Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 17

Vykdomą policijos reformą profsąjungos apskundė teismui

Dvi pareigūnus vienijančios profesinės sąjungos ketvirtadienį kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą dėl Policijos departamento (PD) įgyvendinamų reformų.
Roma Katinienė ir Linas Pernavas
Roma Katinienė ir Linas Pernavas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip BNS teigė Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė, profesinės sąjungos kreipimesi teismui nurodo, jog nebuvo laikomasi įstaigų kolektyvinių sutarčių, Darbo kodekse numatyto informavimo ir konsultavimosi procedūrų.

„Policijos departamentas darydamas reformą tiesiog nesilaikė teisės aktų, pažeidė esmines procedūras: nebuvo vykdomos konsultacijos su darbuotojų atstovais – profesinėmis sąjungomis, nebuvo teikiama informacija, nebuvo ja keičiamasi. Teisės aktai yra pažeisti ir dėl to, kad šiandien reorganizacijos yra vykdomos, bet žmonėms nėra aiškus jų statusas.

Pavyzdžiui, nėra teikiami atleidimo lapeliai, steigiamas „veidrodinis“ policijos komisariatas, yra įtampos: jei pritarsi reformai – gausi darbo vietą, o jei ne – negalės juk veikti du policijos komisariatai, žmogus nebeturi pasirinkimo. Yra daug įtampų, kur pradėta įgyvendinti reforma, žmonės išeina dešimtimis“, – BNS sakė R.Katinienė.

Kreipimąsi taip pat palaikė Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga.

Anot R.Katinienės, pareigūnai pasigenda ir aiškumo, kokie departamentų padaliniai ir kaip veiks po reorganizacijos, kokie yra vertinimo kriterijai norintiems užimti naujas pareigas. Pasak jos, dalis asmenų į pareigas perkeliami nepaisant to, kad neatitinka reikalavimų. Pavyzdžiui, piktinamasi dėl to, jog tyrėjams priskiriamos naujos funkcijos – užtikrinti viešąją tvarką ir patruliuoti. Šie pakeitimai, anot jos, turės neigiamos įtakos darbuotojų saugai ir sveikatai.

„Tam pareigūnas nėra parengtas, jo gebėjimai nėra atskirai įvertinti“, – aiškina R.Katinienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antikorupcijos dienos proga policija surengė reidą Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pareigūnai

Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas anksčiau yra sakęs, kad reforma siekiama padidinti žmonių saugumą, pagerinti ir pačių pareigūnų darbo sąlygas. Anot jo, po reformos, kurios vienas pagrindinių aspektų – sujungti viešąją ir kriminalinę policiją komisariatuose, šalies miestuose ir miesteliuose vietoje dabar gatvėse patruliuojančių 1,5 tūkst. pareigūnų bus ne mažiau 3 tūkst. policininkų.

Iki 2020-ųjų tikimasi pasiekti, kad mažiausias pareigūnų darbo užmokestis būtų 1 tūkst. eurų. Komisaras anksčiau yra įvardijęs, kad po reformos iš beveik penkių dešimčių buvusių areštinių šalyje planuojama palikti 15, iš 80 policijos budėtojų skyrių palikti 10. Dalyje policijos komisariatų pertvarka jau yra įgyvendinama.

Policijos departamento veiksmus spalio pradžioje sukritikavo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, sulaukusi profesinių sąjungų kreipimosi. Ji paragino generalinį policijos komisarą Liną Pernavą tęsti reformą tik įvertinus pirmuosius jos rezultatus ir tik įsitikinus, kad tai pagerino policijos darbą ir padidino žmonių saugumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius