-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 09 29 /16:02

Visą Lietuvą sukrėtusios tragedijos kankinė Evelina sekmadienį palaidota Šilaičių kapinėse

Iki šiol netylant diskusijoms apie apmaudžiai neišgelbėtą septyniolikmetę, jos šeima ir bičiuliai sekmadienį Panevėžyje palydėjo mylimą Eveliną į paskutinę kelionę.
Evelinos laidotuvės Panevėžyje
Evelina / Irmanto Gelūno nuotr.

Papildyta 16.02 val. Atsisveikinimo apeigos bažnyčioje baigėsi, krapnojant per mišias prasidėjusiam lietui, procesija iškeliavo į Šilaičių kapines, esančias užmiestyje, prie kelio Panevėžys–Kaunas.

Koloną sudarė iki pusšimčio transporto priemonių, tarp jų ir didelis autobusas. Šilaičių kapinės pasitiko gedinčiuosius kruopščiai sutvarkytos. Pasitaisė ir orai, žydruose dangaus plotuose šildė saulė.

Prie kapo skambėjo šilti žodžiai apie velionę. Namiškiai, bičiuliai, bendramoksliai ir pedagogai prisimins ją draugišką, veiklią, darbščią, ambicingą asmenybę. Evelina yra dalyvavusi respublikiniame piešimo konkurse, pasirodžiusi „Dainų dainelėje“, taip pat Lietuvos tūkstantmečio minėjimo renginiuose.

Prieš pat 16-tą valandą Evelina atgulė amžinojo poilsio. Į kapo duobę krentančių gėlių ir žemių garsą nustelbė motinos ir močiutės rauda.

Papildyta 14.17 val. Atsisveikinimo ceremonija persikėlė į šventovę. Prakalbęs apie netikėtą Evelinos mirtį, mišias aukojantis kunigas Romualdas Zdanys sakė, kad visus labiausiai kamuojantis klausimas yra „Kodėl?“.

„Kiekviena mirtis yra paslaptis“, – kalbėjo dvasininkas, raginęs visus susirinkuosius, kas kaip moka, pasimelsti už mirusiosios amžinąjį atilsį.

„Kada miršta jauna gyvybė, tada sunku su tuo susitaikyti. Stovime prie merginos karsto, kurios gyvenimo saulės šviesą užgesino šaltas mirties plienas. Kiekviena mirtis yra sukrečianti, bet ypač, kai atsisveikiname su tokiu jaunu žmogumi“, – kalbėjo kunigas.

Dvasininkas retoriškai klausė: „Kuo Evelina galėjo būti savo tėvams, šeimai, visuomenei, tėvynei, bažnyčiai?“

Kunigas R.Zdanys sakė, kad visos Evelinos ateities vizijos nutrūko absurdiškai, nepaaiškinamai.

Kunigo žodžiais tariant, visos ateities vizijos nutrūko absurdiškai, nepaaiškinamai, o dabar beliko tarsi tuštuma.

Dvasininkas labiausiai linkėjo stiprybės netektį išgyvenantiems tėvams.

„Reikia pripažinti, kad jiems šis išbandymas neeilinis“, – sakė jis.

Kunigas ragino nelikti vien emocijų lygmenyje: gyvenimas pasikeičia, bet nesustoja.

Dvasininkas mokė, kad turėtume susimąstyti, ar negyvename pernelyg chaotiškai, siekdami tik įvairių patogumų, nesusimąstydami apie mirtį. Jis ragino skubėti nebent mylėti žmones, nes jie taip greitai išeina.

Papildyta 13.51 val. Prieš 14 val. vis daugiau žmonių Panevėžyje būriuojasi tiek prie bažnyčios, kur bus aukojamos mišios, tiek prie šarvojimo salės, kur uždengtas velionės karstas skendi gėlėse.

Prie šarvojimo salės budi greitosios pagalbos ekipažas, dirba apie dešimt žiniasklaidos atstovų.

Tvyro rimtis, tačiau vienas kitas žmogus išeina iš salės netramdydamas ašarų. Kalbinami Evelinos artimieji vienbalsiai kartoja, kad žudikai nusipelnė tik mirties bausmės.

Prieš pat 14 val. gedintieji, nešini baltomis gėlėmis ir baltų žiedų vainikais, išsirikiavo sudarydami gyvą koridorių. Karstas išnešamas į bažnyčią.

Pradžia. 1995 m. gimusiai Evelinai iki pilnametystės pritrūko tik penkiolikos dienų – 2013 m. spalio 6 d. ji turėjo švęsti 18-ąjį gimtadienį.

Šios ir kitų naujų gyvenimo švenčių, svajonių išsipildymo merginai nebuvo lemta sulaukti – jos gyvybę atėmė visko mačiusią Lietuvą žiaurumu pribloškę žudikai.

Sielvartaujanti motina prasitarė, kad nužudydami jos dukterį nusikaltėliai tarsi atėmė ir jos pačios gyvybę.

Evelinos tragedija sudrebino ir specialiųjų tarnybų gretas – jau visą savaitę netyla diskusijos ir tikriausiai dar ilgai bus svarstoma, ar gelbėtojai galėjo būti greitesni, profesionalesni, aprūpinti pažangesne technika, kad išsaugotų pagrobtos nepilnametės gyvybę.

Šią sekmadienio popietę, 14 val., už Eveliną aukojamos Šv. Mišios Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje.

Po to mergina atguls Šilaičių kapinėse.

Kaip žinoma, aukos ir žudikų keliai susikirto rugsėjo 21 d. paryčiais, kai moksleivė rytiniu autobusu bandė grįžti iš Panevėžio į namus greta esančioje Dembavos gyvenvietėje, o įtariamieji nusikaltėliai po nevaržomų nakties linksmybių buvo išsiruošę į visą parą veikiančią užeigą kebabų.

Svarstoma, kad žudikai Eveliną galėjo pagrobti. Komunikabili septyniolikmetė turėjo daug draugų ir pažįstamų, tačiau vengdavo įtartinų kompanijų. Todėl svarstoma, kad savanoriškai į nežinomų vyresnių vyrų mašiną tikrai nebūtų lipusi.

Lemtingą rytą mergina apie 7 val. paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC) pranešdama, kad buvo pagrobta, išžaginta, o dabar žalios spalvos automobilio „VW Passat“ bagažinėje vežama galbūt nuskandinti.

Po valandos BPC gavo netoliese grybavusio vyriškio pranešimą, kad Keravos kaime (Panevėžio r.) dega automobilis.

Tyrimus atlikę ekspertai šią savaitę pagal DNR patvirtino, kad sudegusios mašinos bagažinėje rasta ta pati mergina, kuri skambino gelbėtojams ir prašė jų pagalbos.

Sielvartaujanti motina prasitarė, kad nužudydami jos dukterį nusikaltėliai tarsi atėmė ir jos gyvybę.

VIDEO: Evelina palaidota Šilaičių kapinėse

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius