Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 23

VTEK dirbs šeši nariai, reikės daugiau balsų sprendimams priimti

Seimas pakeitė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sudarymo tvarką, taip pat nustatė didesnį reikalingą balsų skaičių sprendimams dėl pažeidimų priimti.
Kęstas Komskis
Kęstas Komskis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Už atitinkamas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymo pataisas pirmadienį per priėmimą balsavo 69 Seimo nariai, du susilaikė.

Šiuo metu VTEK sudaro penki nariai, kuriuos Seimui tvirtinti teikia prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas. Patvirtinus pakeitimus, Seimo pirmininkas teiks ne vieną narį, o du iš frakcijų pasiūlytų kandidatų.

Taip pat pataisomis būtų nustatyta, kad sprendimas dėl pažeidimo galėtų būti priimamas už jį balsavus ne mažiau kaip penkiems iš šešių komisijos narių. Kitiems sprendimams priimti reikės, kad už juos balsuotų ne mažiau kaip keturi komisijos nariai.

Dar pataisomis nustatoma, kad VTEK nariai bei darbuotojai „neturi teisės skelbti nuomonių ar pastabų, pareikštų pasitarimų kambaryje, taip pat informacijos apie balsavimo priimant sprendimą rezultatus, jeigu tai nėra nustatyta įstatyme“.

Nustatyta, kad įstatymas įsigalios nuo kitų metų liepos.

Pataisas inicijavo valdančiųjų atstovai: „tvarkietis“ Kęstas Komskis, „darbietis“ Vytautas Gapšys, socialdemokratė Irena Šiaulienė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovė Rita Tamašunienė.

Seimo narė Agnė Bilotaitė kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę prašydama vetuoti šį Seime priimtą VTEK įstatymo pakeitimo įstatymą. „Juo įtvirtinama Seimo pirmininko teisė į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) siūlyti nebe vieną, o du komisijos narius. Tai išbalansuoja VTEK struktūrą ir stabilumą, nepagrįstai suteikia Seimui išskirtinę įtaką VTEK formavime ir kartu neišvengiamai politizuoja komisijos darbą“, – kreipimesi į prezidentę savo poziciją argumentavo Seimo narė.

Anot A.Bilotaitės, projektas ne tik iškreipia valdžios institucijų įtakos balansą formuojant VTEK, tačiau ir mažina šios institucijos veiklos skaidrumą. Naujoje įstatymo redakcijoje panaikinama galimybė komisijos nariams skelbti atskirąją nuomonę, o tai nėra normalu. „Be to, nors anksčiau buvo numatyta ir teismų praktikos įtvirtinta VTEK teisė pareikšti ieškinius teismui dėl darbo sutarčių ir sandorių, pažeidžiančių Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, dabar gudria formuluote padaroma, kad realiai VTEK tokių darbo sutarčių ir sandorių naikinti nebegalės“, – aiškina A. Bilotaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius