-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 13

VSD vadovas: „Operatyvininkai medžiagos neklastojo“

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Povilas Malakauskas trečiadienį Seime aiškinosi dėl dviejų aukštų VSD ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) operatyvininkų, kurie esą klastojo teismo bylos dokumentus. P.Malakauskas tikina, kad operatyvinę veiklą pareigūnai atliko tinkamai.
P.Malakauskas: „Saugumas nieko nepramiegojo“.
Povilas Malakauskas / Gedimino Gasiulio/Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija išsikvietė VSD vadovą, kai žiniasklaidoje pasirodė informacijos, esą du aukšti VSD ir STT pareigūnai suklastojo teismo bylos dokumentus.

Po dvejų metų R.Pocius buvo visiškai išteisintas – paaiškėjo, kad telefoninių pokalbių, kuriais remiantis jam buvo surašytas kaltinamasis aktas, suvestinėje buvo įtraukti žodžiai, kurių R.Pocius nesakė.Teigiama, jog teismo dokumentus klastojo tuometinis VSD Trečiosios valdybos poskyrio viršininkas Linas Jurgelaitis ir tuometinis Muitinės departamento Kriminalinės tarnybos direktorius Aidenas Karpus. Šiuo metu L.Jurgelaitis eina Trečiosios valdybos viršininko pareigas, o A.Karpus yra STT generalinio direktoriaus pavaduotojas.

VSD vadovas po pokalbio su Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija teigė, kad tai tebuvo žiniasklaidos interpretacija. „Kaip aš sakau, „nieko keisto“. Kai vyksta tyrimas, visuomet kyla klausimų visuomenei, kyla klausimų politikams. Aš labai normaliai į tai žiūriu. Į tuos klausimus reikia atsakyti, – sakė P.Malakauskas. – Galiu jums pasakyti, jokių klastojimų nėra, jų nebuvo. Yra kalbama apie kontrabandininkų bylą. Ta byla yra baigta, pereiti visi etapai, įskaitant Aukščiausiąjį Teismą, ir iš 7 įtariamųjų 4 yra nuteisti. Tai yra esminis dalykas, kad kontrabanda buvo, tyrėjų prielaidos buvo teisingos.“

Žiniasklaidoje rašyta, esą į bylos medžiagą operatyvininkai įtraukė informacijos, remdamiesi savo interpretacijomis. VSD vadovas teigė, kad tai tėra prielaidos. „Aš prielaidų nekomentuoju. Aš kartoju, kad šiuo metu vyksta teismas, teisminiai procesai ir niekam nevalia kištis į teisminį procesą. Teismas išnagrinės visus „už“ ir „prieš“ ir priims sprendimą“, – sakė P.Malakauskas.

A.Sacharukas: „Važiuosime pažiūrėti, kaip viskas vyksta“

Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas Aleksandras Sacharukas teigė, kad kol kas jokių išvadų nebuvo padaryta, esą tai ketinama padaryti pažiūrėjus, kaip vykdoma operatyvinė veikla. Paklaustas, kokią nuomonę susidarė iš P.Malakausko atsakymų, jis atsakė: „Šiandien nieko nesusidarėme. Nusprendėme nuvažiuoti, pažiūrėti gyvai, pakalbėti su pareigūnais. Pažiūrėsime, kaip veikia ta sistema, kaip vykdoma operatyvinė veikla, kaip priežiūra atliekama... Manau, kitą trečiadienį galėsime atsakyti į šituos klausimus“, – žurnalistams teigė A.Sacharukas.

Paklaustas, kas sukėlė daugiausia įtarimų ir kodėl buvo iškviestas VSD vadovas, A.Sacharukas teigė, kad tai yra „planinis darbas“. „Mes dabar žiūrėsime, kaip VSD vykdoma operatyvinė veikla, po to STT, po to – policijoje. Čia planinis darbas“, – aiškino parlamentaras.

A.Sacharukas atsisakė komentuoti, kaip VSD vadovas pasiaiškino dėl staigaus A.Karpaus kilimo karjeros laiptais – iki STT viršininko pavaduotojų.

Byloje atsirado žodžiai, kurie nebuvo ištarti

Žiniasklaidoje buvo minima Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininko Roberto Pociaus byla. 2004-aisiais R.Pociui buvo surašytas kaltinamasis aktas, esą jis tarpininkavo kontrabandininkams. Tačiau po dvejų metų R.Pocius buvo visiškai išteisintas – paaiškėjo, kad telefoninių pokalbių, kuriais remiantis jam buvo surašytas kaltinamasis aktas, suvestinėje buvo įtraukti žodžiai, kurių R.Pocius nesakė. Pranešama, kad bylos medžiagoje atsirado žodis „krovinys“, nors R.Pocius jo neminėjo.

Kaip pranešė žiniasklaida, L.Jurgelaitis teisme aiškino, kad „klausydamas pokalbio ir vadovaudamasis vidiniu įsitikinimu bei teisine sąmone, padarė išvadą, jog kalbama būtent apie kontrabandinį batų krovinį“. Tačiau teismas nusprendė, kad byloje minima medžiaga neįrodo, jog R.Pocius žadėjo neatlikti pakartotinio kontrabanda vežtų prekių patikrinimo, esą apie tai net nebuvo kalbama. Be to, tuo metu R.Pocius sirgo ir nedirbo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius