Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 14

VMI ir teisėsaugos prašoma ištirti Kristinos Brazauskienės turtus

Kristinai Brazauskienei ir jos valdomam verslui gali tekti aiškintis dėl galimai nuslėpto turto Floridoje. Po 15min publikacijos į teisėsaugą ir mokesčių inspektorius kreiptasi prašant išaiškinti į Majamį nuplaukusių pinigų kilmę. Ir ne tik.
Kristina Brazauskienė teigia nieko nežinanti apie šį turtą Floridoje
Kristina Brazauskienė teigia nieko nežinanti apie šį turtą Floridoje / Austėjos Usavičiūtės / 15min iliustracija

Šią savaitę publikuotas 15min tyrimas atskleidė, kad K.Brazauskienės valdoma bendrovė „Draugystės“ viešbutis 2010–2016 m. valdė rezidenciją Majamyje. Maždaug 240 kvadratinių metrų pastatas su marmurinėmis grindimis ir kitais prabangos požymiais pernai parduotas už 420 tūkst. dolerių – 200 tūkst. dolerių brangiau, nei mokėta jį perkant 2010 m.

Kadangi „Draugystės“ viešbučio finansuose neatspindėtas šio turto pirkimas, o K.Brazauskienės įmonė oficialiai deklaravo neturinti nuosavo nekilnojamojo turto (NT), Seimo narei Agnei Bilotaitei kilo abejonių dėl Floridoje nusėdusių pinigų teisėtumo.

VIDEO: Amerika pirty: Kristinos Brazauskienės verslas nuslėpė turtą Floridoje?

Prašo ištirti ir parašą

A.Bilotaitės biuras dėl 15min atskleistų faktų kreipiasi į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI), Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT) bei Generalinę prokuratūrą. Pagrindinis Seimo narės įtarimas – dėl galimai apgaulingos „Draugystės“ viešbučio buhalterinės apskaitos, nuslepiant įmonės valdytą NT Floridoje.

„Galima įtarti, kad K.Brazauskienės valdoma įmonė „Draugystės“ viešbutis apgaulingai tvarko buhalterinę apskaitą. Kaip rodo 15min žurnalistų turimi dokumentai, UAB „Draugystės“ viešbutis turėjo nekilnojamojo turto Floridoje (JAV), bet įmonės finansiniuose dokumentuose tai neatsispindėjo. Taip pat ten neatsispindėjo išlaidos šio nekilnojamojo turto pirkimui. (...) Prašau jūsų inicijuoti tyrimą ir nustatyti šio turto pirkimui panaudotų pinigų kilmę“, – kreipimesi į FNTT rašo A.Bilotaitė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė

Seimo narė taip pat prašo, kad FNTT ištirtų galimo neteisėtai įgyto turto legalizavimo bei neteisėto praturtėjimo požymius šioje istorijoje.

„Draugystės“ viešbučiui vadovaujantis K.Brazauskienės sūnus Ernestas Butrimas 15min prisiekinėjo, neva Floridos registro dokumentai, rodantys, kad įmonė valdė ir pardavė vertingą NT, yra suklastoti. Įskaitant ir pardavimą liudijantį dokumentą su jo paties parašu. Siekdama išsklaidyti abejones, A.Bilotaitė taip pat prašo atlikti E.Butrimo parašo ant 15min paviešinto dokumento grafologinę ekspertizę.

Ateikit, pasitarsim

Konservatorė taip pat siekia, kad „Draugystės“ viešbučio finansais pasidomėtų VMI, pastaruoju metu socialiniuose tinkluose garsėjanti potencialiai probleminių mokesčių mokėtojų viešinimu su grotažyme #AteikitPasitarsim. Mokesčių inspektorių prašoma įvertinti, ar NT pirkimui panaudotos lėšos buvo deramai apmokestintos. Seimo narei taip pat kyla įtarimų, jog NT Floridoje išduoda galimai dirbtinį „Draugystės“ viešbučio nuostolingumą.

„Jau ne vienerius metus ši įmonė veikia nuostolingai. Kyla pagrįstų įtarimų, kad nuostolis gali būti generuojamas per susijusias šalis, taip siekiant išvengti mokesčių“, – kreipimesi į VMI teigia A.Bilotaitė.

15min turimais duomenimis, pernai kovą „Draugystės“ viešbučio akcininkai K.Brazauskienė ir E.Butrimas patvirtino, jog įmonės 2015 metų veiklos rezultatas – beveik 316 tūkst. eurų nuostolis.

A.Bilotaitė taip pat prašo pradėti mokestinius tyrimus „Draugystės“ viešbučio, K.Brazauskienės ir E.Butrimo atžvilgiu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ernestas Butrimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ernestas Butrimas

Atskiras klausimas – ar „Draugystės“ viešbučiui kilo prievolė mokėti pelno mokestį nuo Floridoje turėto NT pardavimo sandorio. Jei kilo – K.Brazauskienės verslui reikėtų į apskaitą traukti 15 proc. mokestį nuo uždirbto 200 tūkst. dolerių pelno, t.y. lygiai 30 tūkst. dolerių arba apie 28 tūkst. eurų.

„Nesvarbu, kur NT yra – pardavimo pelnas apmokestinamas Lietuvoje“, – 15min teigė mokesčių ekspertė Rūta Bilkštytė.

Rūta Bilkštytė
Rūta Bilkštytė

Pasak jos, 200 tūkst. dolerių pelnas turėtų būti įtrauktas į 2016 metų „Draugystės“ viešbučio veiklos rezultatus. Ar tai padaryta – kol kas nežinoma, nes įmonė dar nėra pateikusi finansinių ataskaitų už 2016 metus. Tačiau galima spėti, kad 200 tūkst. dolerių pelnas iš pardavimo sandorio įmonės apskaitoje nėra atspindėtas – mat E.Butrimas apskritai neigia, kad „Draugystės“ viešbutis valdė NT Floridoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius