-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 06

Vyrai nugalėjo pragarą, tačiau dar ilgai kovos su dūmais ir ieškos vandens

14 valandų 2 minutės – tokiu tiksliu laiku didžiulės ugniagesių pajėgos lokalizavo ekstremalų gaisrą Radviliškyje, medžio granulių gamykloje „Gairelita“. Visą naktį nemiegoję ir ugniagesiams talkinę šalia esančių sodybų gyventojai tik dabar baigė „pamainą“ – nuėjo šiek tiek pamiegoti, jei pavyks.
Pragaras Radviliškyje lokalizuotas
Pragaras Radviliškyje lokalizuotas / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Griovys, kuris ribojasi su „Gairelita“ ir šalia esančiomis sodybomis, vakar buvo tuščias ir sausas. Šiandien nutiesti lieptai plaukia vandenyje. Aplinkinius griovius užpildė ant pjuvenų supiltas vanduo.

Ugniagesiai išnaudojo bent du aplinkinius tvenkinius, kuriuos jų savininkai leido panaudoti. Skaudama širdimi jie stebėjo, kaip iš žuvingų tvenkinių lieka tik dumblinas dubuo. Liepsnos pažabotos, tačiau su vandeniu darosi striuka.

Vandens rezervas ant bėgių

Prie pagrindinės Radviliškio gatvės esantis tvenkinys yra didelis, tačiau gana seklus. Ten dirba ne tik sraigtasparnis, bet ir ekskavatorius. Jis gilina tvenkinį, kad sraigtasparniui būtų lengviau pasemti trijų tonų talpos bambę.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas ir šiandieninis štabo vadas Donatas Gurevičius priminė, kad sraigtasparnis vienu reisu atgabena ir per porą sekundžių išpila visą priešgaisrinę cisterną vandens.

Tai buvo ir yra labai rimta pagalba gesinant gaisrą. Sraigtasparnis dirbo iki vėlumos, o anksti ryte vėl čia atlėkė. Sraigtasparnis išpila kelias dešimtis bambių ir lekia į Šiaulius kuro. Po pusvalandžio grįžta ir vėl dirba.

Prie gaisro lokalizavimo prisideda ir „Lietuvos geležinkeliai“. Jie į greta esančių Radviliškio šilumos tinklų kiemą atgabeno tris cisternas su vandeniu. Sklidinos jos talpina po 70 tonų vandens.

Mašinistai paaiškino, kad šis vanduo bus panaudotas tuomet, jei nepavyks jo kurį laiką gauti iš kitų vandens šaltinių. Jų žiniomis, aplinkiniams kaimams yra atjungtas vanduo, nes visas jis per hidrantus panaudojamas čia.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Pragaras Radviliškyje lokalizuotas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Pragaras Radviliškyje lokalizuotas

Tokios talpos turėtų pakakti bent pusvalandžiui, kol būtų rastas kitas vandens telkinys. Šiuo metu štabe nubraižytas gaisro planas, kuriame du vandens telkiniai nupiešti raudonai – ten liko tik dumblas.

Viską teks perkasti

Lietuvos ugniagesių vadas generolas Remigijus Baniulis tvirtino, jog liepsnos tikrai neturėtų atsigauti, tačiau garantuoti tai yra sunku.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Pragaras Radviliškyje lokalizuotas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Pragaras Radviliškyje lokalizuotas

„Visas šias pjuvenas reikės perkasti ir sulieti vandeniu, kad ugnis vėl neįsižiebtų“, – kalbėjo generolas, primindamas, jog vis dar dirba 19 ugniagesių ekipažų.

Aiškesniam suvokimui reikėtų priminti, kad mažiausia žarija gali vėl sugrąžinti pragarą – gaisrą tektų gesinti iš naujo. Didžiulių pastangų dėka bendrovė išsaugojo ir dalį pjuvenų kalno.

VIDEO: Vyrai nugalėjo pragarą, tačiau dar ilgai kovos su dūmais ir ieškos vandens
VIDEO: Išskirtiniai kadrai - ką mato milžinišką gaisrą gesinančio sraigtasparnio įgula?
VIDEO: Gaisras Radviliškyje: nevaldomos liepsnos į viršų kyla kelias dešimtis metrų

Tiesa, gaisro dieną „Gairelitos“ vadovas Edmundas Vilčiauskas nepripažino, jog kažkas buvo pažeista taip laikant pjuvenas: „Kur pažeidimas? Ar jūs išgabentumėte viską iš savo kiemo? O jūs – ar neturite baudų už greičio viršijimą? Čia panašiai.“

Mažiausia žarija gali vėl sugrąžinti pragarą – gaisrą tektų gesinti iš naujo.

Vis dar didžiausią pavojų kelia dūmai, nuo kurių kenksmingo poveikio labiausiai gelbėja gamta. Miesto meras Antanas Čepononis teigia, kad policininkai išdalino per 1000 kaukių.

Pabuvus tarp dūmų apie valandą net ir su kauke ima suktis galva. Smarkiau apsinuodijusių, kurie kreipėsi pagalbos į medikus, pasitaikė du.

Miesto mokyklose, kurios buvo atviros visiems dūmingoje zonoje gyvenantiems radviliškiečiams, nenakvojo nė vienas žmogus. Tikėtina, kad kai kuriems teko prašytis nakvynės pas gimines.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius