Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 22

VPT abejoja, ar pakeis sprendimą dėl 200 tūkst. eurų lempų geležinkeliams pirkimo

Valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“ prašys Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) pakeisti sprendimą, kuriuo ji įpareigojo bendrovę nutraukti 200 tūkst. eurų vertės LED šviestuvų pirkimo konkursą. VPT vadovė teigia abejojanti, kad sprendimas bus pakeistas.
Viešųjų pirkimų tarnyba
Viešųjų pirkimų tarnyba / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tarnybos teigimu, konkurso sąlygos buvo sudarytos vienintelei bendrovei „Korgas“. „Lietuvos geležinkelių“ atstovas teigia, kad tarnyba netinkamai įvertino konkursą.

„Mes dar analizuojame VPT argumentus, bet šiam momentui matome, kad VPT tiesiog nepakankamai įsigilino į mūsų argumentaciją tokiuose pamatiniuose dalykuose ir dabar gavosi jų tos išvados truputį klaidingos ir mes rašysime savo argumentaciją ir prašysime, kad jie pakeistų savo išvadas“, – BNS sakė bendrovės Geležinkelių infrastruktūros direkcijos direktorius Andrius Montrimas.

Pasak jo, išsiskiria geležinkelių ir VPT požiūriai į prekių kokybę. Anot jo, įmonė siekia įsigyti kokybiškus LED šviestuvus, o VPT nori, kad kuo daugiau rinkos dalyvių pateiktų pasiūlymus.

„Be abejo, norime sudaryti galimybes kuo daugiau dalyvauti, bet reikalaujame kokybės. Kai iš mūsų VPT reikalauja, kad visiems sudarytume sąlygas dalyvauti, nepaisant kokybės, čia atsiranda mūsų diskusija su VPT. Turime įsidiegę 800 prastesnės kokybės LED šviestuvų ir 800 geresnės kokybės. Iš prastesnės kokybės pas mus kas ketvirtas yra sugedęs ir privalėjome keisti, o iš geresnės per du metus yra sugedę tik du“, – tikino A.Montrimas.

VPT vadovė Diana Vilytė BNS teigė, kad su „Lietuvos geležinkeliais“ kalbėsis, tačiau abejoja, ar pakeis savo sprendimą.

„Pateikėme savo išvadą, remdamiesi turima informacija. Perkančioji organizacija turėjo galimybę argumentuoti ir pateikti savo matymą to vertinimo metu. Jeigu jie nori kažką pasakyti po vertinimo, mes tikrai išklausysime, nesame institucija, kuri sako verdiktus ir nesikalba su rinka. Mes kalbamės su rinka, žiūrėsime, ką jie nori pasakyti, ką mes ne taip supratome, kur didysis nesutarimas.

Aš mažai tikiu, kad šiuo atveju VPT keis savo nuomonę, bet tikrai kalbėsimės, išklausysime“, – BNS sakė D.Vilytė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė

Anot jos, „Lietuvos geležinkeliai“ perka lempas mažiausios kainos principu, o pasirenka brangiausią pasiūlymą. Todėl norint rinktis konkrečios kokybės prekes, reikėtų konkursą rengti ekonominio naudingumo principu.

„Darytina prielaida, kad gal jie iš tikro riboja konkurenciją, nustatydami techninius parametrus, bet tada vadinkime pirkimus ne mažiausios kainos pirkimais ir ne dirbtinai atmetinėkime dalyvius, o darykime pirkimą ekonominio naudingumo būdu, nusistatykime parametrus ir pirkime.

Dabar čia imitacija vyksta – vadiname pirkimą mažiausios kainos, atmetame mažiausią kainą pateikusius tiekėjus ir pasirašome su brangiausiu tiekėju“, – teigė VPT vadovė.

Paklaustas, ar bendrovė nutrauks pirkimą, A.Montrimas teigė, kad jis automatiškai sustabdytas: „Jis automatiškai yra sustojęs, nes VPT informavo apie tai, kad jis privalo būti sustabdytas. Aišku, mums nieko iš to gero, nes laikas eina“.

Anot jo, jeigu nepavyktų rasti kompromiso su VPT, „Lietuvos geležinkeliai“ neatmeta galimybės LED šviestuvus surinkti patys.

„Ateityje vieną iš variantų svarstome galimybę pirkti tik šviestuvams reikalingas medžiagas ir patys susirinkti šviestuvus ir montuoti, nes techninę bazę turime, specialistus turime“, – teigė geležinkelių atstovas.

„Korgas“ pasiūlymas buvo vertinamas, nors įmonė neatitiko konkurso sąlygų.

VPT praėjusią savaitę pranešė, kad „Lietuvos geležinkeliai“ protegavo Vilniaus šviesos sistemų ir šviestuvų prekybos bendrovę „Korgas“, pasiūliusią didžiausią kainą – 199,7 tūkst. eurų. Jos pasiūlymas buvo vertinamas, nors ji neatitiko konkurso sąlygų.

D.Vilytė tuomet teigė, kad pakaktų pirkti apšvietimą, o ne šviestuvus, nurodant reikalingą apšviesti plotą bei apšvietimo intensyvumą. Tačiau A.Montrimas teigė, kad „Lietuvos geležinkeliams“ pirkti apšvietimo paslaugų neapsimoka, mat bendrovė turi įrangą ir gali pati pakeisti lemputes.

Apšvietimo konkurse dalyvavo inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“, pasiūliusi 164,8 tūkst. eurų kainą, tačiau nepratęsė savo pasiūlymo, o kiti tiekėjai – šviesos sistemų tiekimo bendrovė „Enim“ (147,8 tūkst. eurų) ir „Vr Elektric“ (113,3 tūkst. eurų ) – neatitiko konkurso sąlygų ir jų pasiūlymai buvo atmesti.

„Lietuvos geležinkeliai“ praėjusiais metais irgi skelbė LED apšvietimo konkursą, kurį laimėjo „Korgas“, pasiūlęs šviestuvus tiekti už 68,1 tūkst. eurų, o kitų įmonių pasiūlymai buvo atmesti.

Viešųjų pirkimų duomenis kaupiančio portalo kontraktai.eu duomenimis, 2015 metais „Korgo“ pasirašytų viešųjų pirkimų sutarčių vertė buvo beveik 80 tūkst. eurų, iš jų apie 78 tūkst. eurų – su „Lietuvos geležinkeliais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius