Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 06 /14:39

VSD galimai tikrintuose sąrašuose – G.Nausėdos savanoriai ir SEB verslo klientai

Pranešėju tapusio Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūno informacija kelia vis daugiau klausimų dėl to, kas sudarė galimai tikrintų asmenų sąrašus. Jeigu pranešėjo pateikti faktai teisingi, tai išryškėja ryšys tarp VSD galimai vykdytų patikrinimų ir Gitano Nausėdos veiksmų per prezidento rinkimus – kaskart prieš jam priimant svarbius sprendimus, VSD tikrindavo jo komandą. Be to, tikrinti buvo ir G.Nausėdai talkinę savanoriai rajonuose, parašų rinkėjai ir SEB banko verslo klientai. G.Nausėdos atstovai neigia, kad galimai tikrintų asmenų sąrašus sudarė ir VSD perdavė jie.
Diana Nausėdienė ir Gitanas Nausėda
Drauge su Gitanu Nausėda, kai jis 2018 m. rugsėjo 17 d. Vilniuje paskelbė sieksiąs prezidento posto, pasirodę jo rėmėjai prieš tai buvo tikrinami VSD. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šią savaitę naujienų agentūra BNS paskelbė, kad per praėjusių metų prezidento rinkimus VSD galimai tikrino kandidato G.Nausėdos komandą.

Skelbiama, kad 2019-ųjų balandį aukšto rango VSD pareigūnas dėl galimo neteisėto informacijos apie asmenis rinkimo ir žvalgybos kišimosi į rinkimus kreipėsi į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką Vytautą Baką. Informaciją taip pat gavo Specialiųjų tyrimų tarnyba ir Generalinė prokuratūra. VSD pareigūnui buvo suteiktas pranešėjo statusas.

Pranešėjas perdavė ir tris įvairių žmonių sąrašus, kuriuos, kaip pats teigia, gavo iš VSD direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio. Pranešėjas teigia, kad R.Bridikis prašė patikrinti sąraše esančius žmones.

15min redakcija taip pat gavo minėtą VSD pareigūno pranešimą ir galimai tikrintų asmenų sąrašus. Jeigu informacija teisinga, G.Nausėdos aplinka buvo tikrinta dar anksčiau nei jis oficialiai buvo registruotas kandidatu į prezidentus. Išnagrinėjus informaciją išryškėjo chronologinis ryšys tarp VSD galimų patikrinimų ir svarbiausių G.Nausėdos sprendimų per rinkimų kampaniją.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Arno Strumilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

2018-ųjų liepą pranešėju tapusio VSD pareigūno paprašyta patikrinti žinomus žmones, neva prisidėsiančius prie G.Nausėdos komandos. Po kelių mėnesių, rugsėjį, G.Nausėda žinomų žmonių apsuptyje paskelbė, kad dalyvaus prezidento rinkimuose.

Išnagrinėjus informaciją išryškėjo chronologinis ryšys tarp VSD galimų patikrinimų ir svarbiausių G.Nausėdos sprendimų per rinkimų kampaniją

Tą pačią 2018-ųjų liepą VSD pareigūno paprašyta patikrinti 41-ą verslininką. Sąraše jų pavardės buvo surašytos kreipiniais ir nurodyti el. pašto adresai. 15min patikrinus informaciją išryškėjo, kad sąraše esantys verslininkai – SEB banko, kuriame daug metų dirbo G.Nausėda, verslo klientai. Vėliau keli iš jų finansiškai parėmė G.Nausėdos rinkimų kampaniją.

2019-ųjų sausį, VSD pareigūnas sužinojo, kad jo darbuotojams buvo pavesta tikrinti G.Nausėdos rinkimų komandos ilgąjį sąrašą. Mažiau nei po mėnesio, vasarį, G.Nausėda viešai pristatė savo rinkimų štabą, kuriame daug pavardžių iš to sąrašo.

Tame sąraše buvo daug žmonių, kurie įvairiuose Lietuvos rajonuose savanoriškai padėjo G.Nausėdos komandai. Šie žmonės nėra vieši ir visuomenei žinomi asmenys.

Iš viso VSD galimai tikrino 119 skirtingų žmonių, vienaip ar kitaip susijusių su G.Nausėdos rinkimine komanda.

Tuometis G.Nausėdos rinkimų štabo komunikacijos vadovas ir dabartinis vyriausiasis patarėjas Aistis Zabarauskas neigia, kad tuos sąrašus sudarė ir VSD perdavė tuomet dar kandidato komanda.

VSD vadovas Darius Jauniškis taip pat kategoriškai paneigė, kad iki rinkimų yra kalbėjęs su G.Nausėda. Taip pat jis neigė, kad pats G.Nausėda prašė patikrinti jo komandą. Tačiau D.Jauniškis neatmetė, kad informacija apie kandidato aplinką galėjo būti tikrinama VSD duomenų bazėse.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Jauniškis, Gitanas Nausėda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Jauniškis, Gitanas Nausėda

Pirmieji bendražygiai

Nagrinėdami pranešėju tapusio VSD pareigūno pateiktus duomenis, lyginome datas ir ieškojome viešos informacijos apie žmones, įtrauktus į anuos sąrašus.

Jeigu tikėtume informaciją pateikusiu VSD pareigūnu, pirmas pokalbis, kurio metu VSD direktoriaus pavaduotojas R.Bridikis nurodė pranešėjui surinkti informaciją apie kandidato į prezidentus komandos narius, įvyko 2018-ųjų liepą. Jam buvo paduoti du popieriaus lapai su vardais ir pavardėmis, kurias reikia patikrinti VSD duomenų bazėje.

Šis sąrašas yra trumpiausias. Jame – 18-os žmonių pavardės. Visi jie – visuomenėje gerai žinomi žmonės, dalyvaujantys viešojoje erdvėje:

Giedrius Kuprevičius, Linas Kojala, Arūnas Matelis, Beata Nicholson, Vladas Lašas, Zita Kelmickaitė, Mantas Katinas, Ilja Laursas, Paulius Tamulionis, Mindaugas Kubilius, Algė Budrytė, Aivaras Abromavičius, Mindaugas Jurkynas, Vytautas Rubavičius, Antanas Gudelis, Saulius Jurkevičius, Jurgis Didžiulis, Giedrius Jucevičius.

Praėjus beveik dviem mėnesiams po galimo patikrinimo, 2018-ųjų rugsėjį, G.Nausėda baigė darbą SEB banke ir paskelbė apie savo sprendimą dalyvauti prezidento rinkimuose. Į renginį jį atlydėjo žinomų žmonių komanda.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir jo rėmėjai per sprendimo paskelbimą
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir jo rėmėjai per sprendimo paskelbimą

Verslininkai – SEB banko klientai

Kitame sąraše, kurį, kaip teigia pranešėjas, jam padavė VSD direktoriaus pavaduotojas R.Bridikis, buvo 41 Lietuvos verslininko vardai ir pavardės. Šalia pavardžių – elektroninių paštų adresai.

Pranešėjas teigia, kad šiuos verslininkus taip pat reikėjo patikrinti VSD duomenų bazėje. Pranešėjui buvo pasakyta, jog į šiuos verslininkus planuojama kreiptis dėl finansinės paramos rinkimuose.

15min patikrinus viešai skelbiamą informaciją apie dalį sąraše esančių verslininkų, išryškėjo, kad jie – SEB banko verslo klientai (dalies verslininkų ryšio su SEB banku žurnalistinėmis priemonėmis patikrinti nepavyko). Kai kurie sąraše esantys verslininkai dalyvavo SEB banko renginiuose, pavyzdžiui, verslo klientams skirtuose teniso turnyruose.

SEB banko atstovė žiniasklaidai Ieva Dauguvietytė-Daskevičienė15min paklausta, ar šiame sąraše yra SEB banko klientų, atsakė, kad „dėl banko paslapties ir asmens duomenų apsaugos įsipareigojimų, negali atskleisti jokios informacijos apie savo klientus“.

Verslininkų sąraše vardai ir pavardės buvo surašyti ne vardininko linksniu, bet kaip kreipiniai. Pavyzdžiui, rašoma ne Gintautas Pangonis, bet Gintautai Pangoni.

Pranešėjas teigė patikrinęs informaciją, kurios buvo prašomas, raštu ją pristatęs VSD direktoriui D.Jauniškiui, o po to pakomentavęs ir žodžiu.

„Direktorius pokalbio pabaigoje man pasakė, kad jis pateiktos informacijos pilnoje apimtyje „Jam“ nepasakos, o tik įvardins asmenis, kurie yra blogi“, – rašoma pranešėjo rašte.

Tačiau tik keli verslininkai iš šio sąrašo galiausiai parėmė Gitano Nausėdos prezidentinę kampaniją.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – „Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – „Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis

Pavyzdžiui, „Grigeo“ savininkas G.Pangonis prezidento kampanijai skyrė 4 tūkst. eurų.

Kitas G.Nausėdos rėmėjas, esantis sąraše, – „Rokiškio sūrio“ vadovas Dalius Trumpa. Jis skyrė ‭8,5 tūkst.‬ eurų.

Sąraše esantis statybų verslo atstovas Darius Nedzinskas bandė paaukoti 1 tūkst. eurų, bet pinigai jam buvo grąžinti.

Sąraše yra ir įmonės „Bendrieji statybų projektai“ akcininkas, Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Valdo Sutkaus verslo partneris Gintaras Marazas, kuris kampaniją parėmė 7 tūkst. eurų.

Dar vienas sąraše esantis verslininkas – Stanislavas Vaiciukevičius. Jis skyrė ‭‭8,7 tūkst.‬ eurų.

Dvi pavardės verslininkų sąraše yra apibrauktos ranka, šratinuku: „Kauno grūdų“ savininko Tautvydo Barščio ir ilgamečio „Lukoil Baltija“ vadovo Ivano Paleičiko. Jie taip pat yra SEB banko klientai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tautvydo Barščio pavardė sąraše apibraukta
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tautvydo Barščio pavardė sąraše apibraukta

Sąraše – ir savanoriai, ir regioniniai kampanijos atstovai

Buvo ir dar vienas tikrintų asmenų sąrašas. Šis buvo ilgiausias – jame įrašytos 64-ios pavardės. Šiame sąraše taip pat yra ir žinomų pavardžių: Povilas Mačiulis, Linas Slušnys, Juozas Budraitis, Vytaras Radzevičius, Robertas Badaras, Jelena Čelutkienė, Andrius Kaluginas, Petras Mendeika, Mindaugas Jurkynas, Faustas Latėnas, Dovilė Filmanavičiūtė, Aistis Zabarauskas, Tomas Pačėsas, Valerijus Simulik, Benediktas Krasniauskas, Darius Steponkus.

Tačiau visuomenėje žinomi žmonės sudaro tik mažą dalį šio sąrašo. Dauguma čia surašytų pavardžių nėra plačiai žinomos. Tačiau, internetinė paieška rodo, kad ir šie žmonės buvo susiję su G.Nausėdos rinkimų kampanija.

Surinkę viešą informaciją apie visus sąraše esančius žmones, pamatėme, kad jie – G.Nausėdai talkinę savanoriai, rėmėjai, feisbuko palaikytojai ir rinkiminės kampanijos koordinatoriai įvairiausiose Lietuvos vietose: Šiauliuose, Šilutėje, Klaipėdoje, Panevėžyje, Varėnoje. Sąraše yra vietinių politikų iš Alytaus, Kėdainių, Šakių, Joniškio, Zarasų, Jurbarko.

Su kai kuriais žmonėmis iš šio sąrašo 15min pavyko susisiekti ir pakalbėti ne spaudai. Jie patvirtino per prezidento rinkimus vienaip ar kitaip talkinę G.Nausėdos komandai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitano Nausėdos rinkiminio štabo pristatymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitano Nausėdos rinkiminio štabo pristatymas

Keturi žmonės iš ilgojo G.Nausėdos rėmėjų sąrašo anksčiau buvo patekę ir į kitą sąrašą – vadinamąjį „konservatorių juodąjį sąrašą“. Į jį pateko Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos nariai, kurie neva netinkamai elgėsi feisbuke ar internetinėse apklausose – palaikė ne konservatorių kandidatę Ingridą Šimonytę, o jos oponentą G.Nausėdą.

VSD pareigūnas, pranešęs apie galimai neteisėtą informacijos rinkimą, teigė, kad apie šį ilgąjį žmonių sąrašą sužinojo grįžęs iš atostogų, 2019-ųjų sausį. Esą tada VSD direktoriaus pavaduotojas R.Bridikis pranešėjui pasakė, kad jo pavaldiniams VSD vadovas D.Jauniškis skyrė užduotį – surinkti informaciją apie kandidato į prezidentus G.Nausėdos komandos narius.

Iškart po to, 2019-ųjų vasarį, G.Nausėda iš tiesų pristatė savo rinkimų štabo narius ir komandą. Viešai paskelbtoje kandidato į prezidentus komandoje atsidūrė ne vienas žmogus iš VSD galbūt patikrinto sąrašo.

Oficialiu kandidatu į prezidentus G.Nausėda buvo registruotas dar vėliau – 2019-ųjų balandį.

Neigia prašę tikrinti informaciją

Pats G.Nausėda tvirtino, kad pasitiki VSD ir tuose veiksmuose, kurie padaryti, nemato nusikaltimo sudėties.

Visgi šioje istorijoje lieka neatsakyti svarbiausi klausimai: kas sudarė šiuos sąrašus ir kaip tie sąrašai atsidūrė pas VSD pareigūną, kuriam dabar suteiktas pranešėjo statusas?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistis Zabarauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistis Zabarauskas

Trečiadienį prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis spaudos konferencijoje teigė, kad nei prezidentas, nei jo komandos nariai VSD neperdavė jokių prezidento aplinkos žmonių ir neprašė jų tikrinti.

Ketvirtadienį 15min kreipėsi į prezidento G.Nausėdos komandą su klausimu, ar verslininkų sąrašą su kreipiniais ir elektroninių paštų adresais, kuris neva buvo pateiktas VSD tikrinimui, galėjo sudaryti paties kandidato G.Nausėdos komanda? Prezidento vyriausiasis patarėjas Aistis Zabarauskas tai paneigė.

„Kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos rinkimų štabas nepraktikavo kreipimųsi į verslininkus raštu su prašymais finansiškai paremti rinkimų kampaniją. Iš sąraše minimų asmenų tik trys yra parėmę kandidato G.Nausėdos rinkimų kampaniją, taip pat yra asmenų, parėmusių kitų kandidatų rinkimų kampanijas“, – 15min sakė A.Zabarauskas.

Paklaustas, ar tuo metu kandidatu buvęs G.Nausėda arba jo komanda galėjo prašyti VSD atstovų patikrinti galimus kandidato finansinius rėmėjus, A.Zabarauskas atsakė neigiamai.

„Pirmiausia pabrėžiu, kad absoliuti dauguma šiame sąraše minimų verslininkų nebuvo kandidato G.Nausėdos rinkimų kampanijos finansiniais rėmėjais. Nei kandidatas, nei jo komanda nėra prašę VSD atstovų ar direktoriaus pavaduotojo patikrinti šių asmenų“, – rašoma A.Zabarausko atsakyme.

VSD vadovas D.Jauniškis neigė, kad VSD galėjo rinkti informaciją ar sekti žmones, bet neatmetė galimybės, jog šie asmenys galėjo būti patikrinti VSD duomenų bazėje.

Taip pat jis neigė, kad patikrinti G.Nausėdos aplinką galėjo prašyti pats kandidatas į prezidentus. „Tai būtų absoliučiai neteisėta. Kandidatas yra tik kandidatas. Jis neturi jokios teisės prašyti patikrinti jo aplinką. Be to, kam jam tą daryti, tarp mūsų šnekant, nelabai supratu“, – sakė VSD vadovas.

D.Jauniškis tikino G.Nausėdos iki rinkimų išvis nesutikęs ir asmeniškai nepažinojęs, tik kartą sėdėjęs prie gretimo stalelio kavinėje „Mano guru“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius