Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 22 /14:45

Visoje Lietuvoje – akcija DAROM

Šeštadienį visoje Lietuvoje vyko akcija DAROM. Šiemet ji rengiama jau dešimtąjį kartą, ir jos tikslas – ne tik padaryti Lietuvą švaresnę, bet ir startuoti su 1000 projektų įgyvendinimu.
Tvarkymosi akcija Kaune
Tvarkymosi akcija Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dalyvavo apie ketvirtis milijono žmonių

„Susirinko iki ketvirčio milijono dalyvių ir manome, kad bus surinkta iki 2 tūkst. tonų atliekų, preliminariais duomenimis. Mes remiamės ankstesnių metų patirtimi ir kiek žmonių užsiregistravo, keik jų dalyvauja su mokyklomis, įvairiomis organizacijomis, kariuomene, skautais, miestelių bendruomenėmis. Daugiausia žmonių atvyksta iš didžiųjų miestų, tačiau neatsilieka ir miesteliai – tvarkosi visi, visos Lietuvos savivaldybės yra aktyvios“, – BNS sakė akcijos „Darom 2017“ vadovė Kristina Baranovaitė.

Pasak jos, šiemet atliekų surinkta maždaug 1 tūkst. tonų mažiau nei pernai, nes auga žmonių sąmoningumo lygis, jie mažiau teršia aplinką. Anot akcijos rengėjų, pernai jų surinkta 3 tūkst. tonų, o per 9 metus – apie 28 tūkst. tonų.

K. Baranovaitė sakė, kad didžioji dalis surinktų atliekų turėtų būti išvežta jau šeštadienį, likusios – kitos savaitės pradžioje, nes kai kuroms atliekoms – stambiagabaritėms, padangoms – reikalingas specialus transportas.

Pirminiais duomenimis, dalyvių skaičius šiemet yra panašus kaip ir pernai, o kai kur, pavyzdžiui Panevėžio, Rokiškio rajonuose jų sulaukta daugiau. Nepabūgę permainingo oro, žmonės itin aktyviai dalyvavo akcijoje, rašoma pranešime spaudai. Akcijoje per 9 metus jau dalyvavo apie 1,4 mln. žmonių.

V.Matijošaitis tik vaišino obuoliais

Šeštadienį tvarkomasi visoje Lietuvoje. „Kauno miesto vadovai prie akcijos „Kaunas tvarkosi“ prisijungs Ramybės parke“, – skelbė Kauno savivaldybės viešųjų ryšių skyriaus informacija, platinta žiniasklaidos priemonėms. Sutartu laiku parke šmėžavo vos vienas kitas valdininkas ir gausus būrys jaunimo iš šalia esančios mokyklos.

Parke nesimatė nei vieno vicemero ar administracijos vadovų. Pats meras Visvaldas Matijošaitis pasirodė talkai einant į pabaigą. V.Matijošaitis besidarbuojančius vaišino atsivežtais obuoliais ir fotografavosi. Išdalinęs obuolius meras išvyko.

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis akcijoje „Darom“ darbavosi savo namų apylinkėse. V.Pranckietis kartu su Ringaudų bendruomene tvarkė gyvenvietės aplinką.

Klaipėdoje iš Danės trauktas net karutis

Klaipėdoje akcijos metu pavyko sutvarkyti net 42 taškus, skelbia organizatoriai. Tai bene didžiausias aktyvumas per paskutiniuosius DAROM metus.

Šiemet vėl buvo valomas Danės upės dugnas bei jos pakrantės. Prie akcijos geranoriškai vėl prisijungė 5 narų komandos su visa pagalbine technika – valtimis, keturračiais. Valerijaus Krisikaičio narų mokyklos, Klaipėdos universiteto Povandeninių tyrimų centro, Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos, Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“, Klaipėdos teritorinės muitinės narai ėmėsi šukuoti Danės upės dugną, o Vakarų (jūros) šaulių 3-oji rinktinė aktyviai padėjo rastas šiukšles vandenyje iškelti į krantą ir sudėti į maišus. Taip per trumpiau nei 2 valandas šalia krantinės išdygo nemaža krūva atliekų. Čia buvo rasta daugybę padangų, butelių, metalo atliekų, karutis, prie meridiano rasta statybinis stalažas.

Narų komandoms šiais metais kibo į pagalbą sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas su savo sportininkais vaikais. Upės dugne rastas šiukšles narai traukė į paviršių, o Vakarų (jūros) šaulių 3-osios rinktinės jaunimas kartu su Ramūnu Vyšniausku skubėjo jiems padėti ir įvairius daiktus, tapusiais atliekomis, iškelti į paviršių.

Akcija vyksta nuo 2008-ųjų

Pirmasis DAROM pavasaris išaušo 2008 metais. Tuomet norėta ne tik tvarkyti aplinką, bet ir pasiekti Guinness'o rekordą, konkuruojant su akcijos pradininkais estais, kas surinks daugiau atliekų. Nors rekordas ir nebuvo pasiektas, pirmoji „Darom“ akcija sužadino pilietinę visuomenės atsakomybę bei „išlaisvino“ Lietuvą nuo daugiau nei 500 tonų atliekų.

2009 m. savo masiškumu renginys pranoko organizatorių lūkesčius – į jį susirinko apie 45 tūkst. savanorių.

2010 m. buvo įregistruota per tūkstantis tvarkymosi taškų, kuriuose akcijos dieną tvarkėsi net 100 tūkst. savanorių ir buvo surinkta 12 tūkst. tonų atliekų. Tais pačiais metais per akciją buvo rastas ir Drąsiaus Kedžio kūnas.

Skaičiuojama, kad per 9 veiklos metus akcijose dalyvavo 1,361 mln. žmonių ir surinkta apie 38 tūkst. tonų atliekų. Kiekvienais metais dalyvių skaičius augo, bet surenkamų atliekų nedaugėjo. Tai rodo, anot akcijos organizatorių, kad DAROM iniciatyva kuria pridėtinę vertę, nes ugdo pilietišką, sąmoningą ir draugišką aplinkai visuomenę – Lietuvoje tiesiog mažiau šiukšlinama.

Šiemet akcijos tikslas – pradėti kartu su Lietuvos šimtmečiu įgyvendinti 1000 projektų visoje Lietuvoje, kurių aktyvus įgyvendinimas prasidės iš karto po akcijos DAROM 2017 (balandžio 22 d.). Visi norintys įtraukti savo idėjas į projektų įgyvendinimą jas gali registruoti internetinėje svetainėje www.mesdarom.lt.

Šių metų akcijos taškus galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius