Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 30

VRK pradeda rengtis referendumui dėl žemės

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pradėjo pasirengimą birželio pabaigoje turinčiam vykti referendumui dėl draudimo užsieniečiams ir juridiniams asmenims parduoti žemės ūkio paskirties žemę.
Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas
Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Trečiadienį VRK priėmė sprendimą sudaryti referendumo komisijas. Jos patvirtintos prezidento ir Europos Parlamento rinkimų komisijų pagrindu.

„Pirmininkus paliekame tuos pačius, jeigu kurie prisidirbs, pakeisime be gailesčio“, – sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Rengtis referendumui VRK pradėjo neturėdama tam jokių lėšų.

„Kol kas ne, bet tikimės, kad bus“, – BNS sakė VRK narė Živilė Verbylaitė, paklausta, ar jau skirta pinigų referendumui surengti.

Pirmininkus paliekame tuos pačius, jeigu kurie prisidirbs, pakeisime be gailesčio

VRK ketina kreiptis į Vyriausybę ir Finansų ministeriją, kad referendumui organizuoti būtų skirta 14 mln. litų.

Pirmasis darbo užmokestis referendumo komisijų nariams turėtų būti mokamas birželį.

Pagal Seimo nutarimą, referendumas turėtų vykti birželio 29 dieną. Dėl jo surengimo iniciatyvinė grupė yra surinkusi ne mažiau kaip 300 tūkst. piliečių parašų.

Tačiau Seime yra registruotas nutarimo projektas kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis įvertintų minėto referendumo atitikimą pagrindiniams šalies įstatymui.

Kreipimosi projektą įregistravę Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai abejoja, ar Seimo nutarimas neprieštarauja Konstitucijos normoms dėl nuosavybės neliečiamumo, dėl asmens ūkinės veiklos laisvės ir iniciatyvos, konstituciniam aktui „Dėl Lietuvos Respublikos narystės Europos Sąjungoje“ ir kt.

Kreipimosi autorių teigimu, referendumo tekstas „suponuoja dviejų tarpusavyje nederančių ir viena kitą paneigiančių Konstitucijos nuostatų atsiradimą“: Lietuvos stojimo į ES sutartis ir Sutartis dėl Europos Sąjungos veikimo užsienio piliečiams ir juridiniams asmenims leistų įsigyti nuosavybėn žemę, vidaus vandenis ir miškus, o pagal Konstitucijos 47 straipsnį, jeigu būtų priimta referendumo iniciatorių siūloma norma, – tai būtų draudžiama.

Parlamentarai primena, kad šių metų sausio 24 dienos nutarime KT yra konstatavęs, jog „iš Lietuvos Respublikos narystės Europos Sąjungoje kyla būtinumas vykdyti atitinkamus su šia naryste susijusius tarptautinius įsipareigojimus“, ir kol referendumu nepanaikinti stojant į ES prisiimti įsipareigojimai, tol negali būti daromos tokios Konstitucijos pataisos, kurios juos paneigtų.

Stodama į Europos Sąjungą Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo bendrijai priklausančių kitų valstybių piliečiams, ir po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas nustos galios. Tačiau iniciatyvinė grupė surinko 300 tūkst. rinkėjų parašų referendumui surengti dėl Konstitucijos pataisos, kuria siūloma uždrausti parduoti žemę užsienio valstybių piliečiams ir juridiniams asmenims.

Taip pat referendumu siūloma numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius