Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 16 /20:12

Vitalijus Gailius: į FNTT Vytautui Giržadui grįžti bus sunku

Buvusiam įtariamajam informacijos apie banko „Snoras“ griūtį nutekinimo byloje, advokatui Vytautui Giržadui Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas buvo palankus. Teismas nusprendė, kad V.Giržadas gali grįžti dirbti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotoju. V.Giržado bendražygis ir buvęs vadovas Vitalijus Gailius tikina, kad tai padaryti kolegai nebus labai lengva.
Vitalijus Gailius
Vitalijus Gailius / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

„Jis grįš tikriausiai, nors nežinau tiksliai. Tai labai asmeniška. Man už kolegą atsakyti sudėtinga. Sunku jam bus sugrįžus į tokią tarnybą. Daug laiko praėjo“, – taip paaiškėjus, kad V.Giržadas laimėjo bylą teisme, su 15min.lt kalbėjo V.Gailius.

Jis buvo pirmasis, kuriam V.Giržadas paskambino pasidžiaugti pergale teisme. Tiesa, su žiniasklaida džiaugsmu buvęs FNTT direktoriaus pavaduotojas dalintis neskuba. Kol kas jis nedalija jokių komentarų ir neatskleidžia, ar pasinaudos teismo suteikta galimybe atsisakyti advokato darbo ir grįžti į valstybės tarybą.

Kitą savaitę turėtų paaiškėti ir teismo sprendimas V.Gailiaus byloje dėl grąžinimo į FNTT vadovo pareigas. Pirmosios instancijos teismas buvo palankus V.Gailiui, bet į pareigas FNTT jo nesugrąžino – tik pripažino atleidimą neteisėtu ir priteisė kompensaciją.

LVAT V.Giržadui taip pat skyrė finansinę kompensaciją. Teismas įpareigojo valstybę sumokėti V.Giržadui kompensaciją už visą pravaikštos laikotarpį, skaičiuojant po 6 367 litus kas mėnesį nuo praėjusių metų vasario. Išvis V.Giržadui priklauso apie 120 tūkst. litų.

Jam taip pat priteista 10 tūkst. litų moralinei žalai kompensuoti. Tiesa, V.Giržadas savo patirtą žalą buvo įvertinęs net 0,5 milijono litų.

R.Palaitis tebesijaučia teisus

V.Gailius ir V.Giržadas iš FNTT buvo atleisti prieš pusantrų metų. Juos abu buvęs vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis atleido vasario 15 dieną, motyvuodamas Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiaga.

Dėl šio sprendimo, sulaukusio koalicijos partnerių konservatorių kritikos ir sukėlusio įtampą koalicijoje, vėliau buvo priverstas atsistatydinti ir pats ministras R.Palaitis.

Dabar R.Palaitis nėra linkęs komenuoti teismo sprendimo. „Šiuo metu jau esu privatus asmuo, bet ir dabar manau, kad elgiausi teisingai atleisdamas FNTT vadovus. Daugiau nekomentuosiu. Viso gero“, – lakoniškas buvo buvęs ministras R.Palaitis.

Šiuo metu FNTT vadovauja Kęstutis Jucevičius.

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomone, V.Gailiui ir jo pavaduotojui V.Giržadui palankūs teismų sprendimai atleidimo iš pareigų bylose dar nereiškia, kad šie asmenys neprisidėjo prie informacijos apie „Snoro“ banko uždarymą nutekinimo. Prezidentė pabrėžė, kad pareigūnai bylinėjasi dėl atleidimo iš pareigų FNTT aplinkybių, tačiau abiejų jų patikrinimo melo detektoriumi rezultatai niekur nedingsta.

„Savo nuomonę galėčiau taip pristatyti: melo detektoriaus parodymų abiejų pareigūnų atžvilgiu nei prokuratūra, nei teismas panaikinti negali. Jie išlieka“, – šią vasarą V.Giržado ir V.Gailiaus istoriją komentavo šalies vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius