-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 04 05

VRM pasiūlymai: lengviau verslui, patraukliau investuotojams

Vidaus reikalų ministerija (VRM) parengė teisės aktų pataisas, kurios palengvins verslo plėtrą bei skatins investicijų į Lietuvą pritraukimą, teigiama VRM išplatintame pranešime.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Subalansuota migracijos politika šioje srityje yra labai svarbus įrankis, tačiau jis vis dar nėra tinkamai išnaudojamas. Mums labai trūksta kvalifikuotų tam tikrų profesijų specialistų, tačiau jų pritraukimas iš trečiųjų šalių šiandien yra nelankstus ir nekonkurencingas. Darbdaviai Lietuvoje vienbalsiai tvirtina, kad tai stabdo verslo plėtrą“, – pažymi vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Parengtomis įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ pataisomis siūloma nustatyti palankesnes sąlygas atvykti užsieniečiams, kurie prisidėtų prie socialinės ir ekonominės gerovės kūrimo, šalies konkurencingumo didinimo. Dėmesys visų pirma skiriamas inovatyvaus verslo kūrėjams, trūkstamų profesijų atstovams bei tiems, kurie studijuoja ir įgyja kvalifikaciją Lietuvoje.

VRM siūlo leisti išduoti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje asmenims, kurie ketina kurti naujas technologijas ar diegti kitas naujoves, reikšmingas mūsų šalies ūkio ir socialinei plėtrai. Tai nustatančius kriterijus įvestų Ūkio ministerijos įgaliota institucija.

Siūloma nustatyti palankesnes sąlygas atvykstantiems užsiimti teisėta veikla ir leisti kartu atvykti šeimos nariams. Kriterijus atitinkančių užsieniečių prašymai išduoti leidimus laikinai gyventi Lietuvoje būtų nagrinėjami greičiau nei dabar, taip pat jiems būtų išduodami ilgiau (2 metus) galiojantys leidimai laikinai gyventi. Leidimą gavusiam asmeniui būtų nustatomas įpareigojimas įsteigti įmonę ir pradėti veiklą. Jei jis to nepadarytų ar įsteigtų fiktyvią įmonę – leidimo iškart netektų.

Taip pat siūloma pavesti Vyriausybei tvirtinti profesijų, kurioms būtina aukšta profesinė kvalifikacija ir kurių darbuotojų trūksta Lietuvoje, sąrašą. Tokių profesijų užsieniečiams leidimai laikinai gyventi (mėlynosios kortelės) irgi būtų išduodami greičiau: per 1 mėnesį arba skubos tvarka per 15 dienų.

Parengtomis pataisomis taip pat siūloma leisti mūsų šalyje studijuojančiam užsieniečiui, gavus leidimą, dirbti ne daugiau kaip 20 val. per savaitę nuo studijų pradžios – o ne antrųjų studijų metų, kaip nustatyta šiuo metu. Taip pat siūloma netaikyti darbo rinkos testo užsieniečiams, kurie baigė Lietuvoje studijas ar mokymąsi pagal profesinio mokymo programą ir ketina dirbti pagal įgytą kvalifikaciją.

Ministras S.Skvernelis pabrėžia, jog imigracijos procedūrų palengvinimas neturi skatinti darbdavių įsivežti pigesnės darbo jėgos ir prastinti vietos darbuotojų sąlygas bei užmokestį. Todėl VRM siūlo nustatyti, kad užsieniečio alga pagal atitinkamą ekonominę veiklos rūšį negali būti mažesnė už Lietuvos metinį vidutinį mėnesinį bruto darbo užmokestį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius