Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 22

VU Tarptautinio verslo mokykla skatino Gruzijos moterų verslumą

Suteikti Gruzijos moterims verslumo pagrindus, išmokyti jas savo žinias perduoti kitiems ir netgi paskatinti pradėti nuosavą verslą – to siekė Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykla organizuodama (VU TVM) savaitės trukmės mokymus Gruzijos moterims. Mokymuose dalyvavo 18 moterų, po dvi iš kiekvieno Gruzijos regiono.
Saugumo ekspertai pataria naudoti bent 12 simbolių slaptažodžius.
Darbas prie kompiuterio / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mokymo programa buvo parengta bendradarbiaujant su Kaukazo universiteto verslo mokykla. Pirmiausia buvo siekiama moterims suteikti kuo daugiau žinių apie verslą ir jo plėtojimo galimybes. Vėliau moterys mokėsi rengti verslo planą, buvo supažindintos su galimybėmis įgyvendinti savo verslo idėjas, aiškinosi, kaip galėtų gauti finansavimą ar mikrokreditą verslo pradžiai. Kaukazo universiteto verslo mokyklos dėstytojai padėjo moterims susivokti Gruzijos verslo vystymo teisinėje ir mokesčių aplinkose.

Pasak VU TVM direktoriaus pavaduotojos vadovų studijoms ir mokymui Birutės Miškinienės, Gruzijoje surengti mokymai pranoko lūkesčius.

„Dalyvės buvo labai smalsios, klausinėjo įvairių dominančių dalykų ir stengėsi įgyti kuo daugiau žinių. Pirmasis patarimas joms buvo mokytis užsienio kalbų ir išmokti dirbti kompiuteriu. Tai palengvintų keitimąsi idėjomis ir informacijos paieškas. Šių dalykų nemokėjo nei viena vyresnio amžiaus moteris dalyvavusi mokymuose. Labiausiai užbūrė nuoširdus gruzinių bendravimas. Dar kartą įsitikinome, kad mūsų ir jų tauta yra giminingos, todėl būtų džiugu, jei mokymai paskatintų Lietuvos ir Gruzijos verslo bendradarbiavimą“, – sėkmingais mokymų rezultatais džiaugėsi B.Miškinienė.

Europos Sąjunga šiais metais ypatingą dėmesį skiria moterų vaidmeniui įveikiant skurdą besivystančiose šalyse.

Gruzijos moteris verslumo mokiusi VU TVM siekė ne tik suteikti kuo daugiau žinių apie verslo kūrimą bei jo plėtrą, tačiau ir paskatinti pačias dalyves dalintis žiniomis su kitomis moterimis ir paskatinti jas pradėti savo verslą. Daugelis mokymuose dalyvavusių gruzinių planuoja pirmiausia įgytomis žiniomis pasidalinti su savo šeimos nariais, draugėmis, kolegėmis, o tos kurios, jau yra sukūrusios verslus rengiasi peržiūrėti savo strategijas, pritaikyti įgytas žinias. Be to, mokymų metu susipažinusios moterys tam tikras idėjas bandys įgyvendinti kartu.

Gruzijos moterų verslumo projekte dirbusios VU Tarptautinio verslo mokyklos vadovų mokymo centro direktorė Laima Urbšienė bei Inovacijų ir kompetencijų centro direktorė Erika Vaiginienė neabejoja, kad įgytos žinios Gruzijos moterims bus naudingos. Kai kurios mokymuose dalyvavusios moterys jau vadovavo nuosavam verslui, tačiau po mokymų ne viena jų prisipažino, kad tik dabar suprato, kokias klaidas darė ir kodėl patyrė vienokią ar kitokią nesėkmę.

„Apsikeitėme kontaktais ir sutarėme, kad jos mus informuos, kaip joms sekasi. Jei reikės, galėsime pakonsultuoti gruzines ir telefonu ar elektroniniu paštu. Tad dabar laukiame žinių iš Gruzijos“, – sakė mokymus Gruzijoje surengusios VU Tarptautinio verslo mokyklos darbuotojos.

Europos Sąjunga šiais metais ypatingą dėmesį skiria moterų vaidmeniui įveikiant skurdą besivystančiose šalyse. Projektu „Moterų verslumo skatinimas Gruzijoje integracijos į Europos Sąjungą kontekste“ VU TVM siekė spręsti nedarbo, skurdo mažinimo, lygių lyčių galimybių problemas, kurios vis dar tebėra aktualios Gruzijoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius