Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 10

Vitas Vasiliauskas žada prisiimti atsakomybę, jei pavaldiniu Vytautu Valvoniu pasitiki be reikalo

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas tvirtina visiškai pasitikintis LB Priežiūros tarnybos viršininku Vytautu Valvoniu, kurį spauda kaltina tarusis dėl kyšio. V.Vasiliauskas sako, kad jei paaiškės, kad pavaldiniu pasitiki be reikalo – prisiims atsakomybę.
Vitas Vasiliauskas atsako į Seimo narių klausimus
Vitas Vasiliauskas atsako į Seimo narių klausimus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ prieš kurį laiką paskelbė, kad vilnietis Valdemaras Aleksiukas, girdamasis pažintimi su V.Valvonu, iš kredito unijos Centro taupomosios kasos reikalavo 50 tūkst. eurų kyšio.

Tiki, kad taip nebuvo

Dienraštis prieš kelias dienas rašė, kad turi tai įrodančius V.Valvonio ir jo draugo Andriaus Labunsko pokalbių įrašus.

LB šiuo metu tikrina šios kredito unijos veiklą. Kyšio esą buvo reikalaujama už tai, kad unijai būtų leista veikti toliau.

Antradienį Seime atsakydamas į parlamentarų klausimus V.Vasiliauskas teigė, kad bus kreipiamasi į dienraštį informacijos paneigimo.

Jei pasirodys kitaip, be jokios abejonės bus priimti kiti sprendimai.

„Mūsų giliu įsitikinimu, tokių pokalbių nebuvo ir negalėjo būti. Tiek bankas reaguos kreipdamasis į teisėsaugos institucijas, tiek mes, kaip fiziniai asmenys, kaip banko darbuotojai kreipsimės. „Snoro“ istorijos kontekste aš esu kreipęsis į teismą ir laimėjau bylą dėl netiesos sakymo toje žiniasklaidos priemonėje. Analogiški žingsniai bus atlikti ir šiuo atveju“, – teigė jis.

V.Vasiliauskas tikino pats klausęs teisėsaugos institucijų, kurios ne kartą yra atsakę, kad, jų turimais duomenimis, niekas iš LB nėra prisidėjęs prie šios istorijos.

„Jei pasirodys kitaip, be jokios abejonės bus priimti kiti sprendimai. Bet aš neturiu pagrindo nepasitikėti ne tik tarnybos vadovu, bet ir žmonėmis, kurie inspektavo kredito uniją“, – teigė jis.

V.Vasiliauskas pažadėjo prisiimti asmeninę atsakomybę, jei paaiškėtų, kad V.Valvoniu jis pasitiki be reikalo.

V.Vasiliauskas: Rusijos oligarchų sąskaitų netvarkiau

LB valdybos pirmininkui teko atsakyti į klausimus, susijusius su 15min paskelbta informacija, kad prieš tapdamas centrinio šalies banko vadovu jis turėjo įgaliojimus veikti ofšorinės įmonės, susijusios su Rusijos milijardieriumi Nikolajumi Cvetkovu, vardu.

Rusijos oligarchų sąskaitų netvarkiau.

V.Vasiliauskas teigė, kad advokato praktika jis vertėsi nuo 2004 iki 2011 metų ir visu šiuo metu jokių veiksmų, susijusių su konsultuojamų klientų sąskaitų atidarymu ir tvarkymu, neatliko.

„Esu konsultavęs įmonių grupių ir jų struktūrinių vienetų atstovus banko sąskaitų atidarymo Lietuvoje klausimais. Konsultavęs atidarymo, bet nesu atidaręs“, – paaiškino jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas atsako į Seimo narių klausimus
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas atsako į Seimo narių klausimus

V.Vasiliauskas sakė informuodavęs klientus apie tai, kokią informaciją reikia pateikti kredito įstaigoms, kokius dokumentus reikia pateikti, ir panašiai.

„Rusijos oligarchų sąskaitų netvarkiau“, – atsakydamas į parlamentaro Petro Gražulio suformuluotus klausimus, sakė jis.

V.Vasiliauskas pabrėžė, kad apie advokato profesinę veiklą žino tik pats advokatas ir jo klientas, o advokatas turi laikyti paslaptyje informaciją apie klientą: „Savaime suprantama, kad aš apie konkrečius ar potencialius klientus negalėjau kalbėt, negaliu ir negalėsiu.“

V.Vasiliauskas 2006 metų pabaigoje – 2007 metų pradžioje turėjo įgaliojimus veikti Britų Mergelių salose registruotos įmonės „Redder Investments“ vardu – atidaryti sąskaitas SEB banke ir gauti duomenis, reikalingus jas valdyti. 2004 metais įsteigta bendrovė priklausė Olandijoje registruotai įmonei „Nikoil Asset Management B.V.“, o 2005-ųjų pabaigoje vienintele jos akcininke tapo Rusijos „Uralsib“ grupės Šveicarijos bendrovė „Uralsib IB Holding AG“ – „Uralsib“ gimė, sujungus to paties pavadinimo banką ir „Nikoil Finance“. N.Cvetkovas buvo pagrindinis „Uralsib“ akcininkas.

„Nikoil“ atstovavo koncernui „Lukoil“, kai šis derėjosi dėl „Mažeikių naftos“ pirkimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius