Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 20 /10:52

Viskio mėgėjui – jūra iki kelių

Iš avarijos vietos pabėgusio parlamentaro Vinco Babiliaus pavyzdys parodė, kad košės prisivirę veikėjai drąsiai gali ieškoti pagalbos pas medikus, nes prieglobstį tokiems „pacientams“ suteikusių gydytojų elgesio niekas nevertina.
Vincas Babilius
Vincas Babilius nieko neaiškina nei visuomenei, nei savo kolegoms. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Šią savaitę parlamentas sutiko, kad būtų suvaržyta Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijoje dirbančio V.Babiliaus laisvė, tad jam teks atsakyti už kovo viduryje padarytą avariją. Tačiau niekas nebepatikrins liudininkų teiginių, kad už skverno užsikišęs nukritusį visureigio „VW Touareg“ valstybinį numerį, V.Babilius iš įvykio vietos paspruko įkaušęs.

Pasklidus žiniai apie įvykį, sostinės policininkai skėsčiojo rankomis aiškindami, jog neturėjo galimybės patikrinti, ar tautos išrinktasis buvo blaivus. O Santariškių klinikų, kuriose prieglobstį rado V.Babilius, atstovai gynėsi negalintys viešinti duomenų apie pacientą.

Pasiskelbęs sunkiu ligoniu, negalinčiu išgerti nė lašo svaigalų, V.Babilius uždraudė Santariškių klinikoms teikti bet kokią informaciją apie jo sveikatą. Taip ir liko neaišku, dėl kokių sveikatos problemų Seimo narys gulėjo klinikose ir ar apskritai buvo blogai pasijutęs.

Į viešai keltus klausimus, ar medikai netapo nusikaltimo dangstytojais, niekas neatsakė. Tikriausiai taip ir liks, nes ieškoti teisybės paprasčiausiai nėra kam.

Į viešai keltus klausimus, ar medikai netapo nusikaltimo dangstytojais, niekas neatsakė.

Nagrinėja tik skundus

Kiekviena gydymo įstaiga turi komisiją arba skyrių, kuris nagrinėja, ar medikai tinkamai atliko savo pareigą. Santariškių klinikose tokius klausimus sprendžia Medicininio audito skyrius.

Jo vadovė Česlova Špūrienė „15min“ teigė, kad aiškintis, kokiomis aplinkybėmis V.Babilius atsidūrė Santariškėse – ne jos reikalas.

„Pagal mūsų procedūras, mes tiriame atvejus, dėl kurių yra skundas. Jeigu bus skundas, darysime“, – teigė ji. Anot Č.Špūrienės, skundą turi pateikti pacientas arba jo atstovai.

Paklausta, kaip elgiamasi tokiais atvejais, kai pacientui naudinga ligoninėje pasislėpti nuo problemų, pašnekovė nukirto: „Jūs galite skųstis teisėsaugos institucijoms ar dar kur nors. Mes tiriame tik tuos atvejus, kurie susiję su sveikatos paslauga.“

Sveikatos apsaugos ministerijos įsteigtas Bioetikos komitetas tokių kaip V.Babiliaus atvejų taip pat nenagrinėja. Komiteto direktorius Eugenijus Gefenas, kalbėdamas su „15min“, pabrėžė, kad dėl šio konkretaus atvejo niekas į instituciją nesikreipė. „Mes tiriame atvejus, kai, pavyzdžiui, pažeidžiamas paciento privatumas, mūsų institucija išduoda leidimus biomedicininiams tyrimams, tai – mūsų klausimai“, – kalbėjo pašnekovas.

Tuščios diskusijos

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas „15min“ aiškino, kad komitete ne vienerius metus diskutuojama, ką daryti su medikais, kurie suteikia prieglobstį problemų prisidariusiems žmonėms.

„Yra daugybė pavyzdžių, kai verslininkai, politikai ar valstybės tarnautojai, pakliuvę į eismo įvykį, sąžiningai neprisipažįsta ir ieško medikų pagalbos. Medikai susigundo už tam tikras sumas, būna, kad padeda giminystės ryšiai“, – tvirtino Seimo narys.

Tačiau A.Matulas pripažino, kad diskusijos, kaip užkirsti kelią tokiems atvejams, kol kas nedavė vaisių. „Visa tai teisiškai sureguliuoti galbūt neįmanoma. Padėti gali nebent viešumas, atsakomybės griežtinimas už tokius piktnaudžiavimus“, – svarstė jis.

Pasakytų, jei galėtų

„Negalime komentuoti detalių apie V.Babilių. Esame surišti“, – kalbėdama su „15min“ ne sykį pakartojo Santariškių klinikų atstovė spaudai Gitana Letukienė.

Ji pabrėžė, kad jeigu žmogus kreipiasi į medikus, šie nesiaiškina, ką jis veikė prieš tai.

„Gydytojas analizuoja būklę, dėl kurios žmogus kreipėsi. Ne ligoninės prioritetas aiškintis, kuo žmogus užsiėmė prieš penkias valandas ar penkias minutes, – aiškino ji. – Mielai pasakyčiau, ką įmanoma pasakyti, kiek įmanoma medikus reabilituoti, nes kažkodėl ant medikų krenta atsakomybė. Tikrai medikai pasakytų, jei galėtų. Nėra tokio leidimo, yra pacientų teisės ir viskas. Jeigu teisinės institucijos pareikalaus,  mes negalėsime tylėti, turėsime visą informaciją pateikti.“

Mėgsta viskį, ne brendį

Santariškių Terapiniame skyriuje pagulėjęs V.Babilius ginasi negalėjęs būti neblaivus, nes sunkiai serga, todėl negali vartoti alkoholio. Bet sugrįžęs į darbą politikas buvo sutiktas pašaipiomis šypsenomis.

„Jis labai logiškai paaiškino, kad yra tam tikra liga, kur kas antras miršta dėl to, jeigu išgers. Ar jums negaila, kad sudarius komisiją ir pradėjus kamantinėti, gal bus nebe antras, o pirmas kandidatas?“ – sprendžiant, ar sudaryti laikinąją komisiją dėl V.Babiliaus teisinės neliečiamybės atėmimo, ironizavo Julius Veselka.

„Manau, būtinai reikia daryti komisiją, jau vien dėl to, kad išsiaiškintų, kokia tai paslaptinga liga. Nes turime puikiai suvokti – jeigu iš tikrųjų nėra tokios ligos, o kas antras Lietuvoje išgėręs numiršta, tai mes kuo greičiau turime uždrausti alkoholį, nes greitai mūsų ir 100 tūkst. nebeliks“, – erzino kolegą Žilvinas Šilgalis.

V.Babiliui pašaipos – kaip vanduo nuo žąsies. Jis parlamente atsisakė paaiškinti savo poelgį ir toliau elgėsi kaip įpratęs. Šį neva sunkiai sergantį politiką portalo 15min.lt skaitytojai praėjusį savaitgalį  užfiksavo 4 valandą ryto stoviniuojantį prie vieno sostinės klubų.

„15min“ pavardės nenorėjusi skelbti moteris paliudijo pernai gruodį su „metus alkoholio nevartojančiu“ parlamentaru dalyvavusi vakarėlyje, kuriame šis nesibaidė taurelės. „Tiesa, jis man sakė negeriantis brendžio, o labiau mėgstantis viskį“,  – prisiminė ji.

„Visa tai nerimta“

Pokalbyje su „15min“ V.Babilius į tokius liudijimus numojo ranka. „Tegu jie ir toliau plepa, Jėzus Marija. Ne, baikite tas insinuacijas, parašėt, kad naktį kažkur buvau, dabar sakot, kad aš gruodį kažkur baliavojau. Tokių liudininkų aš galiu rasti penkiolika, kurie mane matė kitur. Nerimta čia, sakyčiau“, – aiškino jis.

Paklaustas, ką mano apie 15min.lt publikuotas nuotraukas, kuriose jis liudininkų paryčiais užfiksuotas prie naktinio klubo, V.Babilius klausė, ar tikrai buvo nufotografuotas 4 valandą ryto. „Ar 4 valanda buvo? Liudininkai sakė? Tuos liudininkus girdykite kavute ir dar šnekinkit, po penkto puodelio jie paliudys, kad aš 7 valandą ryto ten buvau. Nerimta čia viskas“, – kalbėjo jis.

Paprašytas įvardyti ligą, kuria serga, Seimo narys pyktelėjo: „Kad jūs parašytumėt ant visos Lietuvos? Na, dar gražiau. Visuomenė tegu žino, kaip yra iš tikrųjų, jeigu taip norite, kreipkitės į mano šeimos daktarą, jis jums pasakys. Negali? Teisingai daro, šaunuolis. Ačiū, kai eisiu į parduotuvę apsipirkti, pranešiu, galėsit mane užfiksuoti, kad buvau parduotuvėje ir šypsojausi, kad nesergu, perku limonadą. Ot bus gražu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius