalininkai.
Lietuvos arbitražo teismo logotipas
Lietuvos arbitražo teismo logotipas / arbitrazoteismas.lt nuotr.

Anksčiau į paprastą jauno vyruko bandymą pasipelnyti panašėjusi istorija dabar ima atrodyti kaip gerai apgalvota verslininkų apsukinėjimo schema.

Pasiūlė pasirašyti gudriai susuktą sutartį

Ji prasidėjo pernai prekių pervežimu užsiimančiai stambiai bendrovei IPSUN kreipusis į Kauno bendrovę „Cerera Foods“ dėl krovinių pervežimo. Pastaroji bendrovė pasiūlė šią paslaugą teikti per partnerį – įmonę „Logistikos sprendimų centras“.

„Logistikos sprendimų centras“ ne veltui nenorėjo pasirašyti šabloniškos IPSUN sutarties, o pakišo savąją.

Bendrovė IPSUN ir „Logistikos sprendimų centras“ sudarė kelias pervežimo sutartis, tačiau po kurio laiko „Logistikos sprendimų centras“ tiesiog prapuolė: įmonės atstovai neatrašė į elektroninius laiškus, o vėliau – nebeatsakė ir į skambučius.

Tuo metu buvo atnaujinti IPSUN kontaktai su „Cerera Foods“ ir įmonės ėmė bendradarbiauti tiesiogiai, o po kurio laiko, paskutinėmis praėjusiųjų metų dienomis, IPSUN sulaukė LAT pranešimo apie gautą „Logistikos sprendimų centro“ 450 tūkst. eurų vertės ieškinį dėl nekonkuravimo sąlygų nesilaikymo.

Tuomet bendrovėje buvo apsižiūrėta, kad „Logistikos sprendimų centras“ ne veltui nenorėjo pasirašyti šabloniškos IPSUN sutarties, o pakišo savąją.

Nors pačios sutarties vertė buvo menka, joje žodžiais įrašyta bauda už kiekvieną IPSUN bandymą kontaktuoti su konkurente – kontaktavimu įvardinti ir laiškai ir net skambučiai – siekė 15 tūkst. eurų.

„Verslioje Lietuvoje“ jau nebedirba

Tokia didele suma galimus nuostolius dėl nekonkuravimo sąlygų pažeidimo įvertino maža, vos 2016 metų vasarį įregistruota bendrovė su 2,5 tūkst. eurų įstatiniu kapitalu.

Įmonė „Logistikos sprendimų centras“ turi du akcininkus – vienas iš jų yra Andrius Bartminas, kitas – bendrovė „Prekuva“, kuri priklauso anksčiau Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūroje Parodų organizavimo ir eksporto skatinimo skyriaus specialistu dirbusiam Audriui Barauskui.

Po 15min straipsnio apie A.Bartmino bendrovės ieškinį IPSUN, VšĮ „Versli Lietuva“ Eksporto departamento vyriausiojo projektų vadovo pareigas ėjusio A.Bartmino pavardė iš „Verslios Lietuvos“ puslapio dingo – jis ten nebedirba.

123rf.com nuotr. /Sunkvežimis
123rf.com nuotr. /Sunkvežimis

IPSUN teko graužti nagus ir dėl dar vienos sutartyje pražiūrėtos detalės.

Paprastai šabloniškose sutartyse yra sakinys, kad ginčai sprendžiami bendrosios praktikos teismuose, tačiau į šią sutartį buvo įrašytas Lietuvos arbitražo teismas.

Iš LAT gautame ieškinyje IPSUN buvo numatytas vos 7 dienų terminas pateikti nuomonę dėl paskirto arbitro Karolio Žibo kandidatūros.

IPSUN per šį terminą spėjo nušalinti K.Žibą dėl jo ryšių su bendrove „Zeta Law“, tačiau LAT netenkino IPSUN prašymo paskirti trijų teisėjų kolegiją ir bylą paskyrė arbitrui Raimondui Kalverš.

Nušalino ne tik arbitrą, bet ir teismo pirmininkę

Tačiau šį sprendimą IPSUN advokatai apskundė Vilniaus apygardos teismui, o jo kovo paskutinėmis dienomis priimtas sprendimas sukėlė didelių klausimų dėl to, kam apskritai buvo kuriamas LAT.

Vilniaus apygardos teismas neskundžiama nutartimi nušalino ne tik arbitrą R.Kalverš, bet ir LAT pirmininkę Agnę Tvaronavičienę, o nutartyje išdėstė LAT ir tų pačių A.Bartmino ir A.Barausko ryšius.

„Google Plus“ nuotr./Andrius Bartminas
„Google Plus“ nuotr./Andrius Bartminas

„Nagrinėjamoje byloje nustatyta, kad UAB „Logistikos sprendimų centras“, jos vadovas bei akcininkai yra susiję su Lietuvos arbitražo dalininkais bei pirmininke“, – rašoma Vilniaus apygardos teismo nutartyje.

LAT dalininkėmis yra „Darnaus verslo plėtros asociacija“ bei Šilalėje registruota „Vilniaus inovatyvaus verslo asociacija“, tarp kurių steigėjų – tas pats jaunuolis, lengva ranka planavęs iš didelės bendrovės „užsidirbti“ beveik pusę milijono eurų.

Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad „Darnaus verslo plėtros asociacija“ buvo įregistruota 2013 metų sausio 31 dieną, o jos steigėjai – bendrovė „Prekuva“, kuri yra to paties „Logistikos sprendimų centro“ akcininkė. Taip pat – bendrovė „Eviteks“ bei advokatų kontora „Zeta Law“.

„Tai reiškia, kad „Logistikos sprendimų centras“ per savo akcininkę „Prekuva“ yra tiesiogiai susijęs su LAT dalininku“, – konstatavo teismas.

Kitą LAT steigėją – „Vilniaus inovatyvaus verslo asociaciją“, įregistruotą 2013 metų sausio 30 dieną, įsteigė bendrovės „Vox Juris“, „All Time Group“, bei „Sikasta“, kurios 100 proc. akcininkas buvo „Vox“ Juris“. O „Vox Juris“ vadovu iki pernai metų gegužės vidurio buvo tas pats „Logistikos sprendimų centro“ direktorius ir akcininkas A.Bartminas.

„Tai patvirtina, kad „Logistikos sprendimų centras“ yra glaudžiai susijusi su abiem LAT dalininkais“, – konstatavo Vilniaus apygardos teismas.

Pirmininkė atsiriboja nuo LAT įsteigusių asmenų

Kaip galima spręsti iš nutarties, LAT pirmininkę A.Tvaronavičienę nuspręsta nušalinti dėl to, kad ji į pareigas 2013 metais buvo paskirta tų pačių asociacijų – LAT dalininkių.

Teismas taip pat priminė Lietuvos aukščiausiojo teismo 2016 metų sprendimą, kad dėl glaudžių ryšių su advokatų kontora „Zeta Law“ LAT ir jo pirmininkė negali būti laikoma nešališku ir nepriklausomu arbitrus skiriančiu subjektu.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Agnė Tvaronavičienė
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Agnė Tvaronavičienė

LAT pirmininkė A.Tvaronavičienė 15min sakė, kad dabar arbitražo teismo steigėjai esą jau yra pasitraukę: „Jų teises ir pareigas perėmė trys verslo asociacijos. Man kaip pirmininkei būtų sunku komentuoti jų narius ar jų ryšius. Nes aš esu paskirta atlikti pirmininko funkcijas.“

Prie LAT steigėjų ir partnerių teismo puslapyje internete yra minimos ne tik su A.Bartminu ir jo įmone siejamos asociacijos, bet ir Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai, Lietuvos antstolių rūmai, Mykolo Romerio universitetas, Nacionalinė verslo administratorių asociacija, Lietuvos verslo darbdavių konfederacija, Lietuvos kredito unijos.

Teismo pirmininkė pabrėžė nesanti susijusi su nutartyje minėtais asmenimis, nebent tuo, kad yra paskirta minimų asociacijų.

Aš manau, kad šešėlį meta ant mūsų institucijos, be abejo.

„Dalyviai verslo asociacijų – jie gali keistis, gali jų daugėti, mažėti. Tą labai sunku atsekti“, – kalbėjo teismo pirmininkė.

Paklausta, ar Vilniaus apygardos teismo nutartis nemeta šešėlio ant viso LAT, arbitražo teismo pirmininkė sutiko, kad meta.

„Aš manau, kad šešėlį meta ant mūsų institucijos, be abejo. Ir klausimas, ar nėra kuriamos tos situacijos ir dirbtinai. Noriu, kad suprastumėt vieną dalyką – vis tiek viena šalis bus nepatenkinta, arbitras priima sprendimą ir neįmanoma jo priimti abiem šalims vienodai palankaus“, – sakė ji.

Jai atrodo, kad šiuo klausimu žiniasklaidoje kilęs ažiotažas turi konkurencinės kovos atspalvį, nes Lietuvos verslo konfederacija yra kito Lietuvoje veikiančio arbitražo steigėja.

A.Tvaronavičienė teigė kol kas negalinti pasakyti, kokie žingsniai toliau galimi IPSUN ir „Logistikos sprendimų centro“ byloje, kai nušalintas ne tik arbitras, bet ir pati pirmininkė.

Vilniaus apygardos teismas nepaskelbė, kad nešališkas ginčo tarp abiejų bendrovių nagrinėjimas LAT negalimas, nes aplinkybės dar gali pasikeisti.

Sunku man komentuoti tą nutartį, nes ji yra pakankamai specifinė.

„Sunku man komentuoti tą nutartį, nes ji yra pakankamai specifinė. Tikrai Lietuvoje, matyt, pirmą kartą tokia nutartis priimta. Turbūt ir šalims yra iššūkis atsakyti į klausimą, ką gi daryti toliau. Negalėčiau pasakyti, kad labai tiksliai žinau tas išeitis“, – sakė ji.

Pašnekovė svarstė, kad galbūt galima ginčą perkelti į bendrosios kompetencijos teismą, nes arbitražo teisme nagrinėjimas jau nebegalimas.

Taikė į Vilniaus miesto tarybą

Bendrovė „Vox Juris“ jau nebeegzistuoja – pernai buvo inicijuotas jos bankrotas, ji išregistruota praėjusių metų rugpjūtį. Beje, tiek šios bendrovės, tiek A.Barausko „Prekuvos“ akcininkais praeityje yra buvusios Panamoje registruotos bendrovės.

Registrų centro duomenimis, A.Barausko „Prekuvos“ akcininke yra buvusi Panamoje registruota „Bestburg International Group Corp.“, o „Vox Juris“ – „Lantal International Group Corp.“, abi įmonės įregistruotos tą pačią dieną ir tuo pačiu adresu.

Nemažai asmenų, kurie vienaip ar kitaip prisidėjo prie LAT steigimo 2011 metais, su nepartinių kandidatų koalicija „Vilnius – mūsų reikalas“ kandidatavo į Vilniaus miesto savivaldybę.

Šio nepartinių kandidatų koalicijos kandidatai buvo A.Bartminas bei A.Barauskas, „Zeta Law“ advokatai Valdemaras Stančikas, Tadas Kelpšas, Jonas Bložė. Pastarieji du yra LAT rekomenduojamų arbitrų sąraše.

Jame buvo ir E.Jankelaitis – „Vilniaus inovatyvaus verslo asociacijos“ vienos iš steigėjų „All Time Group“ direktorius.

Vienos iš „Darnaus verslo plėtros asociacijos“ steigėjų, bendrovės „Eviteks“ akcininkas V.Ragoško taip pat buvo tarp kandidatų. Savo dalyvavimą bendrovių veikloje ar akcijų turėjimą jie nurodė kandidatų anketose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius