-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 17 /11:54

Vitalijus Gailius į FNTT grįžti nebenori, bet tikėtųsi kompensacijos iš Raimundo Palaičio kišenės

Pusantrų metų bylinėjęsis dėl grąžinimo į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo pareigas dabartinis Seimo narys Vitalijus Gailius jau kitą savaitę išgirs lemiamą teismo sprendimą. Tačiau net tuomet, jei teismas jį grąžins į FNTT direktoriaus kėdę, V.Gailius liks dirbti Seime. Tapęs politiku statutiniu pareigūnu V.Gailius atvirsti nebenori.
Vitalijus Gailius
Vitalijus Gailius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Pirmiausia, neturiu teisės apgauti savo rinkėjų. O antra priežastis, dėl ko sugrįžimas yra komplikuotas, ta, kad šiandien esu politikas, o statutiniai pareigūnai politikuoti negali“, – aiškino, kodėl į FNTT vadovo kėdę grįžti nebeplanuoja, V.Gailius.

Be to, jis teigė, kad negalėtų dirbti FNTT vadovu, nes tektų bendradarbiauti su prokuratūra, kurią V.Gailius vadina nekompetentinga.
 
„Neįsivaizduoju savęs šalia tokių procesinių vadovų, kokius šiandien turime Generalinėje prokuratūroje. Todėl aš esu čia, kad pakeisčiau situaciją ir grąžinčiau į prokuratūrą kompetenciją“, – kalbėjo buvęs FNTT vadovas.

V.Gailius beveik neabejoja, kad teismas ir jo byloje, kaip Vytauto Giržado, kuris jau grąžintas į darbą FNTT, priims „teisingą sprendimą“. Jei teismas vadovausis ta pačia logika, kokia vadovavosi priimdamas sprendimą dėl buvusio V.Gailiaus pavaduotojo, Seimo nariui taip pat turėtų būti priteista nemaža suma žalai atlyginti.

Kompensaciją mokės R.Palaitis ar valstybė?

Neįsivaizduoju savęs šalia tokių procesinių vadovų, kokius šiandien turime Generalinėje prokuratūroje.

V.Giržadui, teismo sprendimu, valstybė turės išmokėti daugiau nei 100 tūkst. už priverstines pravaikštas ir dar 10 tūkst. neturtinės žalos. Šiuos pinigus, anot V.Gailiaus, valstybė turėtų išsiieškoti iš asmeninės kišenės tų, kurie priėmė neteisingus sprendimus. Šiuo atveju tai buvęs vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis bei Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai.

„Valstybei padaryta didelė žala dėl nusikalstamų vidaus reikalų ministro ir VSD veiksmų. Pagal šiandienį reglamentavimą, dėl tyčinių nusikalstamų veikų padarytos žalos yra numatoma visiška materialinė atsakomybė. Todėl valstybė turi siekti išieškoti padarytą žalą iš nusikalstamais veiksmais pasižymėjusių asmenų. Vienintelė bėda, kad mes neturime prokuratūros“, – teigė V.Gailius.

Papildyta 11.54 val. Savo ruožtu vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas teigė, kad išsireikalauti žalos atlyginimą iš neteisėtą sprendimą dėl V.Giržado ir V.Gailiaus priėmusio buvusio ministro R.Palaičio nėra jokių šansų. 

„Aš galvoju, kad tai yra neįmanoma pagal dabartinę Lietuvos teisinę situaciją“, – sakė ministras.

Ministerija pinigų neturi

D.Barakauskas pažymėjo, kad pati Vidaus reikalų ministerija pinigų žalos atlyginimui neturi, todėl jų teks prašyti Finansų ministerijos.

„Tokių lėšų kompensacijai ministerija neturi. Ji nėra nei bankas, nei taupomoji kasa. Vadinasi, mes prašysime Finansų ministerijos, kad ta suma būtų skirta“, – sakė jis.

Tuo tarpu V.Giržadui grįžti dirbti FNTT trukdžių ministras nemato. Pasak jo, nuo gruodžio šioje tarnyboje jau buvo numatyta įsteigti antrojo direktoriaus pavaduotojo etatą, todėl po teismo sprendimo tik nebebus skelbiama konkurso šioms pareigoms užimti, o jas tiesiog užims V.Giržadas.

„Pavaduotojai jau buvo numatyta, kad bus du. Jiems bus padalintos funkcijos. Taigi į vieną iš tų vietų bus grąžinamas V.Giržadas“, – teigė ministras.

Ministras teigė, kad kol kas V.Giržadas FNTT dirba neturėdamas teisės dirbti su slapta informacija, tačiau netrukus bus išspręsta ir ši problema.

„Bet kokiu atveju tose pareigose leidimas dirbti su slapta informacija būtinas. Kaip yra dabar, ar jam jau grąžintas tas leidimas, aš nežinau“, – sakė D.Barakauskas.

Tokių lėšų kompensacijai ministerija neturi. Ji nėra nei bankas, nei taupomoji kasa. Vadinasi, mes prašysime Finansų ministerijos, kad ta suma būtų skirta.

Atleido prieš 1,5 metų

Primename, kad V.Gailius ir V.Giržadas iš FNTT buvo atleisti prieš pusantrų metų. Juos abu buvęs vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis atleido vasario 15 dieną, motyvuodamas Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiaga. Prieš atleisdamas pareigūnus R.Palaitis atėmė jų leidimus dirbti su slapta informacija.

Dėl šio sprendimo, sulaukusio koalicijos partnerių konservatorių kritikos ir sukėlusio įtampą koalicijoje, vėliau buvo priverstas atsistatydinti ir pats ministras R.Palaitis.

Dabar Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nusprendė, kad V.Giržadas iš FNTT buvo atleistas neteisėtai. Kitą savaitę teismas įvertins ir V.Gailiaus atleidimo aplinkybes.

Buvęs ministras R.Palaitis nėra linkęs komentuoti teismo sprendimo dėl V.Giržado grąžinimo į pareigas. „Šiuo metu jau esu privatus asmuo, bet ir dabar manau, kad elgiausi teisingai atleisdamas FNTT vadovus. Daugiau nekomentuosiu. Viso gero“, – lakoniškas buvo buvęs ministras R.Palaitis.

Šiuo metu FNTT vadovauja Kęstutis Jucevičius.

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomone, V.Gailiui ir jo pavaduotojui V.Giržadui palankūs teismų sprendimai atleidimo iš pareigų bylose dar nereiškia, kad šie asmenys neprisidėjo prie informacijos apie „Snoro“ banko uždarymą nutekinimo. Prezidentė pabrėžė, kad pareigūnai bylinėjasi dėl atleidimo iš pareigų FNTT aplinkybių, tačiau abiejų jų patikrinimo melo detektoriumi rezultatai niekur nedingsta.

„Savo nuomonę galėčiau taip pristatyti: melo detektoriaus parodymų abiejų pareigūnų atžvilgiu nei prokuratūra, nei teismas panaikinti negali. Jie išlieka“, – šią vasarą V.Giržado ir V.Gailiaus istoriją komentavo šalies vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius