-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 06

Vokietijos nacionalinė televizija ARD domisi, kodėl TV3 neparodė Rūtos Janutienės laidos apie prezidentės Dalios Grybauskaitės praeitį

Vokietijos nacionalinė televizija ARD susidomėjo neparodyta žurnalistės Rūtos Janutienės laida apie prezidentę Dalia Grybauskaitę. Vokietijos žurnalistai ketina parengti reportažą, kuriame nagrinės, kodėl televizija TV3 neparodė laidos „Paskutinė instancija“ ir atsisakė R.Janutienės paslaugų.
Rūta Janutienė
Rūta Janutienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vokietijos nacionalinės televizijos ARD akredituotas redaktorius Lietuvai Albinas Pilipauskas 15min.lt teigė pasiūlęs kolegoms pasidomėti šia tema.

Aš pasiūliau pasidomėti, kaip buvo su R.Janutiene, nes tai – precedento neturintis atvejis. Užteko bulvariniam laikraštukui pasidomėti Vokietijos prezidentu ir jis neteko posto, o Lietuvoje kažkaip gavosi atvirkščiai.

„Mano, kaip redaktoriaus, pareiga, siūlyti įvairias temas iš Lietuvos: įdomias ir skausmingas, gražias ir ne visai. Aš pasiūliau pasidomėti, kaip buvo su R.Janutiene, nes tai – precedento neturintis atvejis, – sakė jis. – Užteko bulvariniam laikraštukui pasidomėti Vokietijos prezidentu (Christianu Wulffu – aut.), ir jis neteko posto, o Lietuvoje kažkaip išėjo atvirkščiai“.

Ch.Wulffas prieš metus buvo priverstas atsistatydinti, kai paaiškėjo, kad jis iš draugo žmonos itin palankiomis sąlygomis paėmė paskolą būstui. Sužinojęs, kad apie tai rengiasi pranešti „Bild“, leidinio vyriausiojo redaktoriaus Kaiaus Diekmanno telefono atsakiklyje paliko žinutę, kurioje reikalavo neskelbti informacijos ir grasino teismais. 

Derina filmavimo laiką

Pasak A.Pilipausko, ARD televizijos žurnalistai derina filmavimų Lietuvoje laiką.

„Su R.Janutiene esame kalbėję, kad ji sutiktų filmuotis, papasakoti kaip ten buvo, dėl ko taip nutiko, pateikti savo vertinimą. Be abejo, bus rodomi ir laidos fragmentai. Kolegos iš Vokietijos neseniai teiravosi, ar įvyko kas nors naujo, pateikiau jiems atnaujintą informaciją“, – sakė jis.

R.Janutienė 15min.lt patvirtino, kad neparodytos laidos istorija sudomino kolegas iš Vokietijos.

„Vokiečiai yra susidomėję visa istorija, kažkokiu pavidalu tai turėtų pasirodyti, tai galiu patvirtinti“, – sakė žurnalistė. Anot R.Janutienės, į ją yra kreipęsi ne tik Vokietijos, bet ir Švedijos žurnalistai.

Praėjusiųjų metų lapkričio pabaigoje buvo paskelbta, kad TV3 vienašališkai nutraukė sutartį su laidų „Kodėl?“ ir „Paskutinė instancija“ vedėja Rūta Janutiene ir jai talkinusia komanda ir neparodė laidos „Paskutinė instancija“, kurioje gilinamasi į prezidentės D.Grybauskaitės praeitį.

Laidoje, kuri vėliau buvo paskelbta internete, buvo rodomi sovietiniai dokumentai, kad Sąjūdžio metais D.Grybauskaitė dirbo Maskvoje, Visuomeninių mokslų akademijoje prie Komunistų partijos Centro komiteto. Laidoje teigiama, kad netrukus po to, kai 1989-aisiais Lietuvos komunistai, vadovaujami Algirdo Brazausko, atsiskyrė nuo Maskvos, D.Grybauskaitė tapo antru žmogumi minėtoje aukštojoje mokykloje – moksline sekretore, sulaukė solidaus priedo prie algos.

Prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė: galima tik spėlioti, kam tai naudinga

Iš TV3 eterio dingus R.Janutienės laidai žiniasklaidoje pasirodė užuominų, kad tai – neva politinė cenzūra. Prezidentės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė neigia, kad Prezidentūra kišasi į žiniasklaidos reikalus. Ji patvirtino, kad R.Janutienė kreipėsi su prašymu dėl interviu. Tačiau šis, jos žodžiais, nebuvo konkretus.

„Į Prezidentūrą buvo  kreiptasi dėl interviu  apie  Prezidentės biografiją, nenurodant  ką konkrečiai prašoma pakomentuoti  ar patikslinti. Išsami šalies vadovės biografija  jau  ketverius metus viešai  skelbiama ir Vyriausiosios rinkimų komisijos, ir Prezidentūros tinklapyje.  

Kam naudinga tai eskaluoti ne tik Lietuvoje  – galima tik spėlioti.

Kaip vėliau  paaiškėjo,  laidoje  ir nebuvo atskleista nieko naujo. Kodėl  anksčiau kelis kartus už etikos pažeidimus bausta žurnalistė  buvo atleista  būtent už šį  eilinį reportažą ir kam naudinga tai eskaluoti ne tik Lietuvoje  – galima tik spėlioti“, – komentavo D.Ulbinaitė.

TV3: Jei kreipsis – pakomentuosime

„Manome, kad tai seniai išsemta istorija ir nieko naujo joje nėra. Nelabai turime apie ką kalbėti“, – 15min.lt sakėTV3 etikos sekretorius ir naujienų tarnybos vadovas Sigitas Babilius.

Paklaustas, ar į TV3 nesikreipė Vokietijos žurnalistai, S.Babilius teigė, jog „visokių gandų vaikšto, kuriuos skleidžia pati R.Janutienė“.

„Jeigu kažkas kreipsis, pakomentuosime, jeigu bus ką komentuoti – kokių nors naujų klausimų. Dabar – nieko naujo be šitos ponios piaro nėra. Manau, kad žurnalistai turėtų kritiškai vertinti, kaip ir kiekvieno kito asmens piarą“, – pabrėžė jis.

„Apgailestaujame, kad Rūtos ir televizijos požiūriai į etiką bei žurnalisto darbo kokybę išsiskyrė – vietoje dialogo ir tobulėjimo buvo pasirinktas sąmokslų teorijų kelias. Kategoriškai atmetame bet kokias spekuliacijas šia tema – TV3 siekia pateikti savo žiūrovams kokybiškas laidas ir nedalyvauja jokiose politinėse kampanijose ir visada remia laisvą žodį. Esame įsitikinę, kad net geriausiu save laikantis žurnalistas privalo laikytis įstatymų, etikos normų, tobulėti ir vengti tendencingumo“, – teigiama anksčiau TV3 televizijos BNS atsiųstame pranešime.

Vietoje dialogo ir tobulėjimo buvo pasirinktas sąmokslų teorijų kelias.

Televizija teigia, kad per pastaruosius kelis metus R.Janutienės sukurtos programos įvairių žurnalistų savireguliacijos, valstybės institucijų bei teismų buvo daugiau nei penkis kartus pripažintos pažeidžiančios įstatymus ar etikos normas.

„TV3 televizija bandė kartu su Rūta diskutuoti apie TV3 požiūrį į žurnalistiką ir vertybes. Kartu su Rūta bei kitais laidų rengėjais tobulinome Etikos kodeksą, aptarėme jo laikymąsi. Manėme, kad diskusija buvo konstruktyvi ir vedanti  profesionalios žurnalistikos puoselėjimo mūsų kompanijoje ir visoje Lietuvoje link. Buvome net pasiryžę susitaikyti su tuo faktu, kad Rūtos Janutienės kuriamos programos pastaruoju metu yra vis mažiau žiūrimos ir ji nevykdo sutartyse su TV3 numatytų žiūrimumo rodiklių“, – rašoma pranešime.

Sausio pradžioje Lietuvos žurnalistų sąjungos Etikos komisija paskelbė, kad ši laida yra etiška.

Kita – Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija (LŽLEK) – verdikto dėl R.Janutienės laidos apie prezidentę nėra skelbusi. Tačiau 2011 m. gegužės 16 d., TV3 priskyrė profesinės etikos nesilaikančių viešosios informacijos rengėjų kategorijai.

Verta paminėti, kad D.Grybauskaitė yra TV3 labdaros projekto „Lietuvos garbė“ globėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius