Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 24

VPT vadovas Žydrūnas Plytnikas: Partijoms paaukojusios 24 mln. litų įmonės per viešuosius pirkimus atgavo 20 mlrd. litų

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovas Žydrūnas Plytnikas sako, jog partijoms ir politinėms kampanijoms aukojančios įmonės atsigriebia per viešuosius pirkimus – kai kuriais metais beveik pusės visų viešųjų pirkimų vertės užsakymų gauna būtent partijų rėmėjai.
Žydrūnas Plytnikas
Žydrūnas Plytnikas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tokius duomenis Ž.Plytnikas pateikė pirmadienį vykusiame prezidentės Dalios Grybauskaitės, Seimo komitetų vadovų ir partijų finansinę kontrolę vykdančių institucijų vadovų susitikime dėl partijų finansavimo skaidrumo užtikrinimo.

„Pasitikėjimas partijomis per visą nepriklausomybės laikotarpį yra žemiausias, ir tai, prezidentės nuomone, yra grėsmė demokratijai ir nacionaliniam saugumumui. Viena pagrindinių šio nepasitikėjimo priežasčių – neskaidrus partijų finansavimas, prezidentės nuomone, neskaidrus partijų finansavimas yra politinės korupcijos pradžia“, – po susitikimo sakė prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Jos teigimu, per susitikimą pateikta informacioja, jog per šešerius metus politines kampanijas apie 24 milijonais parėmusios įmonės laimėjo beveik pusę per tuos metus vykusių didesnių viešųjų pirkimų, kurių bendra vertė – beveik 21 mlrd. litų.

„VPT padarė preliminarias analizes, ir gali padaryti išvadą, kad 2004-2007 metais per pirmą ir antrą ketvirtį politinėms kampanijoms buvo paaukota apie 74 mln. litų, iš viso aukotojų buvo daugiau nei 3 tūkst. juridinių asmenų, per šį laikotarpį, nuo 2004 iki 2011 metų per pirmą-antrą ketvirtį 850 aukotojų – juridinių asmenų – buvo paskelbti viešųjų pirkimų laimėtojais, tai sudarė pirkimo sutarčių už daugiau nei 20 mlrd. litų“, – sakė Ž.Plytnikas.

Partijoms kitų metų biudžete, kaip ir šiemet, numatyta beveik 5,5 mln. litų

„Aukotojų, laimėjusių viešuosius pirkimus 2004-2011 metais paaukotų lėšų suma siekė 23,8 mln. litų, galima pasakyti, kad tie, kurie investavo į politines kampanijas per bendrą vidurkį (gavo – red.) per 20 mlrd. litų, tai sudarė 11 proc. metinių tiekėjų, laiminčių viešuosius pirkimus, skaičiaus, vidutiniškai 41 proc. bendros sudarytų sutarčių vertės“, – kalbėjo VPT vadovas.

Pasak Ž.Plytniko, per viešuosius pirkimus aukotojai 2004 metais laimėjo viešųjų pirkimų, kurių sudaro apie 34 proc. visų pirkimų vertės, o 2007 metais – jau 44 proc. visų pirkimų vertės.

„Tendencija, kad tie, kurie remia, oficialiai, legaliai, per pirkimus pasirašo daugiausiai sutarčių“, – reziumavo VPT vadovas.

Valstybės vadovė yra pateikusi pataisas, kurios uždraustų partijas remti juridiniams asmenims, taip pat perpus – nuo 20 iki 10 vidutinių mėnesio darbo užmokesčių (VMDU), t.y. nuo maždaug 40 tūkst. iki 20 tūkst. litų – sumažinti leistiną aukos dydį fiziniams asmenims. Šias pataisas šiuo metu svarsto parlamentiniai komitetai.

Dar siūloma nustatyti, kad auka negalėtų viršyti 10 proc. aukotojo deklaruotų metinių pajamų, tačiau aukojantiesiems mažas sumas (iki 0,02 VMDU) ketina leisti aukoti supaprastinta tvarka, t.y. iš jų nereikalauti pajamų deklaravimo. Prezidentės pataisos taip pat braukia prievolę iš biudžeto partijoms kompensuotį dalį patirtų rinkimų išlaidų.

Kai kurie politikai svarsto, jog priėmus juridinių asmenų aukas uždraudžiančius įstatymus reikėtų didinti partijoms skiriamą valstybės finansavimą.

Politinės partijos, per pastaruosius rinkimus surinkę ne mažiau kaip 3 proc. rinkėjų balsų, gauna valstybės dotaciją. Partijoms kitų metų biudžete, kaip ir šiemet, numatyta beveik 5,5 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius