-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 17

Vladimiras Simonko apie homoseksualų eiseną Gedimino prospektu: kodėl meras Artūras Zuokas nedaro reklamų su tankete Upės gatvėje?

Liepą vyksiančios homoseksualų eitynės sukėlė itin daug diskusijų esą eitynės ne laiku, mat jos vyks pirmininkavimo Europos Sąjungai (ES) metu, o štai gėjų prašomas maršrutas organizuoti eiseną netinkamas esą todėl, kad policija negalės užtikrinti saugumo.
Vladimiras Simonko
Vladimiras Simonko / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas tvirtina, kad suteikė leidimą pirmiausia todėl, kad tai numato Konstitucija ir Lietuvos įstatymai, tačiau vietą, anot, A.Zuoko turi teisę parinkti savivaldybė.

„Vietą, atsižvelgiant į tam tikrą specifiką ir argumentaciją, turi teisę parinkti Vilniaus miesto savivaldybė, todėl ir yra parinkta vieta, pirmiausiai, kuri garantuotų saugumą, t. y. ta pati vieta, kur eisena vyko prieš keletą metų – Upės gatvėje prie Baltojo tilto. Juoba, kad eisena bus prieš pat ES pirmininkavimo pradžią, kai pagrindiniai renginiai vyks Nacionalinėje dailės galerijoje. Taigi savivaldybė leidimus suteikė ir kartu su policijos pareigūnais garantuos saugumą“, – apie eisenos vietos parinkimo argumentus kalbėjo Vilniaus meras.

„Aš manyčiau, kad pagal įstatymą vietą savivaldybė turi suderinti su organizatoriais. Derinimo proceso kaip tokio nebuvo, nes buvo vienašališkai  pasiūlytas maršrutas, formaliai išklausyti mūsų argumentai ir į juos neatsižvelgta“, –  laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko.

Net pats ponas meras savo reklaminei kompanijai su tanketėmis kažkodėl naudoja Gedimino prospektą, o to nedaro Upės gatvėje. Apie Vilniaus mero pasvarstymus apie reklamą atšovė V.Simonko.

„Mes siekiame parodyti savo buvimą visuomenėje, renginiu norime atkreipti dėmesį į LGBT bendruomenės problemas, į netolerancijos apraiškas, bet tai ir bandymas integruotis į visuomenę. Šiose eitynės dalyvauja ne tik gėjai ir lesbietės, biseksualai ir transseksualai, bet ir jų draugai, žmonės, kurie palaiko lygybės idėją“, – į klausimą kuo renginiu siekiama laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo Vladimiras Simonko.

Anot jo, atsiskleisdamas žmogus rizikuoja patirti diskriminaciją, esą buvimas homoseksualu mūsų visuomenėje iššūkis: „Dirbdamas Kino studijoje patyriau diskriminaciją, nepakantumą iš savo kolegų. Nors ir daug meniškų sielų buvo aplinkui, bet dauguma manęs nepalaikė, kai vieną kartą tai patiri supranti, kad tavo draugai, bendraminčiai, arba tie žmonės, kurių tu nepažįsti, gali patirti tą patį.“

A.Zuoko įsitikinimu, homoseksualumo temos nereikėtų eskaluoti:  „Man darosi panašu į sąmoningą reklamą vėl, kad kažkas kažką skriaudžia. Manyčiau, kad  tai yra nesąžininga ir bandoma atkreipti dėmesį nevisai korektiškais būdais į savo pažiūras ir savo problemas. Aš jas gerbiu, aš jas suprantu, bet nebūtinai jos man priimtinos, kaip ir Lietuvoje – vieniems tai priimtina, kitiems  nepriimtina. Bet jokiu būdu nereikia naudoti kažkokiam žmonių supriešinimui.“

„A.Zuokas pasakė, kad eisenos  būna, žygiuoja, bet kur jos būna? Žygiuoja Gedimino prospektu. Ir aš tuomet  klausiu, kodėl mes negalime žygiuoti Gedimino prospektu, kuris yra tradicinė vieta tokioms eisenoms. Net pats ponas meras savo reklaminei kompanijai su tanketėmis kažkodėl naudoja Gedimino prospektą, o to nedaro Upės gatvėje“, – apie Vilniaus mero pasvarstymus apie reklamą atšovė V.Simonko.

Pasak mero, Lietuvos politikai ir žiniasklaida dažnai painioja, kas yra paradas. Esą rodant pavyzdžius kaip Berlynas, Amsterdamas arba kiti miestai, nuolat painiojamas paradas su normalia eisena, kurią garantuoja, Lietuvos  Konstitucija ir  įstatymai.

„Tai yra du skirtingi renginiai, jei tai būtų kalba apie paradą, kai mes kartais žinome Londone, Paryžiuje, Berlyne ar kituose miestuose, aišku tai yra visai kas kita, tai yra renginys ir čia be abejo Vilniaus miesto savivaldybė galėtų turėti visai kitą nuomonę ir tai reglamentuotų visai kiti įstatymai, – laidoje kalbėjo A.Zuokas.

Kalbėdamas apie leidimo apskundimą, V.Simonko teigė, dar nematęs leidimo apie kurį kalba Vilniaus meras, o jį gavęs esą kalbėsis su teisininkais dėl jo apskundimo: „Kai aš pamatysiu tą leidimą, suderinimo aktą, galbūt mes susėsime su teisininkais ir kalbėsime apie apskundimo galimybę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius