-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 12 /11:25

VTEK nariai vienbalsiai nutarė imtis A.Pitrėnienės ir L.Anužienės veikos tyrimo

Trečiadienį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nutarė imtis svarstyti buvusios švietimo ministrės Audronės Pitrėnienės ir Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro (KMPMC) vadovės Laimutės Anužienės galimus interesų konfliktus. Komisijos nariai pripažino, kad žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija stebina.
Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdis
Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

VTEK svarstys, ar A.Pitrėnienė nesupainiojo interesų paskirdama tūkstančio kvadratinių metrų pastatą Palangoje KMPMC, kuriame po dviejų mėnesių įsidarbino pati. Taip pat bus vertinama 15min skelbta informacija apie tai, kad, užimdama ministrės pareigas, A.Pitrėnienė protegavo KMPMC, kurio vadovė yra jos draugė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audronė Pitrėnienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audronė Pitrėnienė

„L.Anužienė vadovauja KMPMC, kuriame dirba du jos sūnūs ir marti. Kyla pagrįstų abejonių, ar klausimai, susiję su asmenų įdarbinimu ir atlyginimu, buvo priimti objektyviai. Pagal centro įstatus, būtent direktorius priima ir atleidžia darbuotojus bei priima sprendimus dėl jų skatinimo“, – teigė VTEK atstovė Areta Miškinienė.

Ji komisijai priminė, kad KMPMC yra sudaręs pirkimo–pardavimo ir paslaugų teikimo sutartis su UAB „Ortopedijos klinika“, kurios vienas iš steigėjų yra L.Anužienės sūnus Aivaras Anužis, o jos brolis Vygantas Sliesoraitis yra vienas iš akcininkų.

Laimutė Anužienė
Laimutė Anužienė

„Tikslinga būtų pasinagrinėti, ar nebuvo daugiau tokių sutarčių. Būtų nagrinėjama, ar nekilo interesų konfliktas pasirašant sutartį su sūnaus atstovaujama bendrove“, – teigė bendrovės atstovė.

Taip pat buvo priminta, kad, Vyriausybės nutarimu, KMPMC buvo skirtos patalpos Palangoje. Sprendimas buvo priimtas A.Pitrėnienės teikimu. Pati ministrė jį pasirašė. 2016 m. liepą KMPMC ministerijai teikė daugiau nei 10 mln. eurų paraišką ES lėšoms gauti. Jomis buvo norima rekonstruoti pastatą Vilniaus centre.

Svarbi aplinkybė, kad A.Pitrėnienė šiuo metu yra įdarbinta KMPMC vieno padalinio vadove. Šios aplinkybės kelia klausimą dėl buvusios ministrės ir KMPMC ryšių bei jos įdarbinimo.

Centro nuostatai skelbia, kad tai yra valstybinė viešoji įstaiga. Centro direktorius yra renkamas konkurso būdu.

Įstatymai numato, kad valstybės tarnyboje dirbęs asmuo negali metus dirbti įstaigoje, kurią dirbdamas kontroliavo. Patalpų suteikimas gali būti vertinamas kaip finansinė parama. Jomis buvo leista naudotis nemokamai.

„Ar KMPMC galima vadinti įmone? Centro įstatai numato, kad tai yra valstybinė viešoji įstaiga. Įstatuose nurodyta, kad centras turi teisę teikti mokamas paslaugas ir atlikti sutartines paslaugas“, – paaiškino VTEK atstovė.

Buvo siūloma nagrinėti tik A.Pitrėnienės veiklą, L.Anužienės reikalus perduodant nagrinėti Švietimo ir mokslo ministerijai, tačiau VTEK narei Gražinai Imbrasienei pasiūlius imtis viso tyrimo, komisija tam pritarė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Prof. dr. Saulius Katuoka
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Prof. dr. Saulius Katuoka

VTEK narys Saulius Katuoka padėkojo žurnalistams: „Labai ačiū už informaciją. Tokios netvarkos mokymo įstaigoje dar nesu matęs. Labai gerai padirbėjote ir tikrai yra pagrindas pradėti tyrimą.“

Seimo Antikorupcijos komisija kreipėsi į prokuratūrą

Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienį pranešė kreipusis į Generalinę prokuratūrą, prašydama pagal kompetenciją įvertinti galimą dokumentų klastojimą, sukčiavimą fiktyviai įdarbinant asmenis, galimą apgaulingą buhalterinę apskaitą bei valstybės ir mokinių lėšų grobstymą Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre

Komisija taip pat paprašė Generalinės prokuratūros įvertinti viešojoje erdvėje paskleistą informaciją dėl buvusios švietimo ministrės A.Pitrėnienės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius