Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 11

Vis daugiau tėvų globos netekusių vaikų namus suranda šeimynose

Lietuvoje nuo 2010 m. liepos 1 d., įsigaliojus Šeimynų įstatymui, naujai įsisteigė veikusios 33 šeimynos ir 15 naujų šeimynų. 27 savivaldybėse veikia 48 šeimynos, kuriose auga 407 globojami vaikai, tarp jų auga ir 42 neįgalūs vaikai. „Džiaugiuosi, kad kasmet daugėja šeimynų ir jose globojamų vaikų. Tai yra visų, kurie dirba vaiko globos srityje, darbo rezultatas, taip pat ir mūsų visuomenės brandos ir pilietiškumo apraiškos“, –  teigia socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Angelė Bajorienė.
Mama skaito dukrai
Moteris skaito vaikui / 123RF nuotr.

2012 metais šeimynose globojamų vaikų skaičius išaugo 42 vaikais lyginant su 2011 metais.

Vienoje šeimynoje gali gyventi nuo šešių iki dvylikos vaikų. Už vieną šeimynos vaiką valstybė moka 1040 Lt kas mėnesį, iš kurių 520 Lt sudaro vaiko globos išmoka vaiko poreikiams ir 520 Lt – tikslinis priedas šeimynos veiklai užtikrinti.

Šiuo metu ministerijos rengiamuose teisės aktų projektuose numatoma išplėsti ratą asmenų, kurie galėtų steigti šeimynas, taip pat siekiama lengvinti įsivaikinimo sąlygas.

„Mūsų tikslas yra padėti kuo didesniam skaičiui vaikų surasti namus šeimose, šeimynose, tad numatome skatinti jų globą, lengvinti įvaikinimo sąlygas, pertvarkyti vaikų globos įstaigas į mažesnes ir kuo artimesnes šeimos sąlygoms. Tikime, kad einant šiuo keliu palaipsniui mažės vaikų globos namuose augančių vaikų skaičius“, – sako A. Bajorienė.
Puikus vaikų globos šeimynoje pavyzdys – Rasos ir Kęstučio Keturakių šeimyna, kuri vakar, balandžio 10 dieną buvo apdovanota Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos aukščiausiu apdovanojimu „Gerumo žvaigžde“ už pavyzdinę vaikų globą.

Pasak Rasos Keturakienės, svarbiausia yra be tėvų globos likusiems vaikams suteikti šilumą, pozityvų dėmesį, rūpestį, taip pat užtikrinti jų lavinimą, ugdyti vaikų emocinius ir socialinius poreikius ir suteikti jiems motyvuotą požiūrį į šeimos vertybes. „Vaikučius ugdome aiškindami namų taisykles, mokydami higienos, savitvarkos įgūdžių, laikytis dienotvarkės, tvarkytis savo žaislus, taip pat didelį dėmesį skiriame vaikų tarpusavio santykių ugdymui, mokant draugiškumo ir pagalbos vienas kitam“, – sako Rasa Keturakienė.

Rasos Keturakienės noras ir pasiryžimas globoti vaikus yra įdiegtas jos tėvų Dalios ir Donato Pažėrų, kurie taip pat savo šeimoje globoja vaikus ir turi daug praktinių įgūdžių globojant vaikus. Šiuo metu Rasos ir Kęstučio Keturakių šeimynoje globojami 6 įvairaus amžiaus vaikai.

Šeimos, turinčios norą ir galimybių steigti šeimynas, kviečiamos kreiptis į savo savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrių.

Šeimyna – tai tokia globos forma, kai juridinis asmuo (šeimyna) globoja 6 ir daugiau vaikų (bendras vaikų skaičius šeimynoje su savais vaikais – ne daugiau kaip 12 vaikų) šeimos aplinkoje. Bendras vaikų skaičius šeimynoje gali būti didesnis, kai neišskiriami broliai ir seserys, arba mažesnis, jeigu yra globojamas vaikas su negalia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius