Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 27

Vygaudas Ušackas apie tostus už tarnybą Sovietinėje armijoje: „Užstalės kalbų nekomentuosiu“

Lietuvoje besilankantis Europos Sąungos ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas savo pranešimu pradėjo ES studijų savaitės renginį „Šarūno“ viešbutyje. Renginys skiriamas jaunuolių iš Rusijos ir Lietuvos dialogui bei ES-Rusijos santykių aptarimui Ukrainos karo kontekste.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak V.Ušacko, problemas kelia istoriniai naratyvai. Jis pabrėžė, kad visi mes dabar esame situacijos Ukrainoje įkaitai. „Vystėme santykius manydami, kad esame panašūs, taip pat suprantame laisves, politinį dalyvavimą, gerbiame tarptautinę teisę ir prekybinius susitarimus“, – ankstesnę poziciją apibrėžė diplomatas.

Maskvoje Vakarų veiksmai laikomi kišimusi į jos istorinę erdvę, o sankcijos suprantamos kaip noras silpninti Rusiją.

„Visa tai sužlugo po Krymo aneksijos“, – pareiškė V.Ušackas, pridurdamas, kad skilimai matėsi jau 2011 metų rinkimuose, kurie nepasižymėjo didele politine diversifikacija.

„Maskvoje Vakarų veiksmai laikomi kišimusi į jos istorinę erdvę, o sankcijos suprantamos kaip noras silpninti Rusiją“, – kalbėjo ambasadorius.

„Reikia suprasti, kokie skirtingi esame“, – teigė jis, pridurdamas, kad konflikto Ukrainoje sprendimas gali užtrukti ir taip turėsime kažką panašaus į Vidurio Rytų konfliktą tarp Izraelio ir Palestinos.

„Ukrainai šiuo metu tenka didžiausi iššūkiai ir nei vien Europos Sąjunga, nei Rusija negalės jai padėti“, – dialogo būtinybę pabrėžė V.Ušackas.

Kalbėdamas apie Lietuvos ir kitų Baltijos šalių sovietinę okupaciją V.Ušackas prisiminė ir tarnybos sovietų armijoje laikus. „Kai vienas sovietų karininkas manęs paklausė, kodėl nemylime rusų, aš atsakiau: „Mes mylim rusus, bet nemylim sistemos“, – dalinosi prisiminimais jis.

Pasak ES ambasadoriaus Rusijoje, reikia atmesti visas Rusijoje sklandančias sąmokslo teorijas, teigiančias, kad Vakarai nori pasigrobti Ukrainą. „Vakarams tikrai nereikia Ukrainos. Niekas nenorėjo ir mūsų. Turėjome brautis pro duris“, – apie narystę ES ir NATO kalbėjo V.Ušackas, pridurdamas, kad teko 15 metų sunkiai dirbti, kad įrodytum, jog galime būti konkurencingi naujoje rinkoje.

Ambasadorius pabrėžė, kad pastarųjų pusantrų metų Rusijos veiksmai sužlugdė ES-Rusijos tarpusavio pasitikėjimą ir prireiks milžiniškų pastangų, kad jis būtų atstatytas.

Tiesa, V.Ušackas panoro atidėti interviu su 15min.lt, teigdamas, kad po pastarųjų jo interviu Lietuvos žiniasklaidai situacijoje Ukrainoje ir ES-Rusijos santykiuose nebuvo ryškesnių pokyčių.

Jis nekomentavo ir pastarųjų dienų skandalų: krepšinio žaidimo su Vladimiro Putino administracijos vadovu Sergejumi Ivanovu bei „Nezavisimaja Gazeta“ redaktoriaus Konstantino Remčiukovo radijo „Echo Moskvy“ eteryje paskelbtos istorijos apie ES ambasadoriaus Rusijoje siūlymus išgerti už tarnybą sovietų armijoje.

„Užstalės kalbų nekomentuoju“, – teigė V.Ušackas, pridurdamas, kad kol kas nemato prasmės naujiems interviu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius