Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 13 /15:38

VRK pozicija: partija „Tvarka ir teisingumas“ gali būti šalinama iš rinkimų

„Tvarkos ir teisingumo“ partijai džiaugtis peržengus 5 proc. barjerą Seimo rinkimuose dar anksti. Šilutėje kilęs balsų pirkimo skandalas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vertinamas kaip rimtas ir dėl jo partija gali būti šalinama iš rinkimų.
Rolandas Paksas
Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Rolandas Paksas spėjo pasitraukti dar iki skandalo

Šis skandalas jau šienauja „Tvarkos ir teisingumo“ politikus. Partiją į rinkimus vedęs Remigijus Žemaitaitis 15min patvirtino, kad balsų pirkimo skandale linksniuojamas partijos ir Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis sustabdė savo narystę partijoje.

„Policija ir prokuratūra bendradarbiaus su VRK. Šį vakarą bus sudaryta mūsų tyrimų grupė. Ji susipažins su ikiteisminio tyrimo medžiaga ir pamatysime, kokie duomenys bus nustatyti.

Yra keli variantai. Jei paaiškėtų, kad buvo perkami balsai norint aukščiau išreitinguoti konkretų kandidatą, jis būtų šalinamas iš sąrašo.

Kitas variantas, jei paaiškėtų, kad balsai buvo perkami partijai, gali būti šalinamas visas „Tvarkos ir teisingumo“ sąrašas.

Taip pat yra variantas, kad duomenų nepakaks, jog būtų kas nors šalinamas iš rinkimų“, – 15min sakė VRK pirmininko pavaduotoja, komisijos sekretorė Elena Masnevaitė.

Tai nebūtų pirmas kartas, kai VRK priima tokius sprendimus. „Darbo partijos“ kandidatams, tarp kurių buvo Živilė Pinskuvienė, nebuvo leista prisiekti po kalinių balsų pirkimo skandalo.

„Kol kas turime tik pirminę informaciją“, – patikslino E.Masnevaitė.

Pasak jos, K.Komskio sprendimas stabdyti narystę partijoje niekaip nepaveiks VRK tyrimo: „Mes turime patvirtinti rinkimų rezultatus. Į visus klausimus turi būti atsakyta prieš tai, kai išrinktas Seimo narys duos priesaiką.“

E.Masnevaitė pabrėžė, kad situacija rimta. Sulaikyti keletas asmenų, vienas iš jų suimtas. „Tai labai rimta informacija“, – sakė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Zenonas Vaigauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Zenonas Vaigauskas

Tą patį BNS naujienų agentūrai patvirtino VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas. „Tiek dėl daugiamandatės rinkimų rezultatų, tiek pačiam kandidatui, tiek kandidatų sąrašui, mano supratimu, klausimai bus keliami, mes kelsime. Nes Šilutės apygardoje 2 tūkstančiai rinkėjų balsavo (už „Tvarką ir teisingumą“ – BNS). Kitas dalykas, kad partija virš barjero yra surinkusi per 5 tūkstančius balsų. Ir ankstesniuose rinkimuose kaltinimų būta (...). Dėl daugiamandatės turėsime įvertinti, ar Kęstas Komskis lieka kandidatas, ar sąrašas lieka. Manau, kad tą klausimą kels ir politikai, ir mes patys turėsime vertinti“, – BNS ketvirtadienį sakė Z.Vaigauskas.

Anot jo, VRK sprendimai priklausys nuo ikiteisminio tyrimo rezultato. Jis sako, kad dėl tyrimo nesikeis tik situacija vienmandatėje Šilutės apygardoje, kur K.Komskis liko trečias ir nebepretenduoja tapti Seimo nariu.

Z.Vaigauskas patvirtino, kad policija informavo VRK apie galimą balsų pirkimą dar iki ketvirtadienio, kuomet buvo išplatintas pranešimas.

VRK nurodo, jog būtiną 5 proc. dalyvavusių rinkėjų ribą norint partijai patekti į Seimą sudaro – 63 569 rinkėjų, tuo metu „Tvarka ir teisingumas“ daugiamandatėje apygardoje iš viso surinko 67 794 balsus, t.y. „tvarkiečius“ nuo reikiamo perkopti 5 proc. barjero ribos skiria 4225 balsai.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Justinas Žilinskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Justinas Žilinskas

VRK narys Justinas Žilinskas 15min teigė, kad po 2012 m. Seimo rinkimų kilusių balsų pirkimo skandalų Konstitucinis Teismas išaiškino VRK galias. Komisija turi teisę iš rinkimų šalinti visą sąrašą, jeigu pažeidimai pakankamai rimti.

Pasak pašnekovo, tokiu atveju partijos gauti balsai tiesiog anuliuojami. Iki šiol VRK niekada nesprendė klausimo, dėl viso sąrašo šalinimo iš rinkimų.

Didžiausias klausimas kyla dėl „Tvarkos ir teisingumo“ iškovotų 5 mandatų Seime. Kam atitektų šios vietos? Kol kas VRK negalėjo atsakyti, kaip būtų elgiamasi šiuo atveju. LR Konstitucija numato, kad parlamente turi būti 141 Seimo narys. Šis klausimas bus sprendžiamas šiandien 20 val. vyksiančio VRK posėdžio metu.

R.Žemaitaitis BNS tvirtino sužinojęs apie galimą balsų pirkimą tik ketvirtadienį ryte iš žiniasklaidos ir apie tai informavo K.Komskį, kuris ir priėmė sprendimą stabdyti narystę ir trauktis iš partijoje užimamų pareigų. Jis dėstė, kad šią savaitę Rolando Pakso priimtas sprendimas trauktis iš partijos pirmininko posto nėra ir negali būti susijęs su šiuo įvykiu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Visgi R.Žemaitaitis atskleidė, kad K.Komskis sustabdė narystę tik jo paragintas ir tam, anot R.Žemaitaičio, visiškai pakako žiniasklaidos, o ne oficialios teisėsaugos informacijos.

„Sakau, Kęstai, tavo pavardė yra? Yra. Tai prašau, reaguok į šią situaciją ir šiandien būtų protingiausia, jei tu sustabdytum savo narystę, kol baigsis tyrimas. Šiandien 12.30 jau buvo jo pranešimas. Aš, kaip vadovas, labai greit reaguoju, man jokių nereikia – jei yra žiniasklaidoje bet kokia abejonė pasėta, stabdyk narystę, išsiaiškink su teisėsauga, su žiniasklaida ir tada, jei viskas gerai – grįšk ir dirbk“, – apie K.Komskio sprendimą kalbėjo R.Žemaitaitis.

R.Žemaitaitis skaičiuoja, kad net jei ir įtarimai pasitvirtintų, VRK neturėtų jokio teisinio pagrindo šalinti iš rinkimų partijos sąrašo, nes net panaikinus visus 2053 balsus, atiduotus Šilutėje už partiją, liks dar apie 3 tūkst., kurie leidžia peržengti 5 proc. barjerą.​

„Jei būtų buvęs sisteminis (balsų pirkimas), kaip buvo su Darbo partija, tai juos ir panaikino. Jei būtų sisteminis, tai K.Komskis nebūtų nukritęs žemiau, nei kad buvo pastatytas (...). Teisinių dalykų aš iš viso nematau, nebent bus politinis dalykas, koks nors paliepimas. Po to, aišku, vėl būtų bylinėjimasis, kaip ir buvo su Darbo partija – laimėjo visas bylas galiausiai“, – kalbėjo laikinasis „tvarkiečių“ lyderis.

VIDEO: Rinkimų naktį policija jau žinojo, kad Šilutėje pirko balsus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius