Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 19

VMI prižiūrėsiančio viceministro Romualdo Gėgžno mokėti mokesčiai opozicijai kelia abejonių

Kuo pakeisti pernai iš finansų viceministro posto atleistą ir neseniai aviakatastrofoje žuvusį Vytautą Galvoną „Tvarka ir teisingumas“ galvojo metus. Pirmadienį šias pareigas pradėjo eiti šešiasdešimtmetis vilnietis Romualdas Gėgžnas. Jis bus atsakingas už mokesčių politiką, tačiau opozicijai jau kyla abejonių, ar pats viceministras iki šiol juos mokėdavo negudraudamas.
Romualdas Gėgžnas
Romualdas Gėgžnas / 15min nuotr.

Šiemet vasarį kandidatuodamas į Vilniaus savivaldybės tarybą R.Gėgžnas deklaravo 2014 m. gavęs apie 12250 eurus metinių pajamų ir sumokėjęs vos 990 eurų gyventojų pajamų mokesčių.

Ši suma tesudaro 8 proc. nuo visų deklaruotinų pajamų, kai paprastiems piliečiams tarifas siekia 15 proc.

Galėtų būti, kad sumokamas Gyventojų pajamų mokestis R.Gėgžnui mažėjo, mat jis gavo su darbo santykiais nesusijusių pajamų. Tačiau abi mažosios bendrijos, kurių akcininku nurodo esąs viceministras, veiklos nebevykdo ir pernai gavusios pajamų nenurodo.

Be to, viceministras dar yra daugiabučio namo savininkų bendrijos pirmininkas, tačiau, jei gautų pajamų už šią veiklą, jos taip pat turėtų būti apmokestinamos, kaip bet kuri kita alga.

Vargiai įtikina ir faktas, kad renovacijos projektus vykdančioje statybų įmonėje „Ireco“ direktoriaus pavaduotoju dirbęs R.Gėgžnas galėjo uždirbti mažiau nei po tūkstantį eurų per mėnesį.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos Respublikos finansų ministerija
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Lietuvos Respublikos finansų ministerija

Patirtis kelia klausimų

Todėl opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų seniūno pavaduotojas Jurgis Razma abejoja, ar nuo šiol už mokesčių politiką būsiantis atsakingas ir Valstybinės mokesčių inspekcijos veiklą kuruosiantis R.Gėgžnas pats mokėdamas mokesčius negudravo.

Kyla įtarimų, kad buvo kažkaip gudraujama, o tada jau įdomu, kaip bus, kai jis prisilies prie viešųjų finansų, – sako J.Razma.

„Iš tiesų sudėtinga paaiškinti tokį mokesčių dydį, kai pareigos tokios paprastos ir aiškios, ir kurios turėtų beveik dvigubai daugiau apmokestinamos. Nebent jis gavęs dar kažkokių pajamų, o alga direktoriaus pavaduotojo pareigose buvo visai maža. Kyla įtarimų, kad buvo kažkaip gudraujama, o tada jau įdomu, kaip bus, kai jis prisilies prie viešųjų finansų“, – spėlioja J.Razma.

Seimo nariui kliūna ir tai, kad valdantieji finansų viceministru paskyrė asmenį, kuris iki tol vadovavo tik bankrutuojančioms įmonėms.

„Norėčiau iš premjero vienodo požiūrio į viceministrų skyrimą, nes matėme, kad anksčiau, kad ir pavėluotai, premjeras sureaguodavo. Šiuo atveju, kai viceministru paskirtas asmuo, kurio biografijoje labai ryškūs vadovavimo bankrutavusioms įmonėms laikotarpiai, tai kažkaip nelabai simpatiškai atrodo, kai jis skiriamas tvarkyti šalies finansus aukščiausiame lygyje“, – sakė J.Razma.

R.Gėgžnas yra vadovavęs šioms įmonėms: „Aviakompanijai Lietuva“, „Amber Air“, „Visagino energetikos remontui“, „Lithun“. Visos jos šiuo metu bankrutavusios.

R.Gėgžnas visų sandorių neatsimena

Viceministras R.Gėgžnas kritikos dėl „subankrotintų“ įmonių rimta nelaiko. Jis tvirtina, kad dauguma jų bankrutavo tada, kai jis seniai nebedirbo.

„Aš dirbau tose įmonėse, kurios bankrutavo. Bet ar aš jas bankrotinau? Jei kalbame apie garsiausią „Lietuvos aviakompaniją“, tai aš buvau atleistas tada, kai įmonė turėjo 2,5 mln. litų pelną. Kas vėliau buvo, po manęs, tai jau kitas klausimas“, – aiškino viceministras.

Jam nesuprantami ir priekaištai dėl neva per mažų valstybei sumokėtų mokesčių.

Politikas pabrėžė, kad kas metus pildo pajamų deklaraciją, o Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) jam priekaištų neturinti.

Tačiau tiesiai paklaustas, ar, be algos statybų įmonėje „Ireco“, pernai gavo dar kokių nors pajamų ir kokia buvo jo alga, viceministras kalbėjo neužtikrintai.

Aš turėjau kitų pajamų, tik bijau pasakyti, kada ir kokių, – dėstė viceministras.

Jis patvirtino, kad, kaip daugiabučio savininkų bendrijos pirmininkas pajamų negauna, o mažosios bendrijos taip pat pernai dar dirbo nepelningai.

„Tikrai nenoriu komentuoti. Pas mane pajamų šaltiniai nurodyti, patikrinti ir aš deklaravau, ką turėjau. Negaliu prisiminti ką, bet deklaracijose esu viską nurodęs. Aš turėjau kitų pajamų, tik bijau pasakyti, kada ir kokių, nes buvo tam tikrų sandorių ir nuo jų mokėjau mokesčius, kaip priklausė“, – sakė R.Gėgžnas.

Konkrečiau jo pajamas pasižiūrėti „tvarkietis“ kvietė po mėnesio, kai pateiks naują deklaraciją Valstybinei mokesčių inpekcijai, o interesus deklaruos Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai.

Finansų minsiterijoje nuo pirmadienio dirbantis R.Gėgžnas kuruos mokesčių politiką, mokesčių administravimą, audito ir apskaitos metodologiją, kitus verslo kontrolės klausimus. Taip pat rūpinsis bendradarbiavimu su Seimu svarstant finansų srities teisės aktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius