Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 25

Prie Seimo – abortų draudimo priešininkų fotosesija

Visuomenininkai ir žmogaus teisių aktyvistai prie Seimo surengė protesto akciją prieš parlamentarų planus uždrausti moterims galimybę nutraukti nepageidaujamą nėštumą. Prie parlamento surengtos fotosesijos metu visuomenininkai, rankose laikydami ženklus su įvairiomis frazėmis, vadino planuojamą abortų draudimą veidmainyste ir siekė atkreipti dėmesį į tokio draudimo pasekmes – savadarbių abortų išplitimą, grėsmę moterų gyvybei ir sveikatai, paneigtą moterų teisę į privatų ir šeimos gyvenimą.
Protestas prieš abortų draudimą
Protestas prieš abortų draudimą / Laimos Stasiulionytės nuotr.

Savo nuomonę išsakė ir be kitų fotosesijoje dalyvavo europarlamentaras Leonidas Donskis, lyčių lygybės ekspertė Margarita Jankauskaitė, Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė, kino festivalio „Nepatogus kinas“ direktorius Gediminas Andriukaitis ir kiti.

Visuomenininkai siekia atkreipti politikų ir visuomenės dėmesį į tris svarbius akcentus, kuriuos būtina žinoti kalbant apie abortų draudimą. „Pirmiausia, uždraudus abortus būtų paneigta moterų teisės į privatų, šeimos gyvenimą, kūno vientisumą, abortų draudimas sukeltų nelegalių abortų protrūkį, kuris baigtųsi moterų mirtimis ir sveikatos sužalojimais“, – teigia vienas iš akcijos organizatorių žmogaus teisių aktyvistas Donatas Paulauskas.

Aktyvisto teigimu, abortų draudimas ne tik nesprendžia socialinių problemų, bet ir sukelia naujų. 

M.Jankauskaitė: moteris norima paversti gimdymo inkubatoriais

Akcijoje dalyvavusi lyčių lygybės ekspertė bei Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė Margarita Jankauskaitė kritikuodama abortų draudimą atkreipia dėmesį ir į visuomenės normas.

Mes gyvename kultūroje, kuri turi tradiciją moterį vertinti kaip sekso objektą ir bokso kriaušę, o dabar norima įtvirtinti, kad moteris būtų dar ir gimdymo inkubatorius, – sako M.Jankauskaitė.

„Mes gyvename kultūroje, kuri turi tradiciją moterį vertinti kaip sekso objektą ir bokso kriaušę, o dabar norima įtvirtinti, kad moteris būtų dar ir gimdymo inkubatorius. Niekaip nepriartėjam prie sampratos, kad moteris yra žmogus, turintis teises ir galintis priimti asmeninius racionalius sprendimus. Abortų draudimas nesumažins problemų, o tik nustums jas į pogrindį“, – teigia M. Jankauskaitė.

Tam pritaria ir teisininkė, Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė, mananti, jog abortų draudimas tėra politinė veidmainystė.

„Jei iš tiesų būtų rūpinimąsi gyvybe, kaip teigia įstatymo rengėjai, matytume aiškias iniciatyvas, reaguojančias į didžiulį lytinio švietimo, prieinamos kontracepcijos ir sisteminio dėmesio žmogui trūkumą, taip pat prieinamų sveikatos ir socialinių paslaugų moterims, vyrams, vaikams, šeimoms reikalingumą. Dekriminalizuoti abortus, garantuoti moterų pasirinkimo laisvę valstybes nares ragina Jungtinės Tautos, Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos Taryba“, – pabrėžia B. Sabatauskaitė.

Kuo daugiau draudimų – tuo blogiau?

Seimas Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektą ketina svarstyti pavasario sesijoje.  Prieš pat ją – Kovo 8 d. – prie Seimo ketinama surengti dar vieną protestą.

Kol Lietuvoje ruošiamasi svarstyti abortų draudimo įstatymo projektą, vasario mėnesį vykusioje Jungtinių Tautų tarptautinėje gyventojų ir plėtros konferencijoje buvo pristatyta ataskaita, raginanti valstybes pašalinti nereikalingus abortų suvaržymus ir užtikrinti saugaus aborto prieinamumą.

Ataskaitoje teigiama, kad kuo griežtesnis ir varžantis abortų įstatymas yra, tuo labiau tikėtina, kad abortai bus atliekami nesaugiai ir baigsis mirtimi. Jungtinės Tautos ragina valstybes mažinti neplanuotus nėštumus ir abortus didinant kontracepcijos prieinamumą, lytinio ugdymo sklaidą, apsaugant moteris nuo su lytimi susijusio smurto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius