Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 24

Vokietijos kariuomenės vadui pristatyta Lietuvos kariuomenės struktūra

„Lietuva ypač vertina Vokietijos ir kitų sąjungininkų pastangas, kuriomis siekiama stiprinti atgrasymą ir kolektyvinę gynybą Baltijos šalių regione. Tai, kad Vokietija tapo vadovaujančia NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės šalimi, mums yra istorinės reikšmės įvykis. Esame gerose rankose“, – sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, penktadienį susitikęs su Vokietijos kariuomenės vadu generolu Volkeriu Wiekeriu.
Vokietijos kariuomenės vado generolo Volkerio Wiekerio vizitas Lietuvoje
Vokietijos kariuomenės vado generolo Volkerio Wiekerio vizitas Lietuvoje / Alfredo Pliadžio (KAM) ir Giedrės Maksimovicz (KAM) nuotraukos

Kovo 23-24 d. Lietuvoje su oficialiu vizitu viešėjęs Vokietijos kariuomenės vadas generolas V. Wiekeris susitiko su Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Jonu Vytautu Žuku.

Pasak kariuomenės vado gen. ltn. J. V. Žuko, Lietuvos kariams, naudojantiems vokišką ginkluotę ir kovinę techniką, bus itin naudinga treniruotis bendrose pratybose su šalyje dislokuotais Vokietijos kariais.

Susitikimo metu svečias taip pat supažindintas su informacine aplinka regione, jam pristatyta Lietuvos kariuomenės struktūra bei perspektyvinio vystymo planai.

Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės vadovybė susitikimų metu su Vokietijos kariuomenės vadu aptarė ir dvišalio karinio bendradarbiavimo planus ir perspektyvas. Ministras R. Karoblis susitikimo metu pabrėžė, kad Vokietija yra viena svarbiausių Lietuvos partnerių karinio bendradarbiavimo srityje.

„Taip pat džiaugiuosi, kad Lietuvos visuomenė labai pozityviai vertina Vokietiją, kurios vadovaujamas NATO batalionas dislokuotas Lietuvoje“, – sakė krašto apsaugos ministras.

Krašto apsaugos ministerijos užsakymu 2016 m. gruodžio mėn. visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės RAIT atliktos apklausos duomenimis, Lietuvos visuomenė labai palankiai vertina sąjungininkų karių dislokavimą Lietuvoje, o viena draugiškiausių Europos valstybių taip pat nurodo Vokietiją.

Vizito Lietuvoje metu gen. V. Wiekeris aplankė Rukloje dislokuoto NATO Priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės karius. Vokietijos kariuomenės vadas stebėjo šiame batalione tarnaujančių karių jungtinę operaciją su Lietuvos kariais. NATO viršūnių susitikime 2016 m. liepą Varšuvoje priimtas bendras Aljanso sprendimas nuo 2017 m. Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokuoti po NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę grupę.

NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei Lietuvoje vadovauja Vokietija, o 2017-2018 m. laikotarpiu batalione tarnaus Vokietijos, Norvegijos, Nyderlandų, Belgijos, Liuksemburgo, Kroatijos ir Prancūzijos kariai - iš viso apie 1 200 karių.

Vokietija taip pat aktyviai dalyvauja NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse, siųsdama savo Karinių oro pajėgų kontingentus su naikintuvais. Nuo 2004 m. Šiaulių Aviacijos bazėje Vokietija jau 5 kartus atliko šią misiją. Lietuva su Vokietija glaudžiai bendradarbiauja įsigijimų srityje ir pastaraisiais metais įsigyja daug karinės technikos ir įrangos: šarvuočių, artilerijos sistemų, automatinių šautuvų, laivų pabūklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius