Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 13

VSD vadovas Darius Jauniškis: privalome aiškiai parodyti savo valią priešintis agresoriui

Šiuolaikiniai iššūkiai pasaulio saugumui reikalauja didesnio bendradarbiavimo tarp specialiųjų operacijų pajėgų ir žvalgybos. Tai ketvirtadienį sakė Lietuvos valstybės saugumo departamento vadovas Darius Jauniškis, kalbėjęs Vilniuje vykstančiame Pasauliniame specialiųjų operacijų pajėgų simpoziume.
Darius Jauniškis
Darius Jauniškis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Konferenciją surengė JAV įkurtas fondas „Global SOF Foundation“. Ši organizacija vienija buvusius specialiųjų operacijų pajėgų karius pusšimtyje šalių.

Pagrindinis fondo tikslas – megzti ryšius tarp šios srities specialistų, dalintis patirtimi, žiniomis, technologijomis.

„Mes esame čia tam, kad partneriai iš Baltijos šalių gautų viską, kad jų specialiųjų operacijų pajėgos būtų pačios efektyviausios regione“, – per atidarymą sakė „Global SOF Foundation“ vadovas Stuartas Bradinas.

Jis pabrėžė, kad tai pirmasis toks renginys už JAV sienų, o Lietuva buvo pasirinkta dėl išskirtinio dėmesio specialiųjų operacijų pajėgoms ir šalies gynybai.

„Mums svarbu, kad pirmajai konferencijai už JAV ribų buvo pasirinktas mūsų miestas, – sakė Vilniaus savivaldybės meras Remigijus Šimašius. – Lietuva visuomet buvo ta šalis, kuri Europos Sąjungai primindavo, kad visuomet turime būti pasiruošę.“

„Global SOF Foundation“ vadovas padovanojo politikui šratinuką su fondo simbolika juokaudamas: „Juo pasirašykite kuo daugiau specialiųjų operacijų pajėgoms naudingų sprendimų.“

Problema – nykstančios ribos

Pirmojoje simpoziumo sesijoje buvo kalbama apie svarbiausias grėsmes pasaulyje, taip pat specialiųjų operacijų pajėgų vaidmenį užtikrinant saugumą.

JAV Gynybos departamento sekretoriaus vykdančioji pavaduotoja specialiosioms operacijoms Theresa Whelan pabrėžė – naujosios saugumo problemos kyla iš to, kad vis labiau nyksta ribos tarp karo ir taikos. Vis sunkiau nustatyti, kada priešiškos jėgos atstovauja kažkokios valstybės interesams, o kada nevalstybiniams dariniams.

Th.Whelan mano, kad viena iš to priežasčių yra besikeičiančios šalių populiacijos, ekonominiai pajėgumai, ryškėjantis socialinis nelygumas. Naujosios technologijos ir socialiniai tinklai leidžia manipuliuoti skirtingoms visuomenės grupėmis ir įtraukti jas į neskelbiamus karus.

Iš kairės: Catherine Herridge, Theresa Whelan, Danielis Ilie ir Darius Jauniškis
Iš kairės: Catherine Herridge, Theresa Whelan, Danielis Ilie ir Darius Jauniškis

Nors amerikietė daugiausiai kalbėjo apie terorizmo grėsmę ir tokias grupuotes kaip „Islamo valstybė“ (IS), tačiau pabrėžė, kad šios tendencijos gali būti taikomos ir tikroms šalims.

„Naujosios technologijos suteikia įrankį valstybėms – ne tik Rusijai, bet ir kitoms – plėsti savo įtaką naujais būdais. Ir kai kurios tuo naudojasi“, – sakė Th.Whelan.

Eksportuoja korupciją į kitas šalis

Rumunijos specialiųjų operacijų pajėgų vadas pulkininkas Danielis Ilie pasakojo, kad jo šalyje nėra didelės terorizmo grėsmės. Rumunai tiesiogiai nesusiduria su procesu, kai IS grupuotė verbuoja jaunuolius iš Europos šalių, apmoko ir sugrąžina vykdyti teroro aktus.

„Šis fenomenas Rumunijoje yra kontroliuojamas, – sakė pulkininkas D.Ilie. – Mūsų valstybė labiau yra tranzitinis kelias pabėgėliams ir migrantams, ne pagrindinis tikslas.“

Jis pabrėžė, kad pagrindinės Rumunijos problemos yra susijusios su Rusijos propaganda ir Turkijoje vykstančiais procesais.

„Rumunijoje nėra didelių problemų dėl kibernetinių atakų ar rusų tautinės mažumos. Mano manymu, pagrindinė problema yra per žiniasklaidą skleidžiama propaganda. Jie stengiasi pabrėžti mūsų ekonomikos silpnybes, jas išryškinti, kad tai taptų bendra visuomenės nuostata“, – kalbėjo pulkininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pasaulinė specialiųjų operacijų pajėgų konferencija Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pasaulinė specialiųjų operacijų pajėgų konferencija Vilniuje

Taip pat Rumunijos specialiųjų pajėgų vadas pasakojo, kad priešiškos jėgos stengiasi eksportuoti korupciją į valstybės institucijas, papirkinėti ir taip kontroliuoti pareigūnus. Iš konteksto buvo galima suprasti, kad jis kalbėjo apie Rusijos įtaką.

Pulkininkas D.Ilie pasakojo, kad šioje situacijoje Rumunijos specialiųjų operacijų pajėgos stengiasi stiprinti bendradarbiavimą su NATO partneriais, didinamas šalies gynybos biudžetas.

„Mes taip pat dirbame su Moldovos ir Gruzijos specialiųjų operacijų pajėgomis, stengiamės patobulinti jų ir savo galimybes“, – sakė D.Ilie.

Užduotis – greitai suprasti „kas yra kas“

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas ir vienas iš Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų įkūrėjų D.Jauniškis savo pranešime pabrėžė, kad dabartinėje pasaulio saugumo situacijoje reikia stiprinti šių dviejų tarnybų bendradarbiavimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pasaulinė specialiųjų operacijų pajėgų konferencija Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pasaulinė specialiųjų operacijų pajėgų konferencija Vilniuje

„Prisimenu, 2008 metais savo draugams sakiau, kad Rusijos agresija Gruzijoje yra tik pradžia. Dabar manau, kad Ukraina yra tik kitas žingsnis, – kalbėjo D.Jauniškis. Jis pasakojo, kad Baltijos šalyse jau daug metų stebima priešiška propaganda, kuri naudojama kaip hibridinio karo ginklas. – Jau kurį laiką stebime Rusijos karinių dalinių judėjimą prie mūsų sienos. Viešai teigiama, kad vyksta pratybos, tačiau niekada negali būti tikras, kad tai nėra pasirengimas kitokiems veiksmams.“

VSD vadovas pabrėžė, kad tokioje atmosferoje labai svarbu greitai ir tiksliai identifikuoti „kas yra kas“. Tai gali padaryti gerai veikianti žvalgyba. O tada būtina greitai ir tiksliai veikti.

„Šioje situacijoje aš matau didžiulį specialiųjų operacijų pajėgų potencialą“, – kalbėjo D.Jauniškis.

Jis sakė, jog iš Baltijos šalių perspektyvos akivaizdu, kad agresyvi kaimynė Rusija supranta tik jėgos kalbą, todėl būtina aiškiai parodyti šalies valią priešintis.

Kalbėdamas apie terorizmo grėsmes, D.Jauniškis sakė: „Šioje pasaulio dalyje nematome ryškaus IS pėdsako. Žinoma, mes labai kruopščiai stebime situaciją.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius